Kanchanaburi
8,0
8,0 Algemene ervaring
7,0 Beziens­waardigheden
8,0 Locals
9,0 Restaurants
8,0 Veiligheid
- Stranden

Kanchanaburi

door Lana Leach

Kanchanaburi is vooral beroemd om zijn verschrikkelijke geschiedenis. Duizenden mensen vonden in deze provincie de dood tijdens de aanleg van Death Railway tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ten westen van Bangkok ligt de stad Kanchanaburi in de gelijknamige provincie. De weelderige jungle domineert er met de watervallen en de bergen het landschap. Kanchanaburi was ooit het toneel van één van de meest bloederigste hoofdstukken uit Thailand's recente geschiedenis: de aanleg van de spoorweg door het gebied tijdens de Tweede Wereldoorlog, beroemd geworden door de film The Bridge over the River Kwai.

ZELF NAAR Kanchanaburi?

Bekijk alle 51 reizen naar Kanchanaburi

Spoorlijn door de provincie Kanchanaburi

In de Tweede Wereldoorlog zette Japanse soldaten krijgsgevangen in om een spoor aan te leggen tussen het huidige Myanmar en Thailand. In de provincie Kanchanaburi moesten de sporen van beide landen samenkomen.

Normaal gesproken zou je voor de aanleg ten minste vijf jaar uit moeten trekken. Maar het Japanse leger dwong Thaise gevangenen de klus in slechts zestien maanden af te maken.

Death Railway

Door de beestachtige behandeling door de Japanse soldaten en de slechte condities overleefden 16.000 krijgsgevangen spoorarbeiders het project niet.

Ook stierven bij dezelfde aanleg nog eens bijna 100.000 arbeiders uit Thailand, Maleisië en Indonesië. De spoorlijn kreeg daarom dan ook de bijnaam Death Railway.

Bridge over the River Kwai

De spoorlijn werd ongeveer twintig maanden gebruikt. Daarna werd het kapot gebombardeerd door de geallieerden. Bij het bombardement werd ook de brug over de Kwai rivier geraakt.

Deze brug was de inspiratie van de bioscoopfilm 'Bridge over the River Kwai'. De film werd in 1957 uitgebracht en won zeven Oscars.

Thailand-Burma Railway Centre

Naast de brug ligt het Thailand-Burma Railway Centre. Het museum is een goede start voor iedereen die meer wil weten over de gruwelijke aanleg van de brug en spoorweg.

Bovendien kun je in Kanchanaburi ook een stuk per trein over een nog bestaand deel van de spoorlijn afleggen. Bovendien zijn er twee begraafplaatsen voor de slachtoffers die zijn gevallen bij de bouw van de spoorlijn.

Hellfire Pass

Dieper de provincie in ligt de Hellfire Pass. Deze pas loopt dwars door een rots. Het uithakken van de steen was voor krijgsgevangenen één van de zwaarste beproevingen tijdens hun gevangenschap.

Voor of na een bezoek aan deze indrukwekkende plek, waar honderden gevangenen het leven lieten, kun je het nabijgelegen museum bezoeken.

Watervallen

Kanchanaburi heeft naast een even afgrijselijke als bijzondere geschiedenis echter ook een mooie natuurlijke omgeving. Daar kunnen niet veel plekken in Thailand aan tippen.

Zo vind je er zeven van Thailand's grootste watervallen. En natuurlijk een aantal tempels. Je kunt er een trek maken in de bergen of een boot- dan wel kajaktocht over de River Kwai.

Langs en op de rivier vind je accommodatie in de vorm van guesthouses en drijvende hotels. De drijvende hotels bestaan uit bamboehutten op vlotten. Die vlotten verankerd liggen in de rivier.

Je drijft niet weg, maar het schommelt wel behoorlijk. Niet voor mensen met een zwakke maag dus, maar anders een leuke ervaring!

Wat is er te doen in Kanchanaburi?

  • Om de Hellfire Pass en de Watervallen te bezoeken kun je het beste met een lokale bus gaan. Wanneer je op de terugweg opgepikt wil worden steek je gewoon je hand in de lucht zodra je een bus op de weg ziet rijden.
  • Kanchanaburi is niet heel groot. Je kunt in een dag makkelijk de grootste attracties in het stadje bezoeken. Het is leuk en handig om een fiets te huren om de omgeving te verkennen.
  • De Kanchanaburi War Cemetery is een van de weinige plekken in Thailand waar je een Christelijk kruis ziet staan. Op deze begraafplaats liggen ook Nederlandse soldaten begraven.
  • Wanneer je Kanchanuburi bezoekt vanuit Bangkok is het leuk om dit met de trein te doen.
  • Een populaire bezienswaardigheid in de buurt van Kanchanaburi is de Tiger Temple. Hier kun je met echte tijgers op de foto. De attractie is wel controversieel omdat de beesten onder de drugs zouden zitten.

Reizen Kanchanaburi

Meer Kanchanaburi

Reviews Kanchanaburi

Kanchanaburi (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Amber Okkes op 29 november 2017

Kanchanaburi was de eerste "echte" stad waar we aankwamen na 3 weken eiland hoppen. Een bruisende stad met veel dingen om te zien, veel eten en veel plekjes om te ontdekken. We hebben ons bezoek gecombineerd met een bezoekje aan de Erawan watervallen en besloten dit op de scooter te doen. Een ritje van bijna 80 km en ook weer terug. Zeker de moeite waard om even op de scooter te zitten! Op de terugweg via wat borden bij een olifantenopvang geweest waar we de volgende dag heen zijn gegaan. Nog steeds een van de beste ervaringen van ons leven.

8,0
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
8 Locals
9 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden
Ultieme tip: Huur een scooter en ga rijden!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen

Paradijs op aarde (bezocht in februari 2016)

Review geschreven door Vera van Biesen-Janssens op 26 februari 2017

Deze plaats mag je echt niet overslaan. Zoveel geschiedenis, cultuur, natuur en wild. Voor ons het mooiste stukje Thailand. De mensen zijn lief, je kan er heerlijk eten en het is super goedkoop. Overnachten aan de rivier kwai. Heerlijk.

Minpunten Kanchanaburi

  • geen
Ultieme tip: Elephants World, eraan watervallen, death railway.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Thailand

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Laos kenner
Sponsors