Klimaat Turkije

Klimaat Turkije

Wat voor klimaat kun je verwachten in Turkije?

In Turkije zijn twee klimaattypen te onderscheiden. De kustgebieden hebben een gematigd klimaat, met zachte winters en warme zomers. Het binnenland van Turkije heeft een landklimaat, waardoor de verschillen tussen de seizoen een stuk groter zijn. De zomers zijn bloedheet en de winters zijn bitterkoud.

Hoe verder je oostwaarts gaat, hoe groter het verschil tussen beide extremen wordt. In Oost-Turkije is het 's zomers 45 graden en kan het 's winters meer dan tien graden vriezen. Vanaf december tot april maakt hevige sneeuwval reizen door Oost-Turkije een lastige opgave.

ZELF NAAR Turkije?

Bekijk alle 7 reizen naar Turkije

Het gebied aan de Zwarte Zee heeft een zeer gematigd klimaat, met een stuk meer regenval dan de rest van het land. De temperatuur is over het algemeen zacht.

Welke seizoenen zijn er in Turkije?

Turkije kent vier seizoenen, net als Nederland. Aan de kust zijn de verschillen tussen de seizoenen een stuk kleiner dan in het binnenland. Aan de kust is het weer in Turkije van mei tot september warm, met een hete zomer tussen juli en september. Vanaf oktober wordt het ook aan de kust kouder.

De winters in centraal en Oost-Turkije zijn vanaf oktober bitterkoud. Pas vanaf mei begint de temperatuur daar te stijgen. De lente duurt hier maar kort. Al snel worden de hoge temperaturen van een snikhete zomer bereikt.

Met welke natuurkrachten moet je rekening houden in Turkije?

De temperatuurverschillen gedurende het jaar zijn enorm. In de binnenlanden zorgt de sneeuw in de winter voor serieuze moeilijkheden. De intense hitte van de zomer maakt reizen door deze gebieden bijzonder oncomfortabel.

Eens in de zoveel tijd wordt Turkije getroffen door een aardbeving, die een verwoestende kracht kan hebben. Hoewel de meeste bevingen klein zijn, komt een grote aardbeving met enige regelmaat voor.

Reizen Turkije

Specialisten Turkije

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Laos kenner
Sponsors