Eten: recept viskoekjes of tod man pla

Eten: recept viskoekjes of tod man pla

door Marjolein den Dekker

Tod man pla ofwel Thaise viskoekjes zijn een populaire snack of voorgerechtje in Thailand. Tod betekent gefrituurd en man pla is vissaus. Hoewel de Thaise keuken heel divers is en per streek verschilt, worden viskoekjes overal gegeten waar verse vis verkrijgbaar is. En de vis is meteen het geheim van dit recept. Zorg ervoor dat je een mooie verse witvis gebruikt en de viskoekjes worden verrukkelijk. Licht dopen in de saus en thaan hoi aroy ofwel eet smakelijk!

Ingrediënten

300 gr (Wilde Alaska) Witvis
6 limoen bladeren
3 el kokosmelk
2 el vissaus
0,5 el sojasaus
0,5 el limoensap
50 ml water
50 ml witte wijnazijn
3 bosuitjes
1 sjallotjes
1/2 rode peper
100 gr suiker
maizena

Kruiden en specerijen

½ el gemalen komijn
¼ el gemalen koriander
½ tl palm of bruine suiker
1 cm gember
2 teentjes knoflook
3 takjes verse koriander
snufje chili poeder

Bereiding viskoekjes

• Snijd de limoenbladeren zo fijn mogelijk.
• Schil de gember en knoflook en hak zo ook fijn.
• Snijd de vis in stukjes (maat doet er niet zo veel toe).
• Doe dit alles (behalve de bosui) in de keukenmachine en draai fijn.
• Controleer de structuur en smaak. Indien te dun wat maizena toevoegen en nogmaals draaien.
• Hak de bosui en fijn en roer door het mengsel.
• Maak van het mengsel platte balletjes.
• Bak zo in voldoende olie totdat ze goudbruin zijn. Bewaar ze op een ovenschaal.

Bereiding saus

• Hak de rode peper en sjallot fijn.
• Bring ze samen met het water, de azijn en de suiker aan de kook.
• Laat het een tijdje pruttelen en proef (zoet, pittig, zuur).
• Als ie te dun is kun je wat maizena toevoegen.
• Hak de koriander fijn en bewaar.
• Net voor het serveren de koriander, soja saus en limoensap toevoegen.

Like deze pagina

Specialisten Thailand

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Azie.nl kenner
Sponsors