Ayutthaya
8,8
8,8 Algemene ervaring
9,3 Beziens­waardigheden
8,8 Locals
8,2 Restaurants
8,7 Veiligheid
- Stranden

Ayutthaya

door Lana Leach

Op een steenworp van Bangkok ligt Ayutthaya. Ayutthaya was ooit de hoofdstad van het Siamese rijk tussen 1350 en 1767, totdat de Khmer haar verwoestte. Het werd in die tijd beschouwd als een van de belangrijkste steden van Azië. Gelukkig zijn vrij veel tempels en beelden behouden gebleven. Ze liggen in een historisch park.

De grootsheid van de stad is niet helemaal verdwenen. Zelfs al is er niet veel meer over van de stad die hier eens stond, de ruïnes spreken voor zichzelf.

ZELF NAAR Ayutthaya?

Bekijk alle 54 reizen naar Ayutthaya

Historisch park met tempelruïnes

Tegenwoordig wonen er zo'n 80.000 mensen in de stad. Op het hoogtepunt van het Siamese rijk lag dat aantal boven het miljoen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de stad een centrum is van Thaise cultuur en geschiedenis. Ayutthaya's grootste attractie is het historisch park, met daarin de ruïnes en nog gedeeltelijk intacte tempels uit haar glorietijd. Ze stammen uit de tijd dat het Siamese rijk op zijn hoogtepunt was.

Verwoest door de Khmer, opgeknapt door Unesco

De stad werd uiteindelijk van zijn status als hoofdstad beroofd. Dit gebeurde toen de Khmer uit het noorden, het huidige Myanmar, de stad bijna geheel verwoestte. Tempels werden kort en klein geslagen. Boeddhabeelden werden onthoofd.

Tegenwoordig zijn enkele ruïnes overgroeid met groene planten. Een groot deel is opgeknapt en schoongemaakt door Unesco. Die organisatie van de Verenigde Naties zette de stad in 1991 op haar werelderfgoedlijst. De ruïnes van de toenmalige miljoenenstad zijn nu een geliefde bestemming van veel reizigers.

Ayutthaya bij nacht

Ayutthaya is met de trein in anderhalf uur te bereiken vanuit Bangkok. Dit maakt het een ideale dagtrip vanuit de Thaise hoofdstad. Het is echter juist ook leuk wat langer in Ayutthaya te blijven. Dan kun je rustig de tijd nemen en meer van het gebied zien dan alleen snel even de ruïnes van het oude koninkrijk.

Als je besluit één of meerdere nachten in Ayutthaya te blijven, heb je ook de kans de ruïnes te zien na zonsondergang. Tussen 19.00 en 21.00 zijn de tempels verlicht. Hierdoor ontstaat er een totaal andere sfeer.

Het is ook de ideale manier om de tempels te bekijken zonder last te hebben van de enorme hitte waar de stad overdag door wordt overvallen.

Cultureel centrum

De stad heeft niet alleen een rijke historie, maar is ook vandaag de dag nog een bloeiend cultureel centrum. Boeddhisten uit de hoofdstad Bangkok bezoeken de vele behouden gebleven tempels nog steeds in grote getale.

Het Theravada boeddhisme, nog steeds de belangrijkste religie in Thailand, werd gesticht in Ayutthaya. Vooral in het weekend overspoelen gelovige Thai de tempels vanuit de hoofdstad.

De boeddhisten komen speciaal naar deze stad om in de oudste tempels van het land hun rituelen uit te voeren.

Wat is er te doen in Ayutthaya?

 • Huur een fiets! Veel hostels bieden deze mogelijkheid. Je kunt makkelijk naar de bezienswaardigheden fietsen en op deze manier zie je veel van de stad.
 • Veel hostels bieden ook een boottour aan. Deze Ayutthaya by night tour brengt je langs een aantal tempels. De laatste paar zonnestralen zorgen voor vele mooie foto momenten.
 • De Thanon Naresuan straat is volledig overgenomen door backpackers. In de straat hangt een gezellige sfeer door de vele live optredens.
 • Tussen de eeuwenoude beelden staan ook veel tempels. De grootste en meest bekende is de Wihan Phramongkhon Bophit. Naast een van de grootste buddha beelden van Thailand zie je in deze tempel ook de meeste gelovige Thaise bezoekers.

Reizen Ayutthaya

Meer Ayutthaya

Reviews Ayutthaya

Fantastisch mooi! (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Dylan Piet op 05 december 2017

Geweldig mooi en authentiek dorpje in Thailand. We hebben hier een fietstour gedaan, wat zeker een aanrader is. Wel is dit op eigen risico. In de zomer is het echt bloedheet. Wij hebben fantastisch mooie tempels gezien, gigantische Boeddha's en onze reisleidster uit Thailand had nog een heerlijke Thaise snack meegenomen. Top.

8,4
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Locals
7 Restaurants
9 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Ayutthaya

 • Fietstour
 • Tempels
 • Authentiek
 • Boeddha

Minpunten Ayutthaya

 • Niet centraal gelegen
Ultieme tip: De fietstour is zeker een aanrader!
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Magisch (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door ruud mooij op 19 november 2017

Prachtig stukje magie in het mooie Thailand. Voor ieder wat wils, van alles te zien. Echt een wandeling door de geschiedenis, je kunt de magie van het ooit drukke Ayutthaya voelen. Bezoek de boeddha beelden, de tuinen met tempels, of kijk naar de olifanten die overal lopen.

8,6
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Locals
8 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Ayutthaya

 • aardige locals
 • betaalbaar
 • magisch
 • vriendelijk
 • historisch

Minpunten Ayutthaya

 • Weinig tuktuks in de avond
 • Opletten dat je niet te veel betaald
 • Veel insecten
Ultieme tip: Het boeddha hoofd in de boom. Zo zie je dat de natuur doet wat zij wilt.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

onvergetelijk! (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door ruud mooij op 19 november 2017

Mijn vriendin en ik waren begin juli 2017 in Ayutthaya beland.

Lopend door oude ruïnes, ooit de hoofdstad van Ayutthaya.

Om al die kapot geslagen beelden, aangetast door erosie, te zien en om omringd te zijn door rijen en stapels stenen wat ooit een tempelstad voor heeft gesteld te zien is toch een adembenemende ervaring. Je voelt gewoon een krachtveld als je daar loopt, een magische sfeer.

Al met al echt een super ervaring, letterlijk een reis door de geschiedenis.

8,2
8 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Locals
7 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Ayutthaya

 • aardige locals
 • behulpzaam personeel
 • mooie omgeving
 • niet al te druk
 • vrijheid

Minpunten Ayutthaya

 • een beetje donker savonds
 • meer kakkerlakken als bangkok
 • savonds wat minder tuktuks voor terugreis naar hotel
Ultieme tip: De gouden tip: Langs gaan bij de liggende boeddha en daar een spiritueel offer doen met bladgoud, wierrook en bloemen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Magisch (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Marly Harmsen op 13 november 2017

Top ervaring! Oude koningsstad met de stijl van vroeger. Prachtige historie. Ook over de rivier varen om de stopplekken te bezoeken is een aanrader. Tip: ga mee met een gids op de fiets by night en wandel de dag erop lekker zelf door de oude tempel ruïnes!

9,2
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
8 Restaurants
9 Veiligheid
nvt Stranden
Ultieme tip: Ga met een gids mee by night op de fiets!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rondreis door thailind, tussenstop Ayutthaya (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Nikki Naomi op 11 november 2017

Aangekomen in Ayutthaya met de nachttrein vanuit Chiangmai om 5 uur 's ochtends. Een hotel geboekt met 24-uur service. Helaas niet die nacht ook al een kamer geboekt, daarom niet gelijk op een kamer gekund. Voor dat geld zeker weten doen. Wel uit kunnen rusten op de bedjes op het grote open balkon. Die dagen met de fietsen van het hotel door de stad gefietst en alle tempelruïnes bezocht. Door de hitte rond een uur of twee weer even terug gegaan naar het hotel om een boekje te lezen in de airco op het balkon. De hoteleigenaar gaf ons de tip om met zonsondergang de Wat Chai Watthanaram te gaan bekijken. Dan kan je de zon achter het tempelcomplex zien zakken.

9,0
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Locals
9 Restaurants
10 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Ayutthaya

 • alles ligt op kleine afstand bij elkaar
 • fiets huren en alle mooie plekken langs
 • het is met verschillende vervoersmiddelen te bereiken

Minpunten Ayutthaya

 • niet echt minpunten ontdekt behalve dat onze nachttrein om 5 uur
 • s ochtends aankwam
Ultieme tip: Zonsondergang bij de Wat Chai Watthanaram.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Magisch (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Marly Harmsen op 10 november 2017

Fantastische koningsstad! Vol historie en oude tempels wat niet van deze tijd is. Indrukwekkender kan niet! Fietsen met een gids by night en zelf er tussendoor wandelen, zo beleef je de sfeer compleet!

Pluspunten Ayutthaya

 • niet al te druk
 • indrukwekkend

Minpunten Ayutthaya

 • niks
Ultieme tip: Mee met een gids.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Magisch Ayutthaya (bezocht in oktober 2015)

Review geschreven door Nathalie Schaaphok op 07 mei 2017

Een prachtig klein stadje, die vierhonderd jaar geleden de hoofdstad van Thailand was. De sfeer van de oorlog met de Birmezen is te proeven in Wat Phra Mahathat, waar onthoofde boeddha's en tempels overgenomen zijn door de natuur. Een wandeling door dit beeldenpark is magisch en betoverend.

9,2
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Ayutthaya

 • Betaalbaar
 • Natuur
 • Goed bereikbaar
Ultieme tip: Een fietstocht naar Wat Phra Mahathat.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Thailand

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors