Kaukasus

Kaukasus

door Maarten van Dun

Vanwege de situatie in Oekraïne zijn reizen naar Rusland momenteel niet mogelijk.

Het Kaukasus gebergte is een lappendeken van talen, culturen en religies. De Russische regio is al eeuwenlang het toneel van conflicten en oorlogen.

Toch zijn grote gedeeltes van de Kaukasus zeer geschikt als reisbestemming. Vooral Armenië, Georgië en Azerbeidzjan zijn goede toegangspoorten tot dit woeste gebied. De Kaukasus verbindt Rusland met het vroegere Perzische Rijk.

Eenvoudig

De Kaukasus is geen traditionele reisbestemming. Je moet dus genoegen nemen met eenvoudige faciliteiten. Vervoer regel je meestal zelf. Overnachten kan bij lokale bewoners, die je graag thuis uitnodigen.

Weinig mensen spreken Engels, maar dat is de charme van dit gebied. Communiceren vergt wat van je improvisatievermogen. Maar met handen en voeten moet het lukken. De bewoners zijn hartelijk en oprecht geïnteresseerd.

Angstaanjagend

Aan de Kaspische Zee, omringd door olievelden, ligt Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan. De stad in de Kaukasus vormt de grens tussen Europa en Azië. Dat voel je als je door de nauwe straatjes van Baku slentert en dat proef je als je in een klein café iets te eten bestelt.

De Russische keuken krijgt in Baku extra smaak door de oriëntaalse kruiden die de kok veelvuldig gebruikt. Ook de architectuur is een mengeling van Europees en Aziatisch. Daardoor heeft de stad een wat surrealistisch aanzicht.

Maagdentoren

Bombastische Sovjetgebouwen verrijzen naast eeuwenoude monumenten, zoals de Maagden Toren. Het is het beroemdste gebouw in Baku. De halfronde toren dateert uit de elfde of twaalfde eeuw.

Niemand weet precies waar het bouwsel voor diende. Wellicht was het een wachttoren. Maar het verhaal gaat dat er vroeger mensen werden geofferd.

Verderop is het Governments House van een vreemde Russische schoonheid: een bombastisch paleis, dat er zeker in de donkere Kaukasus nacht behoorlijk angstaanjagend uitziet.

Apocalyps

Vanuit Baku maak je een tocht naar het noorden. Je bent op weg naar Xinaliq, een van de hoogst gelegen dorpjes in de Kaukasus.

De tocht naar het dorp laat een diepe indruk achter: langs de onverharde weg liggen grote industriële installaties ongebruikt weg te roesten in het water van de Kaspische Zee. Het heeft allemaal iets apocalyptisch.

Kliffen van Xinaliq

De onverharde weg slingert zich tussen hoge kliffen steeds verder omhoog. In Xinaliq lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Het isolement van het dorp is eeuwenlang nauwelijks doorbroken geweest.

Maar steeds meer toeristen weten het dorp nu toch eindelijk te vinden. Xinaliq is de ideale uitvalsbasis voor tochten door het Kaukasusgebergte. In het dorp is het gemakkelijk om gidsen te vinden die je dieper de bergen in brengen. Paarden staan klaar om jou en je bagage over de toppen van de Kaukasus te dragen.

Veiligheid

Reizen in de Kaukasus is echter niet zonder gevaar. In veel gebieden, zoals Tsjetsjenië, Dagestan, Ingoesjetië, Georgië en Abchazië, is de politieke situatie licht ontvlambaar. Toeristen lopen het risico op ontvoering. Informeer dus van tevoren altijd goed naar de plaatselijke situatie.

Azerbeidzjan en Armenië zijn op dit moment redelijk stabiel en daarom de meest geschikte bestemmingen in de Kaukasus. In veel gebieden is een visum vereist. Dat is vaak alleen bij lokale reisorganisaties te verkrijgen. Ook dit kan elk moment veranderen, dus zorg dat je goed op de hoogte bent van de geldende regels in de regio van je keuze.

Wat is er te doen in Kaukasus ?

  • Vergeet de problemen en conflicten van de grensgebieden in de Kaukasus en geniet vooral van de smeltkroes van culturen en religies in deze spectaculaire bergpassen.
  • Fantaseer op de Maagden Toren in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan, of de legende die over de toren de ronde gaat waarheid zou kunnen zijn. De toren staat symbool voor liefde en vrijheid.
  • Het voormalig Shirvan rijk uit de Perzische periode laat zijn sporen na in Baku. Oude stadspoorten en een paleis zijn in goede staat en bezoek is de moeite waard.
  • De echte Kaukasus ontdek je in Xinaliq. Dit bergdorpje is letterlijk uit de rotsen gehouwen.
  • Zo'n zeventig kilometer van Baku ligt Gobustan. In dit nationale park zijn naast overweldigende natuur, duizenden rotstekeningen te bewonderen.
Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Japan kenner
Sponsors