Ankara

Ankara

door Lana Leach

Ankara is de tweede stad van Turkije en de hoofdstad van het land. Stad van 's lands grondlegger Atatürk, met een mooi oud en wat saaier nieuw gedeelte. Ook een levendige studentenstad.

Hoewel Ankara de hoofdstad van Turkije is, heeft het zich nooit over zo veel belangstelling mogen verheugen als Istanbul. Toch is het een wereldse stad die met zijn tijd is meegegaan. De plek om zowel het oude als het nieuwe Turkije te leren kennen.

ZELF NAAR Ankara?

Bekijk alle 1 reizen naar Ankara

Droog Anatolië

Ankara is na Istanbul de grootste stad van Turkije. De stad is gebouwd op een steile rotsachtige heuvel en telt zo'n vijf miljoen inwoners.

Omringt door steppe ligt Ankara in de centrale regio Anatolië, één van de droogste gebieden in Turkije. Plan je reis liever in het voor- of najaar, want de zomers kunnen hier bloedheet zijn. In de winters ligt er soms een dik pak sneeuw.

Stad van koning Midas

Volgens een legende is Ankara door koning Midas gesticht in de negende eeuw voor Christus. Arabieren veroverden de stad in 612. Zij werden vervolgens weggejaagd werden door de Byzantijnen. In de dertiende eeuw namen de Sjeltsoeken het roer over.

Mustafa Kemal Atatürk streed vanuit Ankara voor de onafhankelijkheid van Turkije. Nadat het Ottomaanse rijk verslagen was, benoemde hij in 1923 Ankara tot de hoofdstad van Turkije.

Mausoleum van Atatürk

Eén van de indrukwekkendste bezienswaardigheden van de stad is dan ook het mausoleum van Atatürk. De grondlegger van Turkije overleed in 1938.

De bouw van zijn laatste rustplaats, Anitkabir, werd in 1953 afgerond. Het is gebouwd op een heuvel. In het bijbehorende museum kom je meer over Atatürk te weten.

Zeker als Ankara je eerste bestemming in Turkije is, moet je het museum van Anatolische Beschavingen bezoeken. In een voormalig marktgebouw uit de vijftiende eeuw leer je alles over de geschiedenis van het land.

Romeinse en Ottomaanse oudheid

De stad herbergt verschillende overblijfselen uit de oudheid. Vlak bij het fort van de oude stad staan twee Romeinse monumenten: de zuil van Julianus en de tempel van Augustus en Rome. Ze zijn nog redelijk goed bewaard gebleven.

Een ander gebouw dat je niet kan missen is de Kocatepe Moskee. Het klassieke Ottomaanse gebouw heeft vier minaretten. Het ontwerp is vloeide voort uit een architectuurwedstrijd in 1967. Het is de grootste en belangrijkste moskee van de Ankara.

Het hoogste gebouw van Ankara is met 125 meter de Atakule toren. Bovenin de toren zit een ronddraaiend restaurant vanwaar je de hele stad kunt overzien.

Twee delen van de universiteitsstad

Ankara bestaat uit twee delen. De oude stadskern ligt binnen de muren van de vesting in het noorden van de stad. Het heeft een typisch Oosters uiterlijk en gevoel. Kleine winkeltjes, chaotische straten en schattige half op elkaar gebouwde huizen.

In het moderne gedeelte van de stad vind je brede straten, luxe hotels, winkelcentra, bioscopen en flats. Dit is ook het administratieve centrum van de stad.

Ankara is een echte universiteitsstad. Vooral in de levendige wijken Kizilay en Sakarya wonen veel studenten. Daar vind je dan ook de meeste barretjes en cafés. Ook zijn er veel eetstalletjes op straat die Turkse specialiteiten verkopen, zoals kebab, pide en Turkse pizza.

Wat is er te doen in Ankara?

  • De grote Atatürk ligt in Ankara begraven. Het mausoleum van de grondlegger van Turkije moet je bekeken hebben wanneer je in Ankara bent.
  • Eet een hapje in het ronddraaiende restaurant in de Akule toren. Op een hoogte van 125 meter heb je een fantastisch uitzicht en een goed gevulde maag.
  • Het ouderwetse deel van Ankara geeft met haar typische Oosterse kenmerken het echte Turkije gevoel. Maar schroom niet om het moderne Ankara te bezoeken, een paradijs om te shoppen. En drink koffie bij een van de vele koffiebarretjes.
  • In de studentenwijken Kizilay en Sakarya eet je de lekkerste pides en kebab op straat. De mogelijkheden van barretjes en eettentjes zijn er oneindig.
  • Op de belangrijkste straat van Ankara, de Tunus Caddesi, ga je uit in de hipste clubs en eet bij de Turkse variant van MacDonalds: Abu Piknik.

Reizen Ankara

Meer Ankara

Specialisten Turkije

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Japan kenner
Sponsors