Mae Hong Son Loop
Like ons op Facebook

Mae Hong Son Loop

Rough Guide

De twee grote wegen die vanuit Chiang Mai door Mae Hong Son, de meest afgelegen provincie van Thailand, voeren, vormen samen een 600 kilometer lange lus. Aan de steden langs deze route is te merken dat Myanmar niet ver meer is. De meeste indruk maakt echter de route zelf, die door ongelooflijk steile, beboste bergen leidt en door de daar tussenin geklemde bebouwde valleien.

Watervallen

Highway 108 voert eerst in zuidelijke richting langs Doi Inthanon National Park, dat kan bogen op weidse uitzichten over een groot deel van Noord-Thailand en genoeg watervallen voor de rest van je leven. Wie met eigen vervoer is, kan hier de lus, of loop, afsnijden door de zeer bochtige wegen 1088 en 1263 te volgen van Mae Chaem naar Khun Yuam.

Wanneer je de hoofdroute blijft volgen, tref je Mae Sariang op je weg. De handel met Myanmar voert de boventoon, maar daarnaast dient de stad als basis voor kleine trektochten en boottochten over de rivier de Salween.

Mae Hong Son

De provinciehoofdstad Mae Hong Son ligt min of meer halverwege de lus. Het is een belangrijke uitvalsbasis voor trektochten door de bergen en langs rivieren en watervallen, wat met zich meebrengt dat je hier ook meer groepen toeristen zult aantreffen, vooral in het weekend in november en december wanneer de zonnebloemen in bloei staan.

Vanuit Mae Hong Son voert de lus in oostelijke richting terug langs weg 1095. Het mooie gebied rond Soppong staat bekend om zijn grotten, met name Tham Lot, zijn aantrekkelijke accommodatiemogelijkheden en het adembenemende landschap dat uitnodigt tot trek-, fiets- of kajaktochten.

Halverwege Mae Hong Son en Chiang Mai ligt Pai, een gezellig stadje met tal van activiteiten en enkele zeer goed te belopen wandelroutes door de omringende vallei.

Volg de lus

In bovenstaande beschrijving hebben we de lus met de klok mee gevolgd, maar andersom is natuurlijk net zo goed mogelijk. De route die de lus beschrijft, voert omhoog en omlaag en is bochtig, maar goed begaanbaar.

Per bus (met of zonder airco) is de reistijd van Chiang Mai naar Mae Hong Son acht uur, of je nu via Highway 108 of de iets kortere maar bochtiger weg 1095 gaat. Alleen de nieuwe minibusjes met airco die over de 1095 via Pai rijden, doen er zes uur over.

Vliegen

Vanaf Chiang Mai vliegen Thai Airways en SGA op Mae Hong Son; alleen SGA vliegt ook op Pai. De route via de lus komt het best tot zijn recht per bromfiets of jeep. Omdat de weg over het algemeen rustig is (hoewel juist grote vrachtwagens soms met hoge snelheden rijden), kun je wanneer je maar wilt stoppen om van het uitzicht te genieten.

Een handig hulpmiddel is een kaart, uitgegeven door Golden Triangle Rider, van de Mae Hong Son-lus, met detailkaarten van Pai en Mae Hong Son. De kaart is voor 175 baht te koop in plaatselijke boekwinkels.

Bus

Highway 108 vergt van buschauffeurs een meer dan gemiddelde concentratie en een sterke maag, want de 349 kilometer lange weg tussen Chiang Mai en Mae Hong Son slingert zich in bijna tweeduizend bochten. Je doet er dan ook verstandig aan in Mae Sariang een tussenstop te plannen.

De bussen naar Mae Sariang en Mae Hong Son vertrekken vanaf het Arcadebusstation in Chiang Mai. Voor een bezoek aan Doi Inthanon National Park moet je een van de blauwe bussen naar Chom Thong nemen die vanaf het Chang Puak-busstation vertrekken, maar ook stoppen bij de Chiang Mai-poort aan Thanon Phra Pokklao.

Meer lezen over Mae Hong Son Loop?

Rough GuideBestel dan snel je ROUGH GUIDE!
Like deze pagina

Reizen Thailand

Specialisten Thailand

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors