Cappadocië is een streek in een merkwaardig dal in een hoogvlakte van Anatolië. In turfstenen kegelvormige rotsen zijn hele ondergrondse flats, kerken en schoorstenen uitgehakt.
Landstreek Cappadocië heeft wel iets weg van een maanlandschap in combinatie met zandkastelen van modderdruppels. Het is een enorme kuil in de hoogvlakte tussen de rivieren Eufraat en Kizil Irmak in Anatolië. Het is moeilijk voor te stellen dat mensen hier vanaf de oertijd tot de vorige eeuw graag woonden.
Vulkanen
Cappadocië ligt ten zuidoosten van Ankara, op ongeveer vijf uur rijden. Letterlijk betekent de naam: land van de goed gefokte paarden. Die paarden komen nog steeds in de regio voor.
De toppen van drie grote bergen torenen boven de onherbergzame streek uit: de Erciyes, Hasan en MelendizDağlari vulkanen.
Het gebied Cappadocië is een bijzonder natuurverschijnsel. De hoogvlakte ontstond veertig miljoen jaar geleden na hevige uitbarstingen van de drie nabijgelegen vulkanen.
Uitslijting
Aanhoudende erupties en vulkanische neerslag tekenden het landschap, dat in de miljoenen jaren die volgden weer uitsleet door de Kizilirmak rivier en het extreme klimaat.
Het vulkanische tufsteenlandschap bestond uit verschillende gesteentes die elk op eigen wijze en tempo erodeerden.
Door de eeuwen heen hebben storm, regen, rivieren, sneeuw, aardbevingen en erosie het gebied gevormd. Er ontstonden typische tufsteenkegels uit harde stukken lava.
Bewoond tot 1950
De typerende stenen kegels in het gebied werden al in de prehistorie uitgehakt tot woningen. De turfsteen hield de extreme kou in de winter en de warmte van Anatolië in de zomer buiten.
Verschillende rijken onderwierpen Cappadocië in het verleden, onder meer de Hettieten, Frygiërs, Perzen, Romeinen en Grieken.
Tot aan 1950 was Cappadocië bevolkt. Daarna moesten de laatste bewoners hun woningen op last van de regering verlaten. Sinds 1985 staat het op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Ondergrondse flats
Door de jaren heen is ondertussen al wel een echte uitgehakte stad ontstaan. Op een oppervlakte van 800 vierkante kilometer vind je de meest bijzondere bouwwerken.
Boven de grond hebben Christenen kerken en kloosters uit de stenen gekliefd. Muren van kapelletjes zijn beschilderd met fresco's. Flatgebouwen van wel tien verdiepingen duiken zestig meter de grond in.
Vanuit de dorpen Nevsehir, Goreme en Urgup kun je de ondergrondse stad het best bezoeken. De populairste attracties, de opvallende feeënschoorstenen, de bijzondere huizen en uit rots gehouwen kerken, liggen binnen de driehoek van deze drie steden.
Ballonvaart
Steeds meer toeristen vinden hun weg naar Cappadocië, maar ze volgen vaak dezelfde route. Buiten de stadsdriehoek is het nog redelijk rustig en kun je lekker je eigen weg gaan. Neem vooral de tijd om de stad te verkennen.
Wil je echt alles uit je trip halen? Dan moet je ook een ballonvaart maken. Vanuit de lucht is het landschap mogelijk nog adembenemender dan vanaf de grond. In een luchtballon heb je bovendien de tijd om er is alle rust en stilte van te genieten.
Wat is er te doen in Cappadocië?
- Cappadocië staat bekend om haar paarden. De streek betekent niet voor niets letterlijk goed gefokte paarden. Je kunt het gebied dus niet verlaten zonder op een paard te hebben gezeten.
- Bezoek de ondergrondse schatten van Cappadocië. Al sinds de oertijd wonen er mensen in de uitgehouwen grotten. Vanuit Nevsehir, Goreme en Urgup zijn de ondergrondse flats goed te bezoeken.
- Vanuit een luchtballon zie je Cappadocië nog mooier. Maak een ballonvaart en zie het bijzondere maanlandschap van deze Turkse streek vanuit de lucht.
- Proef de lekkerste Turkse wijnen in Cappadocië. De streek is beroemd om haar wijnen. In Urgup worden vaak wijnproeverijen georganiseerd.
- In hetzelfde Urgup staat het openluchtmuseum Zelve. Kom hier meer te weten over de rijke geschiedenis van Cappadocië.