Sporten: Backgammon spelen

Sporten: Backgammon spelen

door Marjolein den Dekker

Oudere mannen komen samen in traditionele theehuizen. In groepjes van vier of vijf zitten zij op kleurrijke kussens. Af en toe wordt aan een glaasje Turkse appelthee gezipt. Op tafel staat een houten bordspel voor een potje backgammon of tavla in het Turks.

Op een authentiek spelbord spelen de rokende mannen een potje backgammon. Een potje backgammon wordt bijna altijd vergezeld door de waterpijp.

ZELF NAAR Turkije?

Bekijk alle 7 reizen naar Turkije

Waterpijp

Dit attribuut wordt zo neergezet dat alle leden van het gezelschap er gebruik van kunnen maken.De slang waardoor je de rook inhaleert gaat van hand tot hand. Het roken van de tabak is een sociaal gebeuren.

Roken gebeurt bijna nooit individueelen past dus perfect bij het spelletje backgammon. DIt bordspel is nog steeds onverminderd populair in Turkije en andere Aziatische landen als Israël.

Spelregels

Backgammon speel je met z'n tweeën. Volgens de worpen van de dobbelstenen racen beide spelers de houtenschijven in tegenovergestelde richting ieder zo snel mogelijk naar de overkant van het bord.

Een losse steen van de tegenstander mag worden verwijderd. Wie als eerste de vijftien schijven aan de overkant heeft wint.

Oudste bordspel

De naam van het spel slaat op back (terug) en game (spelen), maar kent een geschiedenis die terug gaat naar het oude Egypte en Irak en Iran ofwel Mesopotamië. Het spel zag er weliswaar anders uit, maar kent veel overeenkomsten.

Tegenwoordig is backgommon ook een populair spel om mee te gokken. Zo is er een speciale verdubbelingsdobbelsteen waarmee de inzet kan worden verhoogd.

In Turkije is backgammon vooral onderdeel van het straatleven: tijdverdrijf van verkopers in kiosken of gewoon een gezellig spelletje om te spelen op een terrasje in Istanbul.

Reizen Turkije

Specialisten Turkije

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Dubai kenner
Sponsors