Top 5 opvallende bouwwerken in Moskou

Top 5 opvallende bouwwerken in Moskou

door Elsemieke Land

Vanwege de situatie in Oekraïne zijn reizen naar Rusland momenteel niet mogelijk.

Een rondreis door Rusland begint of eindigt vaak met een bezoek aan hoofdstad Moskou. Na een korte vlucht vanuit Nederland beland je in één van de grootste en duurste steden ter wereld. 

De metropool neemt je mee in de eeuwenoude Russische geschiedenis en overweldigd je met zijn architectuur, die bestaat uit een mengelmoes van sprookjesachtige kathedralen, statige Sovjetgebouwen en moderne wolkenkrabbers. Samen geven ze je een indruk van het verleden en de toekomst van de stad. 

Deze mix van oud en nieuw biedt een overweldigend aanbod aan culturele hoogtepunten, waardoor je makkelijk een aantal dagen in de Russische hoofdstad spendeert. Benieuwd bij welke opvallende bouwwerken je zeker een kijkje moet nemen? We zetten er vijf voor je op een rij! 

5. De Basiliuskathedraal 

Als een kleurrijk kasteel wat uit een sprookje lijkt te komen, schittert de Basiliuskathedraal van Moskou op het centrale Rode Plein. Met haar negen rijkelijk gekleurde en versierde hoofdkappellen die boven de skyline van de stad uittorenen, is de kathedraal niet alleen de blikvanger van de stad, maar ook het icoon van Rusland. 

Neem de tijd om de kleurexplosie van de imposante voorgevel in je op te nemen en deze op de gevoelige plaat vast te leggen, maar vergeet ook zeker de binnenkant van de Basiliuskathedraal niet. Die is overigens een stuk kleiner dan de buitenkant doet vermoeden, door de verschillende kapellen die de Basiliuskathedraal huist. Een labyrint van met muurschilderingen versierde gangen leiden je er naartoe. 

4. Het Nationaal Historisch museum

Ben jij nieuwsgierig naar de geschiedenis van Rusland? Dan zit je op het Rode Plein ook goed. Want wanneer je tijdens een stedentrip in Moskou over het fameuze marktplein rondslentert, is de dieprode, gotische gevel van het Nationaal Historisch Museum niet te missen. Het is dé plek voor geschiedenisliefhebbers. 

In het museum reis je mee terug in de Russische historie. Elke ruimte in het museum is aan een andere periode of regio gewijd en tot en met het plafond gedecoreerd met graveringen en schilderingen. In chronologische volgorde nemen de verschillende tentoonstellingen je mee van de steentijd tot de regeertijd van Peter de Grote, die tussen 1682 en 1725 veel invloed had op de relatie tussen Rusland en Europa.

3. Het Izmailovo Kremlin

Bij het Kremlin denkt menig reiziger aan het eeuwenoude regeringsgebouw dat oprijst van achter het Mausoleum van Lenin, aan de rand van het Rode Plein. Maar het Izmailovo Kremlin, gelegen in het gelijknamige district in het noordoosten van Moskou, is allesbehalve een statig overheidsgebouw. 

Het Izmailovo Kremlin is daarentegen een modern, maar sprookjesachtig cultureel centrum en een marktplaats. Het park bestaat uit replica’s van middeleeuwse paleizen, geïnspireerd op de traditionele Russische architectuur. Het complex huist onder andere een Vodka-museum, een speelgoedmuseum, een rommelmarkt, winkels en restaurants. Genoeg om je een dag te vermaken.

Bovendien is het Izmailovo Kremlin een goede plek om je Russische souvenirs te scoren. Je vindt hier namelijk ook de grootste toegepaste kunstmarkt ter wereld met het grootste aanbod aan onder andere Russische hoeden, matroesjka's en kunstwerken: de Imailovsky Vernisazh.

2. Het Novospasski-klooster

In het zuidoostelijke deel van Moskou vind je aan de linkeroever van de Moskva-rivier het oudste klooster van Moskou. Achter het stenen fort wordt de witte ‘kathedraal van de Verlosser’ omringd door kloostertuinen. De centrale, gouden koepel glinstert in het zonlicht en wordt vergezeld door vier blauwe koepels. Het binnenwerk is gedecoreerd met muurschilderingen uit de zeventiende eeuw. 

Het Novospasski-klooster stamt uit 1490 en kent een omvangrijke geschiedenis. Zo heeft het in de Sovjet-jaren gediend als gevangenis en als zogenaamde ‘drunk tank’. De kale binnenplaats functioneerde namelijk als isoleerruimte waar dronkenlappen in erbarmelijke omstandigheden hun roes uitsliepen. 

1. Het Bolsjojtheater

Wanneer je tijdens je rondreis door Rusland de Russische roebel-biljetten al eens beter bekeken hebt, is de iconische neoclassicistische voorgevel van het Bolsjojtheater op het 100-roebel bankbiljet je misschien wel opgevallen. Het centraal gelegen en belangrijkste theater van Moskou biedt al meer dan tweehonderd jaar een podium aan de beste opera- en balletvoorstellingen van Rusland. 

Omdat Moskou een van ‘s werelds belangrijkste centra van opera en ballet is, mag het bijwonen van een opera- of balletvoorstelling bijwonen eigenlijk niet ontbreken. Dit is bovendien een goede manier om het imposante auditorium en haar overdadige interieur te bewonderen. Reserveer je kaarten wel ruim van tevoren om teleurstellingen te voorkomen. 

Zodra je de ronde hoofdzaal van het Bolsjojtheater binnenstapt, begrijp je waar zij haar naam aan te danken heeft. De naam Bolsjoj stamt namelijk af van het Russische woord ‘groot’. En groots is het zeker. Verdeeld over zes niveaus is er ruimte voor maar liefst 2.153 bezoekers. De balkons zijn rijkelijk versierd met goud en aan het enorme, met muurschilderingen versierde plafond, maakt een kroonluchter het geheel af. 

Hebben we je geïnspireerd om een stedentrip naar Moskou te maken? Vind hier de rondreis door Rusland die bij je past! 

Fotocredits: Robert Nyman

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mongolië kenner
Sponsors