Trektochten bergstammen

Trektochten bergstammen

door Rough Guide

Een trektocht in Noord-Thailand maak je om de in de bergen levende bevolking te ontmoeten. Daarmee verschilt zo'n tocht van de meeste trektochten, waarvoor het landschap de aanleiding vormt.

Primitieve omstandigheden

De ruim 800.000 bergbewoners leven verspreid over 3500 dorpen op een manier die weinig verschilt met duizenden jaren geleden. Sommige dorpen bevinden zich op een dag reizen van een redelijk grote stad, maar wie de meer traditionele dorpen wil bezoeken, kan zich het beste aansluiten bij een georganiseerde trektocht onder leiding van een gids die je een aantal dagen van plek naar plek voert onder - voor westerse begrippen - primitieve omstandigheden.

ZELF NAAR Thailand?

Bekijk alle 148 reizen naar Thailand

De meeste deelnemers nemen de ongemakken echter graag voor lief in ruil voor een ontmoeting met mensen uit een zo andere cultuur en een tocht te voet, of deels per olifant of vlot, door het prachtige tropische landschap.

Invloeden toerisme

Realiseer je bij een trektocht de impact van het toerisme. Het aantal deelnemers aan trektochten in Thailand is opgelopen tot zo'n 100.000 per jaar. Voor de meerderheid hiervan vormen veelbezochte gebieden als de Mae Taeng-vallei, 40 kilometer ten noordoosten van Chiang Mai, of het bergachtige gebied langs de rivier de Kok ten westen van Chiang Rai het reisdoel.

De gestage stroom bezoekers legt een zware druk op de in afzondering levende bergbevolking. Buitenlanders zonder kennis van de gebruiken van de verschillende stammen kunnen zich maar al te gauw schuldig maken aan ongepast gedrag. De bergbewoners zijn gastvrij en stellen het contact

Ervaren gids

Iedere deelnemer aan een trektocht heeft de verantwoordelijkheid om de verstoring die het bezoek met zich meebrengt tot een minimum te beperken. Er zijn plaatsen die je op eigen gelegenheid kunt bezoeken, maar zonder gids als tussenpersoon zal de wereld van de bergvolkeren grotendeels voor je gesloten blijven en loop je een groter risico om, zonder dat je je daar bewust van bent, in te gaan tegen de gangbare gebruiken.

Je kunt een tocht het beste ondernemen met een ervaren gids die het welzijn van de plaatselijke bevolking voor ogen heeft, en met inachtneming van de hieronder genoemde gedragsregels. Wie liever niet in een groep reist, kan ook zelf een gids huren tegen zo'n 1000 baht per dag.

Reisbureaus

De bergstammen zijn een belangrijke toeristische trekpleister van Noord-Thailand. Alleen al in Chiang Mai zijn zo'n tweehonderd reisbureaus gevestigd die trektochten verzorgen naar de meest verre uithoeken. Ook Chiang Rai is breed georiënteerd. De reisbureaus in Nan, Mae Sariang, Mae Hong Son, Pai, Tha Ton en Mae Salong richten zich met name op de dorpen in hun eigen directe omgeving. De trektochtindustrie in Umphang, Kanchanaburi en Sangkhlaburi is veel kleinschaliger.

Reizen Thailand

Specialisten Thailand

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Taiwan kenner
Sponsors