Istanbul
7,8
8,3 Algemene ervaring
8,8 Beziens­waardigheden
7,3 Locals
7,3 Restaurants
7,5 Veiligheid
- Stranden

Istanbul

door Getaway Travel

Istanbul is het culturele centrum van Turkije. Een prachtige mix van culturen. Hip en traditioneel. Dat moet ook haast wel, aangezien de stad letterlijk op de grens van twee continenten ligt.

De beroemde Franse dichter Alphonse de Lamartine zei ooit: "Als men slechts één blik gegund zou worden op de wereld, dan zou men alleen moeten kijken naar Istanbul…"

ZELF NAAR Istanbul?

Bekijk alle 3 reizen naar Istanbul

Byzantium en Constantinopel

De stad, die het label stad in veel opzichten overstijgt, vindt zijn wortels in de Oudgriekse beschaving. Door haar strategische ligging tussen het westen en het oosten, was Istanbul door de geschiedenis heen het toneel van vele veldslagen.

Verschillende koningen, sultans en krijgsheren stonden er aan het roer. Haar naam evolueerde van Byzantium en later Constantinopel tot Istanbul in 1930.

Stad op twee continenten

Nog altijd bestaat onduidelijkheid over de herkomst van de huidige naam. Sommigen beweren dat zij is afgeleid van het Griekse 'is tin polin', dat vrij vertaald 'naar de stad' betekent. Anderen menen dat de naam een verbastering is van 'islam bul', Turks voor 'vind islam'.

Hoe het ook zij, Istanbul is de enige stad ter wereld die op twee continenten ligt. Het is een stad die tot de verbeelding spreekt. Kijk maar naar de vele romans en kunstwerken die zijn geïnspireerd door het 'Parijs van de Oriënt'. Onder meer Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk schrijft er zijn romans.

Bevolkingsexplosie

Istanbul is van oudsher een multiculturele samenleving. Al sinds eeuwen leven er Arabieren, Joden, Turken, Grieken en Armeniërs vreedzaam naast elkaar.

De stad is de laatste decennia extreem hard gegroeid. Rond 1970 telde de stad ongeveer twee miljoen inwoners. Tegenwoordig zijn dat er ruim 16 miljoen!

De meerderheid van deze bevolkingsaanwas bestaat uit migranten uit Anatolië, die op zoek gingen naar een beter bestaan. De bevolking van Istanbul groeit nog steeds met gemiddeld 1,7 procent per jaar.

De wijk Sultanahmet en de Grote Bazaar

De grootste toeristische trekpleister is Sultanahmet. In deze wijk bevinden zich historische gebouwen als de Blauwe Moskee, het Topkapipaleis, dat ooit bewoond werd door de sultans, en de Hagia Sophia.

Deze voormalige kathedraal werd in opdracht van de Byzantijnse keizer Justinianus gebouwd rond 532. Na de verovering van Constantinopel door de Turken, werd zij in 1453 omgebouwd tot een moskee.

Niet ver van Sultanahmet bevindt zich de Grote Bazaar, een enorm complex met duizenden winkeltjes. Het is het grootste warenhuis in Turkije. Een winkelparadijs. Maar wel iets duurder dan elders in Turkije.

Beyoglu

Na een korte rit over de Galatabrug - of met een veerboot over de Bosporus - kom je in Beyoglu. De buurt stond lang bekend als de 'wijk van buitenlanders', omdat zij eeuwenlang werd bewoond door onder meer Spanjaarden, Joden en Armeniërs. Tegenwoordig is Beyoglu de creatieve buurt van de stad, vol kunstenaars, musici en schrijvers.

De Istiklal Caddesi splijt de wijk in tweeën. In deze autovrije straat staan de saz evleri, de muziekhuizen. Ook vind je er bioscopen en natuurlijk de authentieke restaurants die alle gerechten uit de brede Turkse keuken serveren.

Taksim

Iets verder landinwaarts bevindt zich het moderne hart van Istanbul: Taksim. Je dompelt je er onder in het bruisende nachtleven. Taksim slaapt nooit, de wijk staat nooit stil.

De grote warenhuizen en winkels doen niet onder voor die in een Amerikaanse of West-Europese metropool. Datzelfde geldt voor de trendy jongeren op elke straathoek. Istanbul is een onwaarschijnlijk hippe stad.

Wat is er te doen in Istanbul?

 • Struin urenlang over de Grote Bazaar van Istanbul, op zoek naar souvenirs, kunst en delicatessen.
 • Vergaap je aan de rijkdom van de sultans die tentoongesteld wordt in het Topkapipaleis.
 • Doe je schoenen uit en loop de Blauwe Moskee binnen, waar gelovigen gedurende de hele dag naartoe komen voor het gebed.
 • Luister naar het gezang van de muezzin, die vijf keer per dag de moslimbevolking van Istanbul oproepen tot gebed.
 • Zie hoe het licht weerkaatst op de schitterende mozaieken van Agya Sofya.

Reizen Istanbul

Meer Istanbul

Reviews Istanbul

Istanbul is niet de new cool (bezocht in mei 2024)

Review geschreven door Eddie Walraven op 14 mei 2024

We zijn hier 4 dagen geweest en Istanbul komt bovenaan het lijstje met grootste teleurstelling tot nu toe!
Het eten is slecht,te druk,dieselwalm overal,opdringerige verkopers.We hebben 110 km door de stad gelopen maar op een paar plekken na is er verder niks te zien dan alleen winkeltjes met kleding en snoep.Ook is alles erg duur door de inflatie en Turken zijn snel geïrriteerd als je niks koopt heb ik wel gemerkt!Er zijn heel veel mooiere steden dan istanbul!!

Pluspunten Istanbul

 • boottocht was wel leuk

Minpunten Istanbul

 • te druk
 • ,vies
 • duur
 • verkopers
 • uitlaatgassen
Ultieme tip: Blijf thuis of boek een andere citytrip binnen Europa Lissabon,mallaga, Rome, Valencia enz...veel interessanter en betere keuken dan de turkse

meer van de stad verwacht (bezocht in oktober 2023)

Review geschreven door Omar van der blij op 18 oktober 2023

zijn hier heen gegaan op vakantie voor 6 dagen. 6 dagen teveel als je het mij vraagt. mensen zijn erg egoïstisch en kijken je met een scheef gezicht aan. zal wel het cultuur verschil zijn. Wij gaan meestal naar steden tripjes in Spanje of Portugal. Hier kan je het niet mee vergelijken. Wij zoeken volgende vakantie het weer op in die hoek.

wij zijn met een groep van 4 vrienden op vakantie gegaan naar Istanbul. mocht je toch hier heen willen gaan heb je aan 2/3 dagen meer dan genoeg. Van het eten hadden wij ook meer verwacht. Aangezien veel mensen wel goed over deze stad praten. Pas op voor de taxi’s deze proberen je ook af te troggelen. wij zijn zelfs nog aangevallen door 10 man met uitgaan politie deed niks. schrijf deze recensie nu ik nog in Istanboel ben om mijn tijd te vullen want zoveel is hier ook niet te doen…

Ultieme tip: neem je bitje mee.
Aangeraden voor: Cultuurliefhebbers

Istanbul, de stad van keizers en sultans. (bezocht in oktober 2019)

Review geschreven door Yeliz Fatma Irmak-Söğütlü op 20 november 2019

Istanbul is een ware cultuurstad. Vele aspecten van cultuur komen er tot hun recht. Denk aan feesten, eten, kunst en geschiedenis. De vele beschavingen die er hebben geleefd hebben bijgedragen aan de rijkdom van de stad.

Pluspunten Istanbul

 • voor ieder budget iets leuks

Minpunten Istanbul

 • drukte
Ultieme tip: Bezoek eens een ‘sosyete pazari’. Er zijn verschillende van deze markten. Een bekende is de ‘Bakırköy pazarı’. Hier doen de locals hun marktinkopen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Cultuurliefhebbers

Citytrip Istanboel (bezocht in november 2019)

Review geschreven door Ebony Martoredjo op 17 november 2019

Istanboel ´A city that never sleeps!´
Super veel te doen en na een weekje heb je nog steeds niet al het moois gezien wat Istanbul te bieden heeft. Je kan genieten van de mooie historische gebouwen of van trendy skylounges. Voor alle leeftijden heeft Istanboel iets te bieden. De nummer één highlight is de ´Blauwe Moskee´.

Pluspunten Istanbul

 • betaalbaar
 • klantvriendelijk

Minpunten Istanbul

 • wordt niet goed engels gepraat
Ultieme tip: Bezoek de Grand Bazaar voor mooie Turkse souvenirs, Galata Tower en ga voor een leuke Instagram foto langs Umbrella Street. De Blauwe Moskee is een must als je in Istanboel bent.
Aangeraden voor: Stellen, Vriendengroep, Budget reizigers

Istanbul, city of Cats (bezocht in augustus 2012)

Review geschreven door Imke de Vries op 04 december 2017

Istanbul, de stad van katten, prachtige moskeeën en bruisende markten. Een heerlijke stad waar je je ogen uitkijkt, er is altijd iets te doen (ook ondergronds!) en waar je fantastisch kunt eten. Als je van uitslapen houdt is het aan te raden oordoppen mee te nemen of je hotelkamer niet direct naast een minaret te boeken (leert de ervaring).

7,6
7 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
6 Locals
8 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden
Ultieme tip: de waterbassins en een overtocht over de Bosporus
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Geweldige tijd in Istanbul (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Melda Coban op 12 november 2017

Zelfs in de winter heeft deze stad zo veel te bieden! Er zijn minder toeristen, maar de sfeer is nog steeds ontzettend geweldig! Van alle rellen heb ik zeker niks gemerkt. Er is misschien wat meer beveiliging ingezet, maar mij viel dat niet heel erg op. Ik heb erg genoten van Istanbul in de winter!

8,2
10 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Locals
7 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Istanbul

 • geweldige plek
 • mooie cultuur
 • leuke winterstad
 • mooie bezienswaardigheden

Minpunten Istanbul

 • heel veel verkeer
Ultieme tip: 1 goede tip is dat Istanbul wel in Turkije ligt, maar niet warm is in de winter! Dus kleed je wel goed warm!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Super (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Melda Coban op 12 november 2017

Istanbul was een geweldige stad. Je had zo veel te doen! Die twee weekjes dat wij er waren kwamen was al te kort. Gelukkig heb ik wel een groot deel van Istanbul kunnen zien en ben ik er wel vaker geweest. Ik zou Istanbul zeker aanraden! De cultuur, sfeer en geschiedenis van de stad is echt rijk.

7,2
7 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Locals
7 Restaurants
5 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Istanbul

 • erg betaalbaar
 • cultuur
 • geschiedenis
 • lekker eten
 • mooie stad

Minpunten Istanbul

 • veel toeristen uit de arabische landen
Ultieme tip: Mijn ultieme tip is dat je zo veel mogelijk geniet van de reis!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Turkije

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors