7 Opmerkelijke gewoontes in Thailand

7 Opmerkelijke gewoontes in Thailand

door Yldau Otter

Thailand wordt ook wel ‘het land van de glimlach’ genoemd. Maar wat betekent deze glimlach eigenlijk? En waarom staat iedereen twee keer per dag stil op straat? Tijdens je rondreis door Thailand bevindt je je in een totaal andere cultuur. En als je een tijdje door Thailand reist, ontdek je de meest opmerkelijke gewoontes. Een cultuurshock gegarandeerd. 

Om alvast een beetje te wennen aan de cultuur, hebben wij zeven opmerkelijke gewoontes in Thailand voor je verzameld! 

ZELF NAAR Thailand?

Bekijk alle 157 reizen naar Thailand

1. Als je maar blijft lachen

Wanneer je voet op Thaise bodem zet, word je begroet met een enorme Thaise glimlach. Die wereldberoemd is en verweven in de Thaise maatschappij. Waar wij een glimlach als een uiting van vriendelijkheid ervaren, heeft het voor de Thai een diepere betekenis. Zo gebruiken de Thai de glimlach als een soort zelfbescherming. Het moet problemen oplossen en voorkomen. Gebeurt er een ongeluk? Dan zullen de Thai uit ongemakkelijkheid eerst smakelijk lachen.  

Gezichtsverlies is het ergste wat de Thai kan overkomen. Daarom zullen ze conflicten altijd vermijden en nooit boos worden in het openbaar. Je kwaad maken helpt je in Thailand dan ook niet veel. Hoe kalmer je blijft, hoe meer respect je afdwingt.  

2. De Thai ‘weten’ het antwoord op ál je vragen

Of je nou vraagt of je in een bepaalde restaurant westers kan eten of de weg wil weten naar je hotel, de Thai zullen kosten wat het kost je vraag met ‘ja’ beantwoorden. Zélfs als ze het niet weten. Ook dit heeft alles te maken met gezichtsverlies. Omdat Thaise mensen dit altijd willen verkomen, geven ze liever de verkeerde informatie dan dat ze de vraag niet beantwoorden. 

Dit betekent niet dat ze altijd liegen. Maar als je ze ook maar even ziet twijfelen nadat je hebt gevraagd welke kant je op moet, overweeg dan je keuze.

3. Bleekmiddel smeren is heel normaal

Terwijl wij Nederlanders er alles aan doen om onze blanke huid een lekker kleurtje te geven, doen de Thaise mensen er alles aan om zo bleek mogelijk te lijken. Hoe blanker, hoe mooier. Wáárom, horen we je denken. 

Dit heeft alles te maken met rijkdom en status. Veel Thai willen niet geassocieerd worden met ongeschoolde arbeiders, zoals boeren. Een lichte huid laat zien dat je binnen werkt en daardoor meer status hebt. Of nog beter: dat je zo rijk bent dat je niet eens hoeft te werken. 

Fabrikanten spelen hier handig op in door ‘witmakers’ toe te voegen aan hun producten. Zonnebrand, gezichtscrème, deodorant; overal zit bleekmiddel in. Zorg er dus voor dat je deze producten zoveel mogelijk zelf meeneemt als je naar Thailand reist.  

4. Het getal 13 bestaat niet

Al eens gehoord van triskaidekafobie? Dit is de angst voor het getal dertien. De Thai beschouwen dit getal niet alleen als ‘het ongeluksgetal’, ze doen er alles aan om dit getal te vermijden. Maar echt álles!

Zo tref je in Thailand nooit een hotelkamer aan op de dertiende etage. De dertiende verdieping wordt vaak vermeld als de veertiende verdieping, of krijgt een andere naam, zoals ‘Skybar’. Niemand is zich op deze manier van bewust een cocktail te drinken op de ‘gevreesde verdieping’.

5. Iedereen staat stil voor de koning

Om 8:00 en 18:00 galmt het Thaise volkslied door de straten en staat iedereen stil.  En dit wordt erg serieus genomen. Zo sta je ook tijdens je bioscoopbezoekje gewoon op voor het volkslied ter ere van de koning. 

De Thaise monarchie is een van de oudste ter wereld en de bevolking houdt van het koningshuis. Op het beledigen van de koning staat zelfs een levenslange gevangenisstraf. Respecteer tijdens je rondreis door Thailand dus alle beeltenissen van de koning; ook het geld waarop de koning is afgebeeld. 

6. Te laat komen terwijl het regent is gewoon een goed excuus

Terwijl wij in ons kikkerlandje door wind en weer naar ons werk rijden, blijft de Thaise bevolking lekker binnen als het regent. Regen geldt namelijk als een goed excuus om te laat te komen. Je gaat toch niet de straat op als het regent? Stel je voor dat je uitglijdt? 

Oké, we moeten toegeven, het kan behoorlijk hard regenen tijdens het regenseizoen. Maar zelfs bij een belangrijke zakelijke vergadering wordt dit excuus gewoon geaccepteerd. 

7. Het hoofd en de voeten aanraken is not done

Een schattig Thais kind een aai over de bol geven? Laat dat maar achterwege. Want het hoofd wordt beschouwd als het meest heilige deel van het lichaam.

Maar niet alleen het gezicht hoor je niet aan te raken. De voeten beschouwen de Thai als het meest respectloze deel van het lichaam. Zo is het verplicht om je schoenen uit te trekken voordat je een tempel binnengaat. En ook als je bij iemand thuiskomt. Zelfs het dragen van schoenen aan je backpack wordt niet geaccepteerd. In de eerste plaats is dit respectloos naar jezelf toe, laat staan als je per ongeluk tegen een Thai aanstoot... 

Wil jij graag een rondreis maken door Thailand? Bekijk hier het reisaanbod!

Reizen Thailand

Specialisten Thailand

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mongolië kenner
Sponsors