Keuken Brunei

Keuken Brunei

door Getaway Travel

Proef de lokale sfeer en gewoontes en kies voor een authentiek restaurant in plaats van voor een restaurantketen. Dit is niet alleen leuk en interessant, op die manier geef je ook een positieve impuls aan de lokale werkgelegenheid en ontwikkeling.

De Bruneise keuken heeft veel Indonesische en Maleisische invloeden. Lokale restaurantjes, eetstalletjes en marktkraampjes zijn dé plekken waar je de lokale cultuur kunt ruiken en proeven. Bij de straatstalletjes worden allerlei soorten vlees en gevogelte aangeboden. Typische Bruneise gerechten zijn saté, rijst, mie, gegrilde kip en vis.

Wat liever niet?

Helaas kan het je ook gebeuren dat je bedreigde diersoorten worden voorgeschoteld. Soms zijn deze dieren op zeer wrede wijze aan hun einde gekomen. Daarnaast is het ook niet altijd goed voor je gezondheid. Zo is de SARS-epidemie die in 2003 in Zuidoost-Azië uitbrak, waarschijnlijk veroorzaakt door het eten van de palmmarter, een dier dat in veel restaurants wordt opgediend.

Je kunt het je waarschijnlijk niet voorstellen, maar er bestaat zoiets als vogelnestjessoep. Dit wordt gemaakt van de nestjes van de Salangaan, een Aziatische zwaluwsoort. De nesten worden gemaakt van slijm, gras en veren, en worden vaak verzameld voordat de vogels de kans krijgt om te broeden. Hierdoor is hun aantal al enorm afgenomen. Het klinkt misschien nogal luguber om een mengseltje van veren, gras en slijm naar binnen te slurpen, maar in Azië is het een culinair hoogstandje wat je zo voorgeschoteld kunt krijgen!

Zoals als wij wel kunnen genieten van een bitterballetje, krijg je in Azië nog wel eens schildpaddeneieren geserveerd. Deze snack is ontzettend populair omdat het een lust opwekkende werking zou hebben. Schildpadden worden met uitsterven bedreigd, en juist doordat hun eieren veel gegeten worden neemt het aantal nog meer af.

Probeer zeker culinaire specialiteiten uit, maar zodra je het idee krijgt dat er bedreigde dieren in je schotel of soepje verwerkt zijn, kun je het beter niet eten. Het is verboden om deze dieren uit de natuur te halen en door ze te eten hou je het stropen in stand.

Wat mag wel?

Als je een beetje alert ben op de ingrediënten van je maaltijd kun je prima in lokale restaurants en bij lokale stalletjes gaan eten. Het is zelfs aan te raden, want op die manier proef je letterlijk van de Bruneise cultuur.

Je hebt volop keuze uit de heerlijkste tropische vruchten en de meeste rijstgerechten bevatten ook geen bedreigde diersoorten. Als je er voor zorgt dat je altijd weet wat er op je bord ligt, kan het geen kwaad en kun je naar hartenlust van de Bruneise keuken genieten.

Vind je reisorganisatie

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

India kenner
Sponsors