Vervoer Turkije

Vervoer Turkije

Wat zijn de vervoersmiddelen in Turkije?

Rondreizen in Turkije was nog nooit zo makkelijk. In de steden volgen de moderne bussen een strak tijdschema, terwijl op de stations lange treinen klaar staan om het land te doorkruisen. Geen zin in de trein? Luxe touringcars verbinden de grote steden met elkaar en kleine stadjes in de omgeving.

Binnenlandse vluchten zijn ook populair en door de vele vliegtuigmaatschappijen zijn tickets relatief goedkoop.

ZELF NAAR Turkije?

Bekijk alle 7 reizen naar Turkije

Vliegtuig

De meeste binnenlandse vluchten in Turkije gaan via Istanbul of Ankara. De ongeveer dertig bestemmingen zijn zo met elkaar verbonden als de spaken van een wiel, die allen in Ankara en Istanbul samen komen. Zeker wie vanuit het oosten van Turkije naar een bestemming in het westen wilt vliegen, moet een stopover verwachten in Ankara.

Toch is vliegen een goede optie in het enorme land, waar trein en bus urenlange tochten moeten maken om op hun plaats van bestemming aan te komen. Het loont om vooraf bij een van de vliegtuigmaatschappijen zoals Atlasjet, Onur Air, Pegasus Air en Turkish Airlines te reserveren.

Trein

Een treinreis door Turkije is een avontuur. De rails volgen zelden de kortste route, waardoor de reizen vaak lang duren. Veel van de rails stammen nog uit het Ottomaanse tijdperk en een treinreis door Turkije is dan ook een reis door de tijd. De treinen zijn vaak langzaam en onverklaarbare stops onderweg komen regelmatig voor. Het uitzicht is echter vaak schitterend. De treinen zijn goedkoop en redelijk comfortabel. Het is een goede manier om in contact te komen met Turken.

De trein is vooral geschikt om het westen, centrum en oosten van Turkije te doorkruisen, langs de kust liggen nauwelijks spoorlijnen. Kijk op de website van Turkish State Railways voor routes, dienstregeling en prijzen.

Bus

Alle middelgrote en grote steden hebben een busstation, waar de stadsbussen en touring cars voor de lange afstand bij elkaar komen. Deze otogars, bevinden zich soms ver buiten het centrum van de stad. Hier ga je aan boord van de luxe touring cars die je in alle comfort naar je volgende bestemming brengen. Het netwerk van de busbedrijven is enorm en zo bereik je zelfs de kleinste dorpjes, mits je onderweg een paar keer overstapt. De prijzen vallen mee en de bussen zijn een stuk sneller dan de trein.

Boot

Er gaan veerboten van Istanbul richting Cammakale en de zuidelijke badplaatsen. Deze veerboten, waar je met de auto op gaat, zijn langzaam en vrij prijzig.

Taxi's

In de grote steden kom je veel taxi's tegen, die redelijk schoon zijn. Vergeleken met het uitstekende openbaar vervoer zijn taxi's vrij prijzig. 's Avonds volgen de chauffeurs een speciaal nachttarief, dat duurder is dan overdag.

Huurauto

Met eigen vervoer ontdek je Turkije op je eigen manier. Het Turkse verkeer is hectisch, dus let goed op in de steden. Daarbuiten zijn de wegen meestal vrij rustig. Turken houden ervan om hard te rijden en veel in te halen.

Vooral de route vanaf Istanbul naar het zuiden langs de Egeïsche kust is populair bij reizigers en de uitzichten zijn vaak schitterend. Ook de wegen vanuit de grootste toeristische bestemming zijn populair bij mensen met eigen vervoer. Om een auto te huren moet je minimaal 21 jaar oud zijn.

Reizen Turkije

Specialisten Turkije

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors