Duurzame accommodatie Brunei

Duurzame accommodatie Brunei

door Getaway Travel

Als je zelf je accommodatie boekt, kun je in Brunei kiezen voor een duurzame accommodatie. Waar moet je dan op letten? Een duurzame accommodatie is meestal kleinschalig en gaat zuinig om met water en energie. Bovendien wordt er vaak gebruik gemaakt van lokale producten en wordt er rekening gehouden met de lokale cultuur.

Als zowel het personeel als de eigenaar uit de omgeving komt, leer je de locals en hun gewoontes pas echt kennen! De hotelprijzen in Brunei kunnen vrij hoog zijn, dus als je budget beperkt is kun je beter voor een simpele accommodatie kiezen.

Het land is echter niet zo duur als iedereen denkt. Het heeft de reputatie erg kostbaar te zijn, maar dat valt reuze mee. In vergelijking met omringende Aziatische landen is het inderdaad vrij prijzig, maar het ligt nog steeds onder het Nederlandse prijsniveau! Het is best mogelijk om voor 15 euro de nacht door te brengen.

Hostels en guesthouses

Als je budget niet zo groot is kun je het beste overnachten in een dorm in een hostel of guesthouse. Doordat je de faciliteiten deelt met andere mensen, wordt er optimaal gebruik van gemaakt en blijft de schade voor het milieu beperkt. Vooral in de steden heb je veel keus. Het is gezellig, je komt makkelijk in contact met andere reizigers en het is lekker betaalbaar.

Eco-lodges

Ben je op zoek naar wat meer luxe? Dan is een eco-lodge misschien wat voor jou. In Brunei zijn er mogelijkheden genoeg aan duurzame lodges die heerlijk zijn om te vertoeven en tegelijkertijd hun bijdrage leveren aan het behoud van de natuurlijke omgeving. Een of meerdere nachten in een eco-lodge en je bent weer helemaal fris en fruitig voor de rest van je reis.

De meeste eco-lodges bevinden zich in of rond een nationaal park en lijken helemaal één te zijn met de natuurlijke omgeving. Eco-lodges onderscheiden zich van normale hotels en resorts doordat ze op een duurzame manier omgaan met water en energie en goed geïntegreerd zijn in de natuurlijk omgeving. Zo zijn er eco-lodges met zonnepanelen op de daken en worden de huisjes vaak gebouwd met milieuvriendelijke materialen.

Bovendien zijn ze goed geïsoleerd waardoor er minder verwarming of airconditioning nodig is. Tot slot is het bij veel eco-lodges zo dat een deel van de toeristische inkomsten besteed wordt aan de bescherming van een nationaal park of ten goede komt aan een duurzaam project. Eco-lodges zijn doorgaans wel iets duurder dan reguliere accommodatie, maar ook tussen de verschillende eco-lodges bestaan grote verschillen. Het ligt er maar net aan hoe luxe je het wilt hebben. En een aantal nachtjes in een lodge, waar je ultiem kunt genieten van de rust, de natuur en de exclusiviteit is het geld dubbel en dwars waard!

Kamperen

Slapen onder de sterren met het geluid van exotische dieren op de achtergrond. Wil je het ultieme back to nature-gevoel beleven, en hoef je niet zo nodig de luxe van een eco-lodge? Ga dan kamperen in de natuur!

Onder andere in de jungle van Temburong zijn verschillende campings en kampeermogelijkheden, gelegen in een prachtige natuurlijke omgeving. De meeste campings zijn redelijk primitief en je hoeft geen warme douches te verwachten, maar als je een natuurliefhebber bent en houdt van een beetje avontuur is het een geweldige manier om de nacht doorbrengen. Zitten bij het kampvuur en slapen onder de sterren met het geluid van exotische dieren op de achtergrond: dat is toch de ultieme jungle beleving!

Hoeft een douche van jou niet zo nodig en wil je helemaal back to nature? Dan kun je ook gaan kamperen in de wildernis! Als je gaat wildkamperen zorg er dan voor dat je de omgeving zo min mogelijk tot last bent. Je maakt onderdeel uit van de kwetsbare natuur die gemakkelijk door menselijk ingrijpen verstoord kan worden. Ga er daarom met respect mee om.

Laat geen afval achter, want naast het feit dat het geen gezicht is kan het schade toebrengen aan planten en dieren. Pluk geen bloemen of planten. Maak niet teveel herrie, dit schrikt dieren af en kan tot ergernis leiden bij de lokale bevolking. Wees voorzichtig met vuur, laat nooit een kampvuur onbeheerd achter en pas op met sigaretten.

Tropische regenbuien zijn heel normaal in Brunei, het heeft immers een tropisch regenklimaat. Het is dus raadzaam om een goede (waterdichte) tent te hebben. Daarnaast is het slim om een goed muskietennet mee te nemen, want malaria komt ook op Brunei voor.

Vind je reisorganisatie

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

India kenner
Sponsors