Duurzaam reizen Brunei

Duurzaam reizen Brunei

door Getaway Travel

Brunei is één van de kleinste landen ter wereld, maar de inwoners behoren tot de rijksten op aarde. Het tropische ministaatje is namelijk gezegend met veel gas en olie in de grond en daar profiteren ze van. Doordat de economie vrijwel geheel op de olie draait, is het nooit nodig geweest om de tropische bossen te kappen en de natuur aan te tasten. Hierdoor beschikt Brunei over een betoverende hoeveelheid natuur, en een geweldige variatie aan flora en fauna.

Wist je dat Brunei met meer dan 75 procent het hoogste percentage regenwoud heeft ter wereld? De junglereservaten herbergen duizenden planten- en boomsoorten. De kleine, ietwat curieuze dorpen kennen een geschiedenis van meer dan 1200 jaar en exotische monumenten. Aan de kust liggen witte stranden, mangrovebossen en de zee is prachtig azuurblauw. Als het aan de inwoners van Brunei ligt, zal dit altijd zo blijven. Helaas zijn deze natuurlijke rijkdommen niet vanzelfsprekend.

De komst van reizigers heeft een grote invloed op zowel de natuur als de lokale bevolking. Een Aziatisch gezegde luidt: "Toerisme is als vuur, je kunt er op koken maar het kan net zo goed je huis afbranden". Dit geeft heel kernachtig weer waar het om draait. Het toerisme kan een leuke bron van inkomsten zijn, maar het kan ook veel negatieve gevolgen met zich mee brengen.

Voor Brunei is het toerisme niet de belangrijkste bron van inkomsten, en het mag daarom misschien wat minder vatbaar lijken voor massatoerisme. Toch is een klein land als Brunei ook vatbaar voor de invloed van het groeiende toerisme. Zeker in gebieden waar het toerisme in korte tijd hard groeit, en waar men nauwelijks is voorbereid, kan het toerisme negatieve gevolgen met zich mee brengen.

Hierbij kun je denken aan waterschaarste, afvalproblematiek, geluidsoverlast, schade aan het landschap en verlies aan biodiversiteit. Je kunt als reiziger jouw bijdrage aan deze problemen zelf in de hand houden. Als je hier bewust mee omgaat, maakt dat je vakantie leuker, leerzamer en een stuk duurzamer.

Duurzaam toerisme

Duurzaam toerisme betekent toerisme waarbij je naast je eigen plezier, ook rekening houdt met het milieu en de mensen die wonen in jouw reisbestemming. Toerisme in harmonie met de natuur, waar de lokale bevolking de vruchten van plukt. Je denkt nu misschien aan primitief vakantie vieren in een hutje op de hei, maar dat hoeft absoluut niet het geval te zijn. Duurzaam toerisme is niets anders dan een bewuste manier van reizen waarbij je geniet van al het moois zonder dat dit schade toebrengt aan de bevolking of de natuur.

Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het helemaal niet. Er zijn namelijk heel veel mogelijkheden om op een gemakkelijke manier een steentje bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van Brunei.

Vind je reisorganisatie

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mongolië kenner
Sponsors