Praktische tips Brunei

Praktische tips Brunei

door Getaway Travel

Naast je gedrag ten opzichte van de bevolking, je keus voor een vervoersmiddel en je accommodatie, kun je ook in je dagelijkse handelingen milieubewust te werk gaan. Douchen, eten, slapen, recreëren; het zijn heel normale zaken waar je niet over nadenkt. Toch kun je een behoorlijk steentje bijdragen aan een beter milieu als je let op een aantal dingen.

Water

Wist je dat je op vakantie gemiddeld drie tot vier keer zoveel water gebruikt als thuis? Door je waterverbruik te matigen kun je dit een heel stuk terug dringen. Ter illustratie: de Nederlanders douchen gemiddeld acht minuten per dag. Per persoon wordt er met douchen en badderen iedere dag zo'n 46 liter water door het putje gespoeld! Als de hele wereldbevolking dit zou doen is er morgen geen drinkwater meer.

Het is goed om dit in gedachte te houden als je onder de douche staat, in het zwembad ligt, of aan het koken bent. Het hoeft je niet eens zoveel moeite te kosten om iets zuiniger met water om te gaan. Neem een douche in plaats van een bad (dat scheelt enorm) en blijf er niet te lang onder staan. Doe de afwas in een teil (en niet met de lopende kraan) en draai de kraan dicht tijdens het tanden poetsen. Zo zijn er talloze kleine handelingen waarbij je een hoop water kunt besparen.

Energie

Elektriciteit kost geld en wordt opgewekt met natuurlijke grondstoffen die ooit op zullen raken. Door hele kleine dingen kun je al energie besparen. Open bijvoorbeeld niet alle ramen als de verwarming of de airconditioning aan staat. Gebruik je handdoeken vaker dan één keer. Elke dag wisselen is niet nodig, en een wasbeurt kost veel energie, water en schoonmaakmiddelen.

Haal je oplader uit de telefoon als het toestel opgeladen is, 95 procent van de energie wordt namelijk aan de lucht afgegeven! Doe het licht, de tv, en de airconditioning uit als je de kamer verlaat. Dit lijkt vanzelfsprekend maar toch wordt het niet altijd gedaan.

Afval

Zwerfafval kan voor veel problemen zorgen. Het duurt erg lang voordat afval vergaat. Een appelkroos doet er weliswaar twee weken over, een kauwgompje heeft er al 25 jaar voor nodig en een patatbakje maarliefst 90 jaar!

Laat daarom nooit rotzooi achter in de natuur. Als je in de natuur bent en je kunt geen prullenbak vinden, neem dan een plastic zakje mee waar je je afval tijdelijk in kan doen. Gooi het nooit zomaar op de grond. Zwerfafval is geen mooi gezicht en natuurlijk erg schadelijk voor planten en dieren.

In Brunei zijn ze nog niet zover met het verwerken van afval als wij. Bovendien wordt het niet op alle plekken gescheiden opgehaald. Mocht je chemisch afval hebben zoals batterijen of spuitbussen, gooi ze dan niet weg, maar neem ze mee naar huis. Dit afval kan in Nederland verwerkt worden, wat in Brunei misschien niet het geval is.

Tot slot: heb je de reis van je dromen geboekt en nu een stapel reisbrochures over? Breng ze terug naar het reisbureau of maak er een vriend of familielid blij mee. Beter nog; neem geen folders mee maar zoek je informatie op internet.

Vind je reisorganisatie

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

China kenner
Sponsors