Chanthaburi

Chanthaburi

door Rough Guide

De rotslagen in Oost-Thailand waren ooit rijk aan saffieren en robijnen. Meer dan 500 jaar trokken er al edelsteendelvers en handelaren uit allerlei landen naar Chanthaburi, tachtig kilometer ten oosten van Ban Phe. Velen vestigden zich hier blijvend, zoals de Shans uit Myanmar, de Chinezen en de Cambodjanen.

Edelsteenbewerkers

Hoewel de rotsaderen volledig zijn uitgeput, is Chanthaburi nog steeds een bloeiend handelscentrum voor edelstenen, die tegenwoordig merendeels geïmporteerd worden, bijvoorbeeld uit Sri Lanka. Vooral de goede reputatie van de edelsteenslijpers in Chanthaburi, die niet onderdoet voor die van de slijpers in Bangkok, speelt hierbij een rol. Thaise edelsteenbewerkers worden tot de beste - en best betaalbare - ter wereld gerekend.

ZELF NAAR Thailand?

Bekijk alle 150 reizen naar Thailand

Fruitfestival

Chanthaburi is een uiterst vruchtbare provincie, beroemd om zijn vele boomgaarden. Hoe belangrijk de fruitteelt is, met name van de doerian, de ramboetan en de mango, blijkt tijdens het jaarlijks fruitfestival in mei of juni.

De kust is nog niet ten prooi gevallen aan grootschalig toerisme, en de lege stranden met casuarina-bomen trekken vooral Thai. De meeste buitenlandse toeristen die hier komen, zijn onderweg naar de grens met Cambodja of Ko Chang. Toch is een verblijf aan de kust van Chanthaburi een goed alternatief voor wie tussen de Thai van wat rust wil genieten.

Vietnamezen

Het interessantste deel van Chanthaburi ligt in de omgeving van de rivier, met name rond Thanon Rim Nam, met zijn mix van pastelkleurige koloniale panden en traditionele houten winkelwoningen met fijn uitgesneden traliewerk.

In deze wijk woont een grote katholieke gemeenschap van Vietnamezen die hier, vervolgd wegens hun geloof, tussen de achttiende eeuw en de late jaren zeventig naartoe zijn gevlucht. De eerste vluchtelingen bouwden Thailands grootste kathedraal, de Kerk van de Onbevlekte Ontvangenis, aan de zuidzijde van Thanon Rim Nam, over de voetbrug.

Edelsteenwijk

Ten westen van deze brug begint de edelsteenwijk, met als middelpunt Trok Kachang en Thanon Sri Chan (ook wel 'Gem Street' genoemd). Hier vind je tientallen edelsteenwinkels. De meeste hiervan zijn doordeweeks gesloten en komen op vrijdag, zaterdag en zondag tot leven. Dan doorzoeken en classificeren de plaatselijke handelaren de bergen kleurige steentjes, om ze te verkopen aan klanten die soms helemaal vanuit Bangkok hiernaartoe komen.

Ten westen van het edelsteenkwartier en de markt ligt het fraai aangelegde Taksinpark, waar een bronzen standbeeld staat van koning Taksin van Thonburi die, als generaal, tussen 1767 en 1782 vocht voor de hereniging van Thailand. Chanthaburi was het laatste bolwerk van de Birmezen aan de oostkust. Met de herovering van deze stad bracht Taksin het hele land weer onder Thaise controle. Het standbeeld van Taksin is afgebeeld op het bankbiljet van 20 baht.

Reizen Thailand

Specialisten Thailand

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors