Chaiya

Chaiya

door Rough Guide

Chaiya, ongeveer 140 kilometer ten zuiden van Chumphon, was de hoofdstad van Zuid-Thailand in de tijd van het Srivijayarijk, dat zich tussen de achtste en de dertiende eeuw vanuit Sumatra uitbreidde.

Retraites in Chaiya

Van de Srivijaya-beschaving is niet veel meer terug te vinden in Chaiya. het stadje staat tegenwoordig bekend om de Wat Suan Mokkh, een onconventionele tempel die met zijn meditatieretraites vooral buitenlandse bezoekers naar Chaiya trekt (de meeste Thai komen er alleen om de beroemde zoute eieren te kopen).

ZELF NAAR Thailand?

Bekijk alle 148 reizen naar Thailand

Tenzij je geïnteresseerd bent in een van de retraites, kun je het beste een dagtocht maken naar de stad, als onderbreking van je reis naar het zuiden, of als excursie vanuit Surat Thani.

Vervoer

Chaiya ligt drie kilometer ten oosten van Highway 41, de hoofdweg in dit deel van de Golfkust. De bussen tussen Chumphon en Surat Thani stoppen langs de Highway, waar je een motorfietstaxi kunt nemen of naar de stad kunt lopen. Van het Talat Kaset II-busstation in Surat Thani vertrekt elk uur een minibus mét airconditioning.

De rit met de frequenter rijdende maar langzamere songthaews naar Chaiya duurt ongeveer een uur. De stad ligt aan de Zuidelijke Spoorlijn en er stoppen dagelijks negen treinen uit Bangkok (8-11 uur, vooral nachttreinen).

Wat Phra Boromathat

De belangrijkste attractie in Chaiya is de Wat Phra Boromathat aan de westkant van de stad. Er wordt beweerd dat zich in de chedi uit de negende eeuw, een van de weinige overgebleven voorbeelden van Srivijaya-architectuur, relieken van Boeddha zelf bevinden.

Hij staat achter de viharn in een kloostergang met rode dakpannen en lijkt op een reusachtige bruidstaart met een ornamentele gracht erom. De ongebruikelijke, vierkante lagen zijn versierd met goud en er staan kleinere chedi's op, vergelijkbaar met de tempels van Centraal-Java.

Nationaal Museum

Het Nationaal Museum aan de oostkant van de tempel, stelt enigszins teleur. In de Srivijaya-periode zijn schitterende beeldhouwwerken gemaakt, waarvan er een heleboel in Chaiya zijn gevonden, maar de mooiste zijn verdwenen naar het Nationaal Museum in Bangkok.

In plaats daarvan zijn replica's te zien, naast enkele originele fragmenten, twee bewerkte 2000 jaar oude bronzen drums, gevonden in Chaiya en Ko Samui, en verschillende voorbeelden van Thais handwerk.

Chedi

De beste overgebleven stukken zijn een serene, mediterende boeddha van steen uit de zesde of de zevende eeuw uit de Wat Phra Boromathat, en een prachtig hoofd van een boeddhabeeld van roze zandsteen in Ayutthayastijl uit de Wat Kaeo, een imposante bakstenen chedi uit de negende of de tiende eeuw aan de zuidkant van de stad.

Je komt bij deze chedi door op de weg van de Wat Phra Boromathat naar het centrum de eerste verharde weg naar rechts te nemen. Deze weg brengt je eerst naar de gerestaureerde basis van de chedi bij de Wat Long en vervolgens na een kilometer bij de Wat Kaeo, omringd door een dikke rij bomen. Hier kun je rondneuzen in de donkere voorvertrekken van de chedi. In drie daarvan vind je afbeeldingen van Boeddha die Mara onderwerpt.

Reizen Thailand

Specialisten Thailand

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mongolië kenner
Sponsors