Cappadocië
8,6
8,9 Algemene ervaring
9,1 Beziens­waardigheden
8,9 Locals
9,3 Natuur
8,6 Interessant
3,3 Stranden

Cappadocië

door Lana Leach

Cappadocië is een streek in een merkwaardig dal in een hoogvlakte van Anatolië. In turfstenen kegelvormige rotsen zijn hele ondergrondse flats, kerken en schoorstenen uitgehakt.

Landstreek Cappadocië heeft wel iets weg van een maanlandschap in combinatie met zandkastelen van modderdruppels. Het is een enorme kuil in de hoogvlakte tussen de rivieren Eufraat en Kizil Irmak in Anatolië. Het is moeilijk voor te stellen dat mensen hier vanaf de oertijd tot de vorige eeuw graag woonden.

ZELF NAAR Turkije?

Bekijk alle 7 reizen naar Turkije

Vulkanen

Cappadocië ligt ten zuidoosten van Ankara, op ongeveer vijf uur rijden. Letterlijk betekent de naam: land van de goed gefokte paarden. Die paarden komen nog steeds in de regio voor.

De toppen van drie grote bergen torenen boven de onherbergzame streek uit: de Erciyes, Hasan en MelendizDağlari vulkanen.

Het gebied Cappadocië is een bijzonder natuurverschijnsel. De hoogvlakte ontstond veertig miljoen jaar geleden na hevige uitbarstingen van de drie nabijgelegen vulkanen.

Uitslijting

Aanhoudende erupties en vulkanische neerslag tekenden het landschap, dat in de miljoenen jaren die volgden weer uitsleet door de Kizilirmak rivier en het extreme klimaat.

Het vulkanische tufsteenlandschap bestond uit verschillende gesteentes die elk op eigen wijze en tempo erodeerden.

Door de eeuwen heen hebben storm, regen, rivieren, sneeuw, aardbevingen en erosie het gebied gevormd. Er ontstonden typische tufsteenkegels uit harde stukken lava.

Bewoond tot 1950

De typerende stenen kegels in het gebied werden al in de prehistorie uitgehakt tot woningen. De turfsteen hield de extreme kou in de winter en de warmte van Anatolië in de zomer buiten.

Verschillende rijken onderwierpen Cappadocië in het verleden, onder meer de Hettieten, Frygiërs, Perzen, Romeinen en Grieken.

Tot aan 1950 was Cappadocië bevolkt. Daarna moesten de laatste bewoners hun woningen op last van de regering verlaten. Sinds 1985 staat het op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Ondergrondse flats

Door de jaren heen is ondertussen al wel een echte uitgehakte stad ontstaan. Op een oppervlakte van 800 vierkante kilometer vind je de meest bijzondere bouwwerken.

Boven de grond hebben Christenen kerken en kloosters uit de stenen gekliefd. Muren van kapelletjes zijn beschilderd met fresco's. Flatgebouwen van wel tien verdiepingen duiken zestig meter de grond in.

Vanuit de dorpen Nevsehir, Goreme en Urgup kun je de ondergrondse stad het best bezoeken. De populairste attracties, de opvallende feeënschoorstenen, de bijzondere huizen en uit rots gehouwen kerken, liggen binnen de driehoek van deze drie steden.

Ballonvaart

Steeds meer toeristen vinden hun weg naar Cappadocië, maar ze volgen vaak dezelfde route. Buiten de stadsdriehoek is het nog redelijk rustig en kun je lekker je eigen weg gaan. Neem vooral de tijd om de stad te verkennen.

Wil je echt alles uit je trip halen? Dan moet je ook een ballonvaart maken. Vanuit de lucht is het landschap mogelijk nog adembenemender dan vanaf de grond. In een luchtballon heb je bovendien de tijd om er is alle rust en stilte van te genieten.

Wat is er te doen in Cappadocië?

 • Cappadocië staat bekend om haar paarden. De streek betekent niet voor niets letterlijk goed gefokte paarden. Je kunt het gebied dus niet verlaten zonder op een paard te hebben gezeten.
 • Bezoek de ondergrondse schatten van Cappadocië. Al sinds de oertijd wonen er mensen in de uitgehouwen grotten. Vanuit Nevsehir, Goreme en Urgup zijn de ondergrondse flats goed te bezoeken.
 • Vanuit een luchtballon zie je Cappadocië nog mooier. Maak een ballonvaart en zie het bijzondere maanlandschap van deze Turkse streek vanuit de lucht.
 • Proef de lekkerste Turkse wijnen in Cappadocië. De streek is beroemd om haar wijnen. In Urgup worden vaak wijnproeverijen georganiseerd.
 • In hetzelfde Urgup staat het openluchtmuseum Zelve. Kom hier meer te weten over de rijke geschiedenis van Cappadocië.

Reizen Turkije

Reviews Cappadocië

Fairytail (bezocht in maart 2019)

Review geschreven door Peggy Vd Vijfeijken op 08 december 2019

Geweldig mooie stad. Heel anders dan istanbul of een badplaats. We hebben veel gewandeld en gezien. Helaas geen ballonvaart dus daar gaan we nog zeker voor terug ! Ik zeg Doen. Doe eens gek en laat je verrassen

9,3
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Natuur
10 Interessant
8 Stranden

Pluspunten Cappadocië

 • rustig
 • mooi
 • niet masaal
Ultieme tip: Ballonvaart Valley trip
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Prachtig Cappadocië (bezocht in oktober 2012)

Review geschreven door Myrthe van der Heijden op 20 november 2019

Het is een fantastisch mooi gebied. Je kan prachtig wandelen en je kan overal in klimmen wat het ook geweldig maakt. Het is een fotogenieke plek! En zeker de moeite waard. En de luchtballon tocht maakt het avontuur af.

8,6
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Locals
9 Natuur
7 Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Cappadocië

 • prachtig
Ultieme tip: Ga ook naar de derbi dansers en het ondergrondse gangenstelsel.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

3 maandse reis (bezocht in april 2019)

Review geschreven door Meryem Van Beuningen op 16 november 2019

Het was geweldig om in capadokya te zijn. De lokale mensen die ik heb ontmoet en de reizigers ik voelde me thuis hier. De omgeving is adembenemend en het is alsof er even geen tijd meer bestaat. Er zijn veel bezienswaardigheden en activiteiten. Mensen zijn aardig. Mooie cave hotels . Je kan er low budget goed rondkomen maar je kan er ook voor kiezen het lux te maken. Er worden zelfs veel trouw fotos gemaakt door de mooie achtergronden van het landschap.

7,0
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Locals
9 Natuur
8 Interessant
1 Stranden

Pluspunten Cappadocië

 • betaalbaar
 • fijnesfeer
 • lekkereten
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

3 maandse reis (bezocht in maart 2019)

Review geschreven door Meryem Van Beuningen op 16 november 2019

Capadokya is de mooiste omgeving die ik ooit heb gezien. Het lijkt net alsof je in een sprookje terecht komt. Op het moment dat je in een van de valley's bent is het alsof de tijd stopt en je alle rust en tijd hebt om om je heen te kijken. De mensen zijn vriendelijk. Zeker aan te raden voor mensen die van natuur houden.

7,0
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Locals
9 Natuur
8 Interessant
1 Stranden

Pluspunten Cappadocië

 • gezellige locals
 • betaalbaar
 • mooi
 • sprookjesachtig

Minpunten Cappadocië

 • de winkels zijn wat duurder. maar in nevsehir kan je goed winkelen
Ultieme tip: Trek je wandel schoenen aan en ga op verkenning in göreme valleys en omgeving. Neem een ballonvlucht of ga te paard op avontuur er zitten een hoop maneges in de buurt
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Magisch (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Robert Scherrenburg op 14 november 2018

Hang de luxe grotbewoner uit! Hotels en woningen uit de bergen gehakt, bij goed weer iedere ochtend honderden luchtballonnen over een adembenemend landschap en aangename temperaturen tot laat in het jaar!

9,8
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Natuur
9 Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Cappadocië

 • vriendelijke bevolking
 • niet duur
 • adembenemende landschappen
 • goed eten

Minpunten Cappadocië

 • tijdens aziatische vakanties druk
Ultieme tip: Must-do’s: off-road jeeptour en ballonvlucht!
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Ballonvaart (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door Chantal Wolfs op 22 november 2017

Dit was een ervaring om nooit te vergeten. De rust die je ervaart in een luchtballon is onbeschrijfbaar. Het was daar zo stil, adembenemend en rustgevend. Dat gevoel was gewoon echt het gevoel van geluk.

Ultieme tip: De ballonvaart doen.

Ballonvaart bij zonsopkomst (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Amanda Van Gameren op 16 november 2017

Wanneer je in Turkije bent, mag een bezoek aan Cappadocië natuurlijk niet ontbreken. Wat een overweldigende natuur. Ik had al vaak foto's gezien, maar nog werd ik geraakt door de pracht van de omgeving.
Vanuit ons hotel in Avanos was het heel gemakkelijk om een aantal hoogtepunten van Cappadocië te bezoeken. Wij hebben dit georganiseerd gedaan, met een uitstekende Engelssprekende gids, die ons heel veel bijzondere plekken heeft laten zien. Ik kom zeker terug naar Cappadocië!

Pluspunten Cappadocië

 • Overweldige natuurpracht
Ultieme tip: Doe een ballonvaart en beleef de zonsopkomst zoals je nog nooit gedaan hebt!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Magisch (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door Esma Özoğul op 12 november 2017

Cappadocië is zo magisch en puur. Ik ben er echt mijn hart verloren. Iedere ochtend gaan er 100 luchtballonen met zonsopgang de luchtballonen de lucht in. De omgeving is sprookjesachtig. En de hotels zijn zo waanzinnig leuk.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Natuur
10 Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Cappadocië

 • je kant een luchtballonvaart doen met 100 andere ballonnen
 • je kan een scooter huren en door het sprookjesachtige gebied rijden
 • het is een backpack bestemming
 • de mensen zijn er niet opdringerig

Minpunten Cappadocië

 • het is wat lastig te bereiken. maar daardoor is het wel zo puur en niet zo commerciel
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Ballonvaart over Cappadocië (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Ton Peters op 10 november 2017

Een van de 'must's' als je in Anatolië bent, het gebied met de meest merkwaardige rotspartijen gevormd door de erosie van tufsteen is wel een ballonvaart. Een plaatje die wellicht vaker gezien is op social media, maar als je dan zelf in z'n ballon zit is alles nog veel mooier dan de foto.

Pluspunten Cappadocië

 • Veel goede westerse voorzieningen
 • goed bereikbaar

Minpunten Cappadocië

 • De natuur verdient meer bescherming
Ultieme tip: De ballonvaart uiteraard maar ook een fiets huren in Göreme is een leuke activiteit.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Turkije

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Taiwan kenner
Sponsors