Troje

Troje

door Lana Leach

Troje is één van de beroemdste steden uit de Griekse oudheid. Lang werd over haar werkelijke bestaan getwijfeld. Totdat in 1870 de ruïnes van de stad werden ontdekt bij Hissarlik. Het Paard van Troje is één van de bekendste verhalen uit de Griekse oudheid. Het spreekt tot de verbeelding en dat is precies wat je nodig hebt wanneer je de overblijfselen van Troje bezoekt.

Van de stad is nauwelijks meer iets over en de ruïnes zijn eigenlijk meer ruïnes van ruïnes. Het is echter genoeg als je je maar bedenkt hoe lang er wel niet om de stad is gestreden.

ZELF NAAR Turkije?

Bekijk alle 7 reizen naar Turkije

Hissarlik

De naam Hissarlik zal je waarschijnlijk weinig zeggen, maar dat is de huidige naam van Troje. Jaarlijks bezoeken meer dan 200.000 mensen de archeologische vindplaats op zes en een halve kilometer van de Egeïsche Zee in de Çanakkale provincie in het noordwesten van Turkije.

In de oudheid lag de stad op een strategische plek. De zeestraat Dardanellen was een populaire handelsroute. Hij verbindt de Egeïsche Zee met de Zee van Marmara.

Omdat men tot de twaalfde eeuw niet tegen de wind in kon varen, moesten schepen wachten op gunstig vaarweer. De rijke stad Troje was de perfecte aanlegplaats.

Trojaanse oorlog

De Trojaanse oorlog is de bekendste strijd uit de oudheid. Het was een dankbaar onderwerp voor diverse dichters en kunstenaars uit de Grieks Romeinse oudheid.

Het duurde vele jaren voordat de Grieken Troje met een list wisten te veroveren. Waarschijnlijk speelde de geschiedenis rond 1180 voor Christus. Of het allemaal echt is gebeurd, weet niemand.

Het paard van Troje

Toch kent iedereen het verhaal over het paard van Troje. Dit gigantische houten paard zorgde er volgens de overleveringen voor dat de Grieken na tien jaar oorlog Troje dan eindelijk veroverden.

Aangezien de gewapende strijd oneindig leek voor te duren, bedachten de Grieken een list. Ze lieten een houten paard, stiekem gevuld met muisstille soldaten, achter voor de poort van Troje. Als overwinningsgeschenk.

De Trojanen haalden het paard de volgende ochtend opgelucht binnen. Ze vierden uitbundig dat de Grieken de aftocht hadden geblazen. Zodra de avond valt en alle Trojanen hun roes uitslapen, komen de Griekse soldaten echter uit de romp van het paard tevoorschijn. Ze openen de poort voor hun kameraden en de massaslachting en verovering van Troje is een feit.

Heinrich Schliemann

Hoewel er geruchten gaan dat anderen hem voor zijn gegaan, wordt de Duitse archeoloog Heinrich Schliemann over het algemeen gezien als de ontdekker van de archeologische vindplaats.

Troje was vele eeuwen in de vergetelheid geraakt. De verhalen van vooral Homerus werden afgedaan als Griekse sprookjes. In 1870 werd het eerste deel van de stad echter opgegraven.

Zo kwam onomstotelijk vast te staan dat Troje echt heeft bestaan. Maar de opgraving riep ook vragen op. Er werd namelijk niet één stad blootgelegd, maar er werden meerdere steden boven op elkaar aangetroffen. Na verwoesting moet de stad meerdere keren zijn herbouwd.

Resten van verschillende bouwlagen

Tien bouwlagen verdelen de stad. Zij zijn allemaal in nog veel meer bouwperiodes onder te verdelen zijn. Het oudste deel komt uit het derde millennium voor Christus. Het jongste gedeelte uit de Byzantijnse tijd.

De tijd en vele desastreuze graafwerkzaamheden hebben ervoor gezorgd dat er nog maar weinig van de stad herkenbaar is. Ga daarom met een goede gids op pad. Hij zal je alles vertellen over de verschillende bouwperiodes en laat je een paar oude stadsmuren zien, net als de funderingen van huizen en enkele resten van tempels en een theater.

Wat is er te doen in Troje?

  • Vanuit Troje of Hissarlik ben je zo in de zeestraat van Dardanellen waar ook in de Griekse tijd al schepen doorheen voeren. Per boot vaar je langs het schiereiland Gallipoli.
  • Op schiereiland Gallipoli is het de moeite waard om even aan te meren. Hier werd in de Eerste Wereldoorlog zwaar gevochten de slagvelden zijn tegenwoordig te bezoeken.
  • Laat je door een goede gids rondleiden. Troje bestaat vooral uit veel ruïnes en een gids kan je precies vertellen waar het beroemde Trojaanse Paard gestaan moet hebben.
  • Verlaat de warme ruïnes van Troje en neem een duik in de Egeïsche Zee.
  • In het nabijgelegen Cannakkale ben je als je geluk hebt getuige van de olijfpluk. Een prachtige route leidt je door de olijfboomgaarden.

Reizen Turkije

Specialisten Turkije

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Maleisië kenner
Sponsors