Chiang Rai strekt zich uit langs de zuidoever van de Kok. Hoewel de stad in de laatste jaren een aantal bezienswaardigheden rijker is geworden, met in de eerste plaats Rai Mae Fah Luang, een museum met een schitterende collectie Lannakunst, doet de glans van Chiang Mai deze noordelijke stad nog altijd verbleken.
Uitvalsbasis
Het aanbod van pensions en hotels is redelijk en Chiang Rai is een goede uitvalsbasis voor trektochten, dagtochten en overige buitenactiviteiten in de omgeving. Overdag is er van toerisme in de stad zelf dan ook weinig te merken, maar 's avonds gaat de neonverlichting aan en verdringen de toeristen zich bij de souvenirkraampjes en restaurantjes in westerse stijl.
Chiang Rai heeft onder de Thaise bevolking de reputatie van een stad van discrete motels en geheime afspraakjes.
Geschiedenis Chiang Rai
Chiang Rai werd in 1263 gesticht door koning Mengrai van Ngon Yang, op de plek waar hij na een lange jacht aan de voet van de Doi Tong uiteindelijk zijn prijsolifant wist terug te vangen. Volgens overgeleverde verhalen zou Mengrai van hieruit gedurende dertig jaar zijn rijk hebben geregeerd, maar historici trekken dit in twijfel. Zij gaan er vanuit dat Mengrai rond 1290 zijn hof rechtstreeks van Ngon Yang naar Chiang Rai heeft verplaatst.
Chiang Rai beroemt zich erop ooit de verblijfplaats te zijn geweest van de twee heiligste beelden van Thailand: de Smaragden Boeddha (die zich nu in Bangkok bevindt) en de Phra Singh Boeddha (waarvan onzeker is of het echte exemplaar nu in Bangkok, Chiang Mai of Nakhon Si Thammarat wordt bewaard). Replica's van beide beelden zijn te bezichtigen in de Wat Phra Kaeo en Wat Phra Singh.
Uitzicht vanaf Doi Tong
Om een goed idee te krijgen van de stad kun je het best de Doi Tong beklimmen, de lage heuvel ten noordwesten van het centrum. Vooral bij zonsondergang heb je vanaf hier een mooi zicht op de Kok, die vanuit de bergen in het westen naar Chiang Rai stroomt. Boven op de Doi Tong staat een verzameling rechtopstaande stenen met als middelpunt de nieuwe lak muang (stadspilaar).
Vroeger ging de officiële stichting van een Thaise stad, in dit geval op 26 januari 1263, gepaard met de oprichting van een lak muang. Deze nieuwe stadspilaar werd exact 750 jaar later opgericht, ter ere van de zestigste verjaardag van koning Bhumibol.
Stadspilaar Lak Muang
De lak muang verbeeldt de berg Sineru, ofMeru, het middelpunt van het boeddhistisch universum. De concentrische reeks van terrassen, aarden wallen en pilaren stelt de aarde en de hemelen voor, de oceanen en rivieren, en de belangrijkste hemellichamen. Volgens gebruik brengt het geluk om de met bloemenslingers getooide lak muang met water te besprenkelen en je eigen hoofd te bevochtigen met het water uit het bassin aan de voet ervan.
De oorspronkelijke houten lak muang is te bezichtigen in de viharn van de Wat Phra That Doi Tong, de oudste tempel van de stad, op de oostelijke helling.
Meer lezen over Chiang Rai?
Bestel dan snel je ROUGH GUIDE!