Nakhon Si Thammarat

Nakhon Si Thammarat

door Rough Guide

Nakhon Si Thammarat is het belangrijkste pelgrimsoord in het zuiden, zowel relaxed als zelfverzekerd en mondain, en staat bekend om zijn uitstekende keuken en traditionele handwerk. Nakhon Si Thammarat, de op een na grootste stad in het zuiden, is een blinde vlek voor de meeste toeristen die gefocust zijn op Koh Samui, honderd kilometer naar het noorden. Dat is jammer, want het is een boeiende stad.

Schaduwpoppen

De winkels aan Thanon Thachang verkopen het regionaal geproduceerde niëllo (kruang tom), allerlei voorwerpen en sieraden met elegante patronen in goud of zilver, en yan lipao, sterke manden gemaakt van ingewikkeld geweven stelen van varens in verschillende kleuren.

ZELF NAAR Thailand?

Bekijk alle 150 reizen naar Thailand

In Nakhon kun je ook het beste de Thaise schaduwpoppen bekijken in Suchart Subsins atelier, en het is het vertrekpunt voor het Khao Luang National Park en zijn mooie waterval, Krung Ching.

Geschiedenis

De stad wordt in de tweede eeuw al vermeld onder de naam Ligor of Lakhon, de hoofdstad van het koninkrijk Lankasuka, en het klassieke dans-toneel, lakhon, is hier vermoedelijk ontwikkeld.

Door zijn gunstige ligging voor de handel met China en Zuid-India (over land vanaf de haven Trang, aan de Andamanse Zee) kwam het theravadaboeddhisme uit Sri Lanka via Nakhon het land binnen. Van daar verspreidde het zich naar Sukhothai, de hoofdstad van de nieuwe Thaise staat in de dertiende eeuw.

Festivalstad

Nakhon, ook wel muang phra, 'stad van monniken', genoemd, is de religieuze hoofdstad van het zuiden en het belangrijkste centrum voor festivals. De belangrijkste zijn Tamboon Deuan Sip, tijdens het afnemen van de maan in de tiende maanmaand (sept of okt), en Hae Pha Khun That, dat een paar keer per jaar wordt gehouden, in ieder geval op Maha Puja (volle maan in februari) en op Visakha Puja (volle maan in mei).

Eer bewijzen

Tijdens Tamboon Deuan Sip wordt eer bewezen aan overleden familie en vrienden. De deelnemers geloven dat tijdens deze vijftien dagen alle pret, voorouders die in de hel zitten, eruit mogen om de wereld te bezoeken, en daarom houden hun familieleden ceremonies in de tempels om verdiensten te verwerven en brengen ze offerandes van de eerste oogst om het lijden van hun voorouders te verlichten.

Tegelijkertijd is in het Thung Talaat Park aan de noordkant van de stad een grote, tiendaagse kermis, en er zijn processies en schaduwpoppen- en andere theatervoorstellingen.

Het Hae Pha Khun That trekt mensen vanuit het hele zuiden, om eer te bewijzen aan de relieken van de boeddha in de Wat Mahathat. Het belangrijkste voorwerp tijdens deze ceremonie is de pha phra bot, een strook gele stof van honderden meters lang, die in een spectaculaire processie rond de chedi wordt gedragen.

Reizen Thailand

Specialisten Thailand

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bhutan kenner
Sponsors