Typisch: Waterpijp roken

Typisch: Waterpijp roken

door Janine Kervel

Naast mierzoete baklava en appelthee bestaat er nog een andere Turkse lekkernij: waterpijp. Roken maakt al eeuwenlang deel uit van de Turkse samenleving. Het is niet verwonderlijk dat de fruittabak de laatste jaren sterk aan populariteit wint in de rest van Europa.

Een waterpijp heet nargileh in het Turks, maar staat in Nederland vooral bekend als shisha. Er zijn verschillende uitvoeringen, kleuren en maten. De meeste waterpijpen zijn op zich al een lust voor het oog.

ZELF NAAR Turkije?

Bekijk alle 7 reizen naar Turkije

Nargileh of shisha

De nargileh bestaat uit een glazen vaas, die wordt gevuld met water. Een ijzeren middenstuk verbindt de vaas met een schaaltje. Hierin ligt de tabak. Aluminiumfolie sluit het schaaltje af. Hierop wordt een brandend kooltje geplaatst.

Door het kooltje ontstaat waterdamp in de vaas. Deze fruitige rook inhaleer je vervolgens door een rijkelijk versierde slang.

Fruittabak

Anders dan bij sigaretten behoor je de waterpijp niet over je longen te roken. Vergelijk het met het roken van sigaren. De fruitige lucht vult je wangen, waarna het via je mond of neus je lichaam verlaat.

Voor de waterpijp gebruik je speciale pijptabak met fruitsmaak. Er is een eindeloos aantal smaken. Appeltabak, in het Turks elma, is veruit het populairst. Maar ook granaatappel, banaan, framboos of aardbei behoren tot de mogelijkheden. En kokos in combinatie met melk in plaats van water zorgt voor een ware smaaksensatie.

Indiase oorsprong

Niet alleen Turken roken de waterpijp. In grote delen van de Oosterse wereld maakt dit onderdeel uit van de cultuur. De geschiedenis van de nargileh begint hoogstwaarschijnlijk in India. Het woord voor waterpijp is afgeleidt van het Perzische woord voor kokosnoot. De allereerste waterpijpen werden dan ook gemaakt van een kokosnoot.

Het roken van een waterpijp is voornamelijk een mannenaangelegenheid. Toch doen tegenwoordig veel meer vrouwen dit, vaak wel in het gezelschap van mannen.

Shoppen op bazaar

Bij een reis naar Turkije mag een bezoek aan een typisch theehuis niet ontbreken. Door het roken van een waterpijp proef je pas echt de Turkse cultuur.

Hoewel veel reizigers een waterpijp kopen in de toeristische Bazaar, loont het zeker een kijkje te nemen in een ambachtelijke zaak. Deze zitten verstopt in de meer afgelegen straatjes van de medina.

Reizen Turkije

Specialisten Turkije

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Taiwan kenner
Sponsors