Khao Sam Roi Yot National Park
8,5
9,0 Algemene ervaring
9,0 Natuur
9,0 Stranden
8,0 Wildlife
9,0 Overige activiteiten
7,0 Bereikbaarheid

Khao Sam Roi Yot National Park

door Rough Guide

Het Khao Sam Roi Yot National Park ('De berg met de driehonderd pieken') met een ingang aan de noordkant 28 kilometer ten zuiden van het Pak Nam Pran-strand of 63 kilometer van Hua Hin, is een kleine maar gevarieerde en van muggen vergeven kuststrook van slechts 98 kilometer.

De indrukwekkende kalkstenen rotsen die 600 meter boven het water van de Golf en de begroeiing uitsteken en waaraan het park zijn naam ontleent, zijn het opvallendst. Maar de modderpoelen en zoetwatermoerassen, die een broedplaats vormen voor duizenden trekvogels, zijn misschien wel belangrijker.

ZELF NAAR Thailand?

Bekijk alle 150 reizen naar Thailand

Vogels observeren bij het Thung Khao Sam Roi Yot-moeras is heel populair, maar de meeste dagtochten gaan naar de bekende Phraya Nakhon Khiri-grot, en er zijn ook enkele redelijke trekpaden en een paar mooie afgelegen stranden.

Tham Phraya Nakhon grotten

Het Tham Phraya Nakhon-grottenstelsel is de meest bezochte attractie van het nationaal park. Het ligt hoog op een helling boven Hat Laem Sala, een oninteressante baai die alleen per boot bereikbaar is. De gebruikelijke manier om naar Hat Laem Sala te komen is vijf minuten met de boot. Deze vertrekt vanaf het groepje eetstalletjes achter de Wat Bang Pu, aan de rand van het vissersdorp Ban Bang Pu (zes kilometer van de noordingang).

De vaste prijs is 300 baht per boot voor een retour. Je kunt ook over de landtong van Wat Bang Pu naar Hat Laem Sala lopen via een gemarkeerd, maar soms steil pad van 500 meter. Van Hat Laem Sala is het nog bijna dertig minuten over een zwaar, maar schaduwrijk pad omhoog naar Tham Phraya Nakhon.

Boottocht

De twee enorme grotten zijn vol stalactieten en stalagmieten, kronkelige lianen en knoestige bomen. Het opvallendst zijn echter de gedeeltelijk ingestorte plafonds, waardoor het zonlicht naar binnen kan stromen en de binnenkant verlicht. Dit zie je vooral bij het beroemde koninklijke paviljoen, Phra Thi Nang Khua Kharunhad, dat in 1890 in de tweede grot is gebouwd ter ere van Rama V.

Je kunt een tocht maken van drie uur vanaf Tham Phraya Nakhon naar het zuiden, naar Tham Sai, een pikdonkere en vochtige kalksteengrot, compleet met stalactieten, stalagmieten en versteende watervallen. Voor 40 baht kun je hier een lamp huren. Onderweg heb je soms een prachtig uitzicht over de kust. Een korter alternatief is een pad van twintig minuten vanaf het dorp Ban Khung Tanot (bereikbaar via de weg, acht kilometer van de afslag naar Ban Bang Pu).

Khao Daeng kanaal

De volgende afslag gaat richting Hat Sam Phraya, een rustig, één kilometer lang strand. Iets verderop kruist de weg het door mangroves omzoomde Khao Daeng-kanaal. Naast de Wat Khao Daeng, aan de westkant van de weg, kun je een boot huren voor een cruise van een uur, die je het beste vroeg in de ochtend of laat in de middag kunt maken. Er zijn ook kajaks te huur bij Horizon, aan de overkant van de straat op het strand.

Een paar kilometer verder kun je de Khao Daeng zelf op klauteren, een 157 meter hoge landtong waarop je een prachtig uitzicht over de kust hebt. De klim duurt 30 minuten en het pad begint bij het hoofdgebouw in het park. De twee officiële natuurpaden van het park beginnen ook vlak bij het hoofdgebouw. Het 'Hoefijzerpad' (30 min.) loopt langs de habitat van apen, eekhoorns en zangvogels, en het 'Mangrovepad' (45 min.) voert door moerassen met varanen en zilverreigers.

Reizen Thailand

Reviews Khao Sam Roi Yot National Park

tempel in het nationaal Park Sam Roi Yot (bezocht in februari 2018)

Review geschreven door Cor duran op 11 november 2018

Dit is voor ons het meest interessante bezoek geweest aan een tempel in Thailand. Via veel klimwerk bereik je de opening in de grot. Het zonlicht schijnt tussen 10.30 uur en 11.30 uur recht op de tempel. Adembenemend

8,5
9 Algemene ervaring
9 Natuur
9 Stranden
8 Wildlife
9 Overige activiteiten
7 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Ben je in de buurt van Hua Hin, boek dan een tocht naar deze tempel of huur zelf een motorfiets en rijd naar de ingang van de grot
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Thailand

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors