Harran

Harran

door Lana Leach

Het Bijbelse paradijs zou vlakbij Harran, één van de oudste steden ter wereld, liggen. Volgens het oude testament woonde Abraham er ook een tijd. Nu steelt met een groep bijenkorfhuisjes de show.

Het plaatsje Harran in het zuidoosten van Anatolië is één van de oudste nederzettingen ter wereld. Harran is al meer dan 6000 jaar bewoond. Het stoffige, zanderige stadje ligt op 38 kilometer van de plaats Urfa. De belangrijkste handelsroute van Mesopotamië voert direct langs het stadje in het zuidoosten van Turkije, tegen de grens met Syrië. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de plaatsnaam zowel weg, pad als reis betekent.

ZELF NAAR Turkije?

Bekijk alle 7 reizen naar Turkije

Bijbelse plaats

Het paradijs zou volgens de Bijbel tussen de rivieren Eufraat en Tigris liggen. Het bleek geen plek voor mensen. Harran was de plek waar Adam en Eva neerstreken nadat zij uit het Hof van Eden werden verbannen.

Volgens het oude testament leefde Abraham ook een aantal jaar in Harran. Dat moet zo'n 4000 jaar geleden zijn geweest. Hij was op weg naar Kan aän, de plek die God hem had ingegeven.

Samen met zijn familie, vrouwen en kinderen woonde hij een paar jaar in een tentenkamp in Harran, bij wijze van tussenstop. Abraham's vader Terach zou er overleden zijn.

Oudste islamitische universiteit

Inscripties wijzen erop dat Harran in ieder geval al 2000 jaar voor Christus bestond. Het was een belangrijk cultureel, commercieel en religieus centrum. Je kunt de ruïnes van de stadsmuur uit de achtste eeuw bekijken. Ook vind je er de overblijfselen van stadspoorten, de citadel en de oudste islamitische universiteit.

Op de universiteit zouden in de elfde eeuw ongeveer 2000 studenten hebben gezeten. De universiteit was gespecialiseerd in natuur- en wiskunde. Tegenwoordig is het moeilijk voor te stellen dat het er bruiste van leven. In een grote open vlakte staan slechts nog een paar oude stenen die eens deel uitmaakte van de universiteit.

Bijenkorfhuizen

Harran ligt langs de Balikh Rivier. Het dorpje bestaat grotendeel uit koepelhuisje van klei en steen. Het lijken gigantische bijenkorven. Deze bouwstructuur is slim. Zelfs in de heetste periode van het jaar is het binnen nog koel.

De huizen zijn soms wel vijf meter hoog. Ze worden nu gebruikt als opslagruimtes. Het is een van de heetste stukken Turkije. Je kunt de stad dan ook het beste 's ochtends bezoeken.

Van de drukte die Harran eens moet hebben gekenmerkt is niet veel meer te merken. Het is een arme nederzetting. Kinderen proberen je kralenhangers te verkopen.

Het toerisme heeft Harran gevormd. Studenten bieden zich aan als gids. Ze rennen tussen de huizen door achter bezoekers aan. Het is handig om van tevoren een gids te regelen. Hij kan de andere aanbieders op afstand houden.

Urfa

Harran bezoek je vanuit Urfa. Die stad heeft 300.000 inwoners. Vroeger heette het kortweg Ur. Abraham zou daar in een grot geboren zijn.

Struin over de bazaars en de kleine straatjes. Bezoek de ruïnes van de oude citadel. Wandel langs lemen huisjes en moskeen in de smalle steegjes. Je kunt er ook de grot bezoeken waar Abraham de eerste tien jaar van zijn leven doorbracht. Maar let wel, het is werkelijk niets meer dan een grot. Er is weinig te zien.

Wat is er te doen in Harran?

  • De huizen van Harran zijn net bijenkorven. Bezoek het stadje vroeg in de ochtend, het is een van de heetste plekken van Turkije.
  • Hoewel op de plek van de oude universiteit slechts ruïnes staan, mag je dit niet overslaan. Ook zouden Adam en Eva hier gesignaleerd zijn nadat zij uit het Paradijs werden verbannen.
  • Huur een student als gids. Zij kunnen je veel vertellen over de rijke historie van Harran en spreken goed Engels. Zo draag je ook nog een steentje bij aan de lokale economie.
  • De stad Urfa is de uitvalsbasis om Harran te bezoeken. Urfa betekent letterlijk glorierijk, maar dat slaat vooral op het verleden. Maak een wandeling over de oude stadsmuren en bezoek de citadel.
  • In Urfa mag je de bazaar niet overslaan om te shoppen. Naast accessoires en sieraden koop je hier alles variërend van duiven tot handgemaakte schoenen.

Reizen Turkije

Meer Harran

Specialisten Turkije

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bhutan kenner
Sponsors