Tarutao National Marine Park

Tarutao National Marine Park

door Rough Guide

Het onbedorven Tarutao National Marine Park is waarschijnlijk de mooiste van alle strandbestemmingen in heel Thailand. Het beslaat 1400 kilometer van de Andamanse Zee in de provincie Satun, telt 51 grotendeels onbewoonde eilandjes, waarvan drie gemakkelijk bereikbaar zijn vanaf het vasteland en waar je ook kunt overnachten.

Ko Tarutao, waar het hoofdkantoor van het park is gevestigd, heeft verschillende soorten accommodatie (in staatseigendom) en activiteiten. Ko Adang is veel rustiger en een goede uitvalsbasis om te gaan snorkelen.

ZELF NAAR Thailand?

Bekijk alle 150 reizen naar Thailand

Schitterend strand

Met zijn bevolking van zo'n duizend chao ley is het piepkleine Ko Lipe een buitenbeentje, maar er komen steeds meer mensen af op zijn ene schitterende strand, een stuk of twintig bungalowresorts en de wat primitieve sfeer.

De haven van Pak Bara is het belangrijkste vertrekpunt voor het park en heeft dan ook een bezoekerscentrum, een stukje van de weg af links, net voor de pier. Hier kun je informatie halen en een kamer op Tarutao of Adang boeken voor je aan boord gaat.

Bijzondere fauna

Het park kent een ongelooflijke variëteit aan fauna. Op de eilanden komen langoeren, krab etende makaken en wilde zwijnen voor, een aantal unieke eekhoornsoorten, boomspitsmuizen en dwergherten. Van de meer dan honderd vogelsoorten in het park kom je regelmatig rifreigers en neushoornvogels tegen. De witbuikzeearend, fregatvogel en bonte muskaatduif laten zich minder vaak zien.

Daarnaast vormt het park de leefomgeving van zo'n 25 procent van de tropische vissoorten in de wereld en huizen er zeekoeien, potvissen, dolfijnen en een afnemende populatie schildpadden.

Accommodaties

Tijdens het regenseizoen van midden mei tot midden november (de precieze data variëren per jaar) gaat het park op Adang dicht, maar het park in Tarutao blijft open. Veel van de resorts op Ko Lipe gaan in het regenseizoen ook dicht en het aantal veerdiensten wordt teruggebracht.

De accommodaties zijn vooral volgeboekt rond de drie nieuwjaarsvieringen (de Thaise, Chinese en westerse), dus in die periodes kun je kamers in het National Park het beste van tevoren boeken.

Duiken en snorkelen

Op Ko Lipe zijn verschillende duikwinkels. De beste duikgebieden in het park liggen ten westen van Ko Tarutao, rond Ko Klang, Ko Adang, Ko Rawi en Ko Dong, waar je zomaar een rifhaai of zelfs een walvishaai, dolfijn of pijlstaartrog tegen het lijf kunt zwemmen.

Snorkeluitrustingen kun je voor ongeveer 50 baht per dag huren in Pak Bara of op Ko Adang, maar ook bij de bungalowparken en duikwinkels op Ko Lipe.

Reizen Thailand

Foto's & video's Tarutao National Marine Park

Specialisten Thailand

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors