Feesten: Full moon party of Visakha Bucha

Feesten: Full moon party of Visakha Bucha

door Marije Tigchelaar

De legendarische Full Moon Parties spelen zich af op het Thaise eiland Koh Phangan. Iedere volle maan komen duizenden mensen bijeen op het strand van Hat Rin om dit grote feest mee te kunnen maken.

De eerste Full Moon Party was in 1985. Toen waren er enkele tientallen bezoekers in één houten strandtent. Ruim een halve eeuw later is het feest uitgegroeid tot een reusachtig festijn waar alle strandtenten aan de kustlijn aan meedoen.

ZELF NAAR Thailand?

Bekijk alle 150 reizen naar Thailand

Koh Pha Ngan

De accommodaties op Koh Phangan zijn gedurende volle maan bijna volledig bezet. Helemaal in het hoogseizoen, rond de Nieuwjaarswisseling, is het moeilijk om een plekje te vinden op het eiland.

Veel mensen verblijven daarom op Koh Samui; een nabijgelegen eiland. Hier vertoef je iets rustiger. Het vervoer naar Koh Phangan is goed geregeld. Veel verschillende boten brengen je naar het eiland. In sommige gevallen zetten ze je zelfs direct op het strand af en stap je zo tussen de feestgangers uit.

Verven en vlammen

Iedereen lijkt het naar zijn zin te hebben. Of dit komt door de vreugde verhogende middelen of omdat ze tot vroeg in de ochtend op het strand in een waar paradijs staan is niet duidelijk. En het maakt ook niets uit.

Op het strand staan mannen met potjes verf. Voor een aantal baht versiert hij je lichaam met de mooiste of grappigste creaties. Bloemen en vlammen vullen armen en benen.

Echte vlammen vullen ook geregeld de lucht. Thaise mannen brengen groot spektakel door gevaarlijke kunsten uit te halen. Jongleren met fakkels is slechts een van de vele voorbeelden.

Buckets drank

Een bekend fenoneem is het drinken uit een bucket. Aan het begin van het strand staan marktkramen met talloze strandemmers. Hoewel dit misschien jeugdsentiment oproept, heeft dit allesbehalve met zandkastelen bouwen te maken.

Naast een schep ijs en een handvol rietjes van maar liefst een meter, krijg je bij de buckets een fles Mekhong (Thaise whiskey) en Krating Daeng. Deze laatste is een energiedrank waar je haren recht van overeind gaan staan.

Twintigers die eruit zien als kleuters. Beklad met felle kleuren verf en strandemmers in de hand lopen duizenden mensen over het strand. En terwijl de zon langzaam opkomt en het steeds lichter wordt, verdwijnt de dansende menigte.

Visahka Bucha

Voor de feestgangers is de oorsprong van de Full Moon veelal een vaag gebied. Visakha Bucha is de belangrijkste feestdag van het jaar in Thailand. Deze vindt plaats tijdens de eerste volle maan in de zesde maand. Dan vieren alle boeddhisten de geboorte, verlichting en dood van Boeddha. Dit is ergens tussen april en juli.

Tempels worden versierd, kaarslichtjes branden en gelovigen delen samen eten en drinken. Visakha Bucha heeft als doel om anderen geluk te brengen en dat is iets wat de Thai graag doen.

Want ook als je niet tijdens de volle maan op of in de buurt van het eiland bent kun je een groot feest meemaken. Om de reizigers gedurende de rest van de maand op te vangen, worden er namelijk ook half moon, quarter moon, eight moon en black moon parties georganiseerd.

Reizen Thailand

Specialisten Thailand

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors