Vier dingen die je moet weten voor je reis naar Zuidoost-Azië

Vier dingen die je moet weten voor je reis naar Zuidoost-Azië

door Saskia Bergmeijer

Je swingt zachtjes heen en weer in een hangmat, hangend aan een palmboom op een paradijselijk eiland. Eén been bungelt buitenboord en raakt steeds zachtjes het satijnen zand aan. Door je zonnebril kijk je uit over een rustig kabbelende zee, waar de zon hoog boven staat. 

Dan schrik je wakker en zie je niet de zee, maar je computerscherm. Je beseft dat je nog een aantal weken moet wachten voordat deze droom wél werkelijkheid is. Je probeert elke dag een voorstelling te maken van het leven daar, maar een écht goed beeld creëren is onmogelijk. 

ZELF NAAR Thailand?

Bekijk alle 149 reizen naar Thailand

Om je een beetje op weg te helpen, hebben wij vier dingen op een rijtje gezet die je moet weten op je rondreis door Zuidoost-Azië. Zo kom je in de Filipijnen, Thailand of Indonesië minder snel voor verrassingen te staan. 

1. Chaos op de weg

Terwijl je over de straten van Hanoi, Bangkok of Manilla loopt heb je ogen te kort. Links, rechts, voor je, achter je: het verkeer is overal. De mentaliteit is ‘ieder voor zich’ en dat is te merken. Krioelende scooters, scheurende tuk-tuks, hier en daar een koe die zich niets van de hysterie aantrekt. En jij: een gestreste kip die niet weet hoe je aan de andere kant van de straat komt, laat staan hoe je zelf een scooter bestuurt. 

Ben je tijdens je rondreis op een scooter aan het toeren? Je toeter is je beste vriend. Toeter er op los in het verkeer, zodat iedereen weet dat je er bent. Daarnaast is het ook belangrijk om de stroming te volgen. Het fenomeen stoplichten is nog niet echt bekend, dus stoppen bij kruispunten zit er niet in. Ga met de horde mee en probeer op hetzelfde tempo te rijden om geen gevaar op de weg te zijn.

2. Reis respectvol

Terwijl je jezelf een weg door het verkeer wurmt, staan tientallen tempels naast de weg om je bij te staan. Monniken in oranje gewaden, biddende moslims in imposante witte moskeeën en heiligen nemen je mee in de wereld van het boeddhisme, hindoeïsme en de islam. Maar bij een geloof hoort ook respect. Daarom is het heel belangrijk dat je weet wat wel en niet gerespecteerd wordt in het land. 

Zo doe je in Nederland waarschijnlijk niet moeilijk over het doden van een spin, maar tijdens je reis door Zuidoost-Azië kan je dit beter laten. Volgens het boeddhisme hebben dieren een ziel en leidt het doden ervan tot slechte karma. Spaar karmapunten door met de klok mee te wandelen als je een tempel bezoekt en laat je schoenen bij de ingang staan. Ook is het respectvol om op te staan voor een monnik als je op de achterbank van een bus zit. Het is niet ideaal om in een volle bus te moeten staan, maar vrienden maak je er zeker mee!

3. Dress to impress

Respect voor het geloof uit je ook door je kleding. Zit je koffer al volgepakt met zomerse jurkjes, korte broeken en hemdjes? Pak dan ook nog even snel een lange broek, shirt met langere mouwen of een sarong in. 

Niet overal is het namelijk toegestaan om met blote benen en schouders de straat op te gaan, al helemaal niet bij het bezoeken van tempels. Ben je van plan om tijdens je rondreis een tempel, kerk of moskee te bezoeken? Sla een sarong om je middel en een sjaal om je schouders. Op deze manier laat je zien dat je respect hebt voor de cultuur en het geloof en je voorkomt starende blikken. Zo ontvang jij ook respect van de lokale bevolking. 

4. En… Klik!

Terwijl je met je sarong door de Indonesische Borobudur loopt, een cocktail drinkt aan het strand van Koh Phi Phi in Thailand of de streetfood-tentjes in Vietnam ontdekt, is alles een parel voor het oog. Jij gaat het liefst klikkend heel Zuidoost-Azië door. Je fotocamera hangt constant op je buik en bij het minste of geringste werp je je blik door de lens om de meest jaloersmakende foto’s te maken. 

Maar zodra je je camera weer laat zaken nadat je een heilige bij een tempel hebt gefotografeerd, zie je direct een handje voor je neus. Veel locals vragen om een klein centje als ze net model zijn geweest voor in je fotoboek. Soms zelfs op het opdringerige aan. Daarnaast vinden sommige mensen het helemaal niet fijn om gefotografeerd te worden. Vraag dus eerst of je een foto mág maken, voordat je in een vervelende situatie terechtkomt.

Kan jij niet wachten om op reis te gaan naar Zuidoost-Azië? Bekijk hier de reizen naar bijvoorbeeld de Filipijnen!  

Fotocredit: SarahTz | M M 

Reizen Thailand

Specialisten Thailand

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Taiwan kenner
Sponsors