Trans-Siberië Express
7,4
9,0 Algemene ervaring
8,0 Natuur
9,0 Plaatsen
4,0 Wandelingen
7,0 Bereisbaar

Trans-Siberië Express

door Maarten van Dun

Vanwege de situatie in Oekraïne zijn reizen naar Rusland momenteel niet mogelijk.

Met duizenden kilometers spoor is de Trans-Siberië Express de beroemdste treinreis ter wereld. Vanaf Rusland laat je Europa achter je, op weg naar China om het Verre Oosten te verwelkomen.

Dagenlang glijdt het landschap voorbij. Oneindige vlaktes, slechts sporadisch onderbroken door kleine boerennederzettingen. De Trans-Siberië Express brengt je van Moskou naar Peking. Langs de Wolga, door de Oeral en over de hoogvlaktes van Mongolië.

Van Europa tot Azië

Meer dan tienduizend kilometer scheidt het begin en het eind van de Trans-Siberië Express. De spoorlijn heeft meerdere vertakkingen, waardoor je de route volledig op maat kunt maken. De naam alleen al roept beelden op van een eeuwigdurende treinreis, door verlaten vlaktes.

Een populair beginpunt is Moskou. Vanaf hier vertrekt de trein naar eindbestemming Peking. Onderweg kun je tussenstops maken in het Russische Yekaterinburg en Ulaanbatar, de hoofdstad van Mongolië. Zelfs het verre Wladiwostok, de meest oostelijk stad van Rusland heeft een station voor de Trans-Siberië Express.

Wodka en babushka's

De Trans-Siberië Express is geen toeristisch stoomtreintje: dit is een van de meest gebruikte treintrajecten ter wereld. Verwacht dus ook geen uitbundig gedecoreerde coupés.

De meeste passagiers zijn Russen. In de restauratiewagon maken koks traditionele Russische gerechten klaar. De bar is uiteraard gevuld met wodka. Je kunt ook een flesje mierzoete Russische 'cognac' bestellen.

Maar het overgrote deel van de Trans-Siberië Express passagiers koopt hun eten bij een babushka's. Deze wat oudere Russische dames brengen tijdens tussenstops op de stations hun waren aan de man.

Verboden stad

Voordat aan de horizon de uitlopers van de Oeral opduiken, zie je eerst het water van de Wolga onder je door glijden. Deze bergketen vormt de natuurlijke grens tussen Europa en Azië. De grens ligt net buiten de Russische stad Yekaterinburg.

Vrijwel alle stationsgebouwen langs de Trans-Siberië Express zijn pastelgroen geschilderd. Zo ook het station van Yekaterinburg. Deze tussenstop is een uitgelezen kans om deze verboden stad te zien. Tot twintig jaar geleden was Yekaterinburg nog ontoegankelijk voor bezoekers.

Het was een belangrijke basis van het Rode Leger en is sindsdien nauwelijks veranderd. Het is een unieke kans om een blik in het verleden te werpen.

Sovjetindustrie

De trein van de Trans-Siberië Express rijdt verder. Langs onmetelijke wouden, door uitgestrekte velden en over enorme zijrivieren van de Wolga. De horizon wordt slechts onderbroken door de ijzeren overblijfselen van de machtige Sovjetindustrie. Ze staan er vaak verlaten bij.

De vlaktes van Siberië zijn eindeloos. De schaarse gebouwen langs het spoor steken nauwelijks boven de horizon uit. De gebouwen kunnen niet te hoog zijn, omdat het woest kan stormen in Siberië.

Mongolië

De Trans-Siberië Express stoomt verder richting Mongolië. Uitgestrekte steppes, waar de gastvrije en humoristische bevolking van dit primitieve land nog een authentiek nomadenbestaan leidt.

Onder miljoenen sterren overnacht je op de hoogvlaktes in een ger, de schitterende tent van de Mongolen. Slechts af en toe wordt de stilte van de nacht doorbroken door het geluid van de grote kuddes rendieren.

Verre oosten

Achter de Mongoolse horizon is het moeilijk voor te stellen dat het drukke Peking op je wacht. Een treinreis van meer dan vijf dagen eindigt uiteindelijk in de Chinese hoofdstad.

Wanneer de trein het Centraal Station van Peking binnenrolt ben je omringd door Russen, Mongolen en Chinezen. Vanuit je coupé zie je het landschap voor de laatste keer veranderen.

Wat moet je weten over de Trans-Siberië Express?

 • Kijk uit het raam van de Trans-Siberië Express en zie het Russische landschap aan je voorbij trekken.
 • Deel een fles wodka met de Russische passagiers en je maakt binnen de kortste keren vrienden.
 • Verwonder je over de lichtgroene kleur van vrijwel alle stations langs de Trans-Siberië Express. Het was blijkbaar de favoriete kleur in de Sovjet-Unie.
 • Koop wat eten en drinken van de baboesjkas op de stations langs de route. Deze oude, Russische vrouwtjes wachten op de stations op de passagiers om wat extra te verdienen.
 • Stap uit in de schitterende steden langs de TRans-Siberië Express: Moskou, Yekaterinburg en zelfs Peking.
 • Stap halverwege de reis uit en plan je route opnieuw: met de Trans-Siberië Express kun je Wolgograd, Peking of Ulan Baatar als eindbestemming kiezen.

Reviews Trans-Siberië Express

Trans Mongolië Express met kind (bezocht in oktober 2019)

Review geschreven door Aline Verhoeven op 29 januari 2020

Hoi, wij hebben de Trans Mongolië Express gedaan eind vorig jaar met onze dochters. Super ervaring die we nooit hadden willen missen. We hebben na veel onderzoek toch besloten een organistaie in de hand te nemen. Tiara Tours heeft alles geregeld. De specialist had zelf met de kinderen de reis gedaan dus dat was een gemakkelijke keuze. We kregen hele goede tips en een inpaklijst om vooral met de kinderen rekening mee te houden. Echt heel fijn. mocht iemand meer willen weten over wel of niet met de kinderen gaan, kijk dan maar es bij tiara tours. Groet

Minpunten Trans-Siberië Express

 • Chinese wc in de trein
Ultieme tip: Neem een eigen coupé en stap uit in Jekaterinenburg! Precies op het langste stuk van de route en een gewekldige stad. Mongolië vonden de kinderen echt zo mooi, al die beestjes!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Per trein van Peking naar Moskou (bezocht in juli 2018)

Review geschreven door Leo van der Brugge op 15 december 2018

Geweldige reis. 8.000 km per spoor door China, Mongolië en Rusland. Alles supergoed georganiseerd door Tiara Tours. Prachtige landschappen, verschillende culturen en mooie herinneringen....
Kleurrijke taferelen bij het Naadam Festival. Geslapen in hotels, in gers bij de nomaden en natuurlijk in de trein! Echt een aanrader .....

Pluspunten Trans-Siberië Express

 • aardige mensen

Minpunten Trans-Siberië Express

 • geen
Ultieme tip: ga in de periode van het Naadam festival en reis van china naar moskou, dat scheelt een jet lag bij terugkomst...
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Russia by train (bezocht in februari 2016)

Review geschreven door Sterre Van dijk op 09 oktober 2016

Zeven hele dagen en nachten in een trein. Ik vond het klinken als een uitdaging en dat was het ook. Het enige wat je hebt in die trein is je bed, een wc en koud en kokend water. Dus mijn eten elke dag bestond uit: een banaan voor ontbijt, Oreo's voor lunch, en een overheerlijk pakje noodles als avondeten. Er was geen douche, geen stoel en vooral geen privacy. In derde klas krijg je namelijk geen deur. Dus privacy bestond niet echt, als je gezellig met z'n dertige in een coupe slaapt. Maar elke dag stopte de trein wel ergens voor een of twee uur. Dus dan had je tijd om even de trein uit te gaan. Maar je stond dan wel in the middle of nowhere in min twintig graden. Dus na vijf minuten heel snel weer naar binnen. En zo zat (nouja lag) ik zeven hele dagen en nachten in een trein.

Maar ik vond deze treinreis echt een ge-wel-di-ge ervaring. Wat je voorbij ziet komen door je kleine vieze raampje is een prachtige natuur. Elke keer dat je kijkt ziet het er weer ander uit. Vooral tussen Irkutsk en Ulaanbator was het uitzicht echt geweldig. Op veel plekken waar je de trein uit kon stonden lokale mensen die daar souvenirs en eten verkochten. Heel erg leuk om te zien wat ze allemaal hadden. In de trein heb ik ook een aantal hele interessante mensen ontmoet. Van een hele vriendelijke chinees tot een ietwat dronken rus. De treinreis klinkt misschien alsof het alleen maar afzien is. Maar het geeft een rust om te weten dat er niks is wat je kan doen, anders dan naar buiten kijken en genieten van de natuur, andere mensen ontmoeten en wachten tot je weer bij de volgende nieuwe plek aankomt.
Ik zou het zo nog een keer doen.

En dan nog over Rusland zelf. St Petersburg en Moskou vond ik echt heel erg mooi. Vooral het Rode-plein vond ik zo indrukwekkend. Ik heb daar elke dag even rondgelopen (ik was daar een week). Ook is het wat goedkoper dan hier. Maar voor de locals hoef je het niet te doen. Aardig maar niet echt gesteld op toeristen, ze spreken bijvoorbeeld liever geen Engels.

7,4
9 Algemene ervaring
8 Natuur
9 Plaatsen
4 Wandelingen
7 Bereisbaar

Pluspunten Trans-Siberië Express

 • prachtige natuur
 • ervaring
 • rust
 • weinig toeristen

Minpunten Trans-Siberië Express

 • redelijk duur
 • weinig toeristen
Ultieme tip: Neem hand sanitizer en vochtige doekjes mee om jezelf zo schoon te kunnen maken in de trein! Want je gaat je echt vies voelen na een paar dagen.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers
Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Japan kenner
Sponsors