Duurzaam vervoer Brunei

Duurzaam vervoer Brunei

door Getaway Travel

Om Brunei te kunnen verkennen zul je gebruik maken van een vervoersmiddel. Er zijn echter wel verschillende mogelijkheden. Een wandeltocht of fietstocht is een stuk milieuvriendelijker dan een motorsafari, en de bus is weer beter dan de auto. Met je keus voor een bepaald vervoermiddel tijdens je reis heb je de mate van duurzaamheid van je reis voor een groot deel zelf in de hand.

Vliegen

Brunei ligt niet om de hoek. Vrijwel altijd ga je er heen met het vliegtuig. Helaas is deze manier van reizen wel schadelijk voor het milieu. Vliegtuigen hebben een hoge CO2-uitstoot, wat voor een belangrijk deel bijdraagt aan het versterkte broeikaseffect. Dit heeft klimaatverandering tot gevolg, met alle problemen van dien.

Bomen en planten zetten echter CO2 om in zuurstof, en worden dan ook wel de 'groene longen van de aarde' genoemd. Er zijn organisaties die je de kans geven de CO2 uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een donatie en die hiervan bomen aanplanten.

Via Greenseat of Trees for All kun je op een gemakkelijke manier je stoel 'groen' maken. Het hoeft je niet veel te kosten, en met jouw donatie ondersteun je de aanplant en bescherming van bossen wereldwijd. Zo draag je op een positieve manier bij aan het terugdringen van de CO2-concentratie en stap je met een gerust hart het vliegtuig in.
Op doorreis

De kans is groot dat Brunei niet je hoofdbestemming is maar dat je het bezoekt tijdens je rondreis door Zuidoost-Azië. In dat geval is het raadzaam om met de bus naar Brunei te gaan.

Miri - Bandar Seri Begawan

Mocht de afstand toch te groot zijn om over land af te leggen, kun je beter vliegen op bijvoorbeeld Miri in Maleisië en vanuit daar met de bus naar Brunei gaan. Dit is namelijk een stuk goedkoper dan vliegen op Brunei zelf. Als je een beetje op tijd vertrekt vanuit Miri, is het mogelijk om in een dag in Bandar Seri Begawan aan te komen. De bussen rijden ongeveer drie keer per dag, en het is handig om even van tevoren te informeren naar de vertrektijden.

Onderweg zul je van bus wisselen en per boot de rivier oversteken, maar dit is over het algemeen altijd goed geregeld. Bij de grensovergang moet je ook overstappen op een andere bus en wederom een stukje per boot afleggen alvorens je in Seria aankomt. Vanaf Seria neem je weer een bus naar Lumut en vanuit daar een bus naar Bandar Seri Begawan. Dit klinkt allemaal heel erg ingewikkeld, maar iedereen is vriendelijk en geeft je duidelijke aanwijzingen, dus je hoeft niet bang te zijn dat je de verkeerde bus in zult stappen. Het is bovendien ook weer een stukje avontuurlijker dan een rit in een vliegtuigstoel!

Bussen

Voor je vervoer binnen Brunei heb je verschillende mogelijkheden. Het openbaar vervoer is een duurzame manier om te reizen en in de hoofdstad Bandar Seri Begawan (BSB) is het goed geregeld. Vooral het bussysteem is makkelijk en betrouwbaar. De bussen zijn goedkoop, beschikken over airconditioning en rijden van zes uur 's ochtends tot zes uur 's avonds. Ook de bus richting Kuala Belait gaat met enige regelmaat.

Let op: in Bandar Seri Begawan zijn geen bushaltes. Het is de bedoeling dat je langs de weg gaat staan en de bus zelf aanhoudt.

Boot

Bezoek je Kampong Ayer, gebouwen op palen in de buitenwijk van Bandar Seri Begawan, dan ga je met de boot. Je kunt met een georganiseerde boottocht mee of je neemt de watertaxi. Op de Sangai Brunei rivier varen de watertaxi's. Ook als je vanuit Bandar Seri Begawan naar Kota Kinabalu wilt is de boot de beste optie. Eerst ga je met een boot naar Pulau Labuan en dan stap je over in een andere boot naar Kota Kinabalu. Deze tocht is gemakkelijk in een dag te doen.

Auto huren

De auto is niet het meest duurzame vervoersmiddel, maar als het niet mogelijk is om met het openbaar vervoer te reizen of je wilt wat meer vrijheid hebben, dan is de auto een goed alternatief. Buiten de stad is het openbaar vervoer nauwelijks aanwezig dus als je wat meer wilt zien dan Bandar Seri Bagawan is het aan te raden om een auto te huren.

Het grote voordeel van rondreizen met de auto is dat je de vrijheid hebt helemaal zelf te bepalen waar je heen gaat en hoe lang je er over doet. Een nadeel echter is dat de auto een stuk minder goed voor het milieu is dan het openbaar vervoer. Zeker als je in je eentje reist, is de CO2-uitstoot per persoon relatief groot.

Probeer daarom een auto te huren die zuinig rijdt. Ook al mag die stoere 'four wheel drive' er nog zo aantrekkelijk uit zien, het is slecht voor het milieu, het kost je veel geld aan brandstof en je heb het ook helemaal niet nodig. Naast de keus voor een bepaalde auto, kun je ook nog een aantal andere dingen doen om er voor te zorgen dat je zo zuinig mogelijk rijdt. Hier een aantal tips om zuinig en milieuvriendelijk te rijden:

  • Schakel zo vroeg mogelijk over naar een hogere versnelling. Je rijdt het meest efficiënt als je bij het optrekken tussen 2000 en 2500 toeren naar een hogere versnelling overschakelt.
  • Probeer zoveel mogelijk met een gelijkmatige snelheid te rijden met een zo laag mogelijk toerental. Het is daarom belangrijk om goed te anticiperen op eventueel ander verkeer.
  • Zie je dat je moet gaan remmen? Laat je gas dan los en laat de auto rustig in de huidige versnelling door rollen.
  • Als je even wilt stoppen om bijvoorbeeld een foto te maken, schakel de motor dan uit. Als je weer wilt starten doe dit dan zonder veel gas te geven.
  • Controleer regelmatig de bandenspanning. Zeker bij de wat oudere auto's kan dit een enorm verschil in brandstofgebruik uitmaken.

Een ritje met de locals

De bevolking van Brunei is gezegend met een gulle overheid en een dikke portemonnee en vrijwel iedereen heeft dan ook een eigen auto. Je zult je ogen uit kijken naar de dure auto's die het wegdek sieren! Altijd als eens in zo'n luxe auto willen zitten? Omdat de locals enorm vriendelijk en gastvrij zijn, is de kans groot dat iemand je aanbiedt de mooiste spots laten zin vanuit zijn of haar eigen auto! Deze vorm van carpoolen is niet alleen goed voor het milieu, al rijdend kun je de Bruneise bevolking ook echt leren kennen!

Vind je reisorganisatie

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors