Nakhon Pathom
Like ons op Facebook

Nakhon Pathom

Rough Guide

Zelfs als je alleen op doorreis bent, kan de grootste attractie van Nakhon Pathom je niet ontgaan: de enorme stupa Phra Pathom Chedi domineert de skyline van deze doodgewone provinciehoofdstad op 56 kilometer ten westen van Bangkok.

Nakhon Pathom is vermoedelijk de oudste stad van Thailand (de naam is afgeleid van het Paliwoord voor 'eerste stad') en de plek waar het boeddhisme ruim tweeduizend jaar geleden zijn intrede deed in het huidige Thailand. De toenmalige hoofdstad van het Mon-koninkrijk was belangrijk genoeg voor een bezoek van twee missionarissen van de Indiase koning Ashoka, een van de grote boeddhistische evangelisten.

ZELF NAAR Nakhon Pathom?

Bekijk alle 2 reizen naar Nakhon Pathom

Boeddhisme

Het boeddhisme leeft nog altijd in de stad. Naast de heiligste chedi, of stupa, van het land vind je er ook het Phuttamonthon, het belangrijkste boeddhistische heiligdom van Thailand en de thuisbasis van de hoogste geestelijk leider.

Hoewel Boeddha nooit in Thailand is geweest, vertelt een legende dat hij in Nakhon Pathom heeft uitgerust na een lange wandeling. De oorspronkelijke Phra Pathom Chedi zou ter ere hiervan zijn gebouwd. Het eerste bouwwerk leek, met zijn omgekeerde komvorm en zijn 39 meter hoge spits, op Ashoka's stupa in het Indiase Sanchi.

Weleens in Zuid-Afrika geweest?

Bekijk wat er te zien en doen is in Kaapstad

Volgens de plaatselijke overlevering is de chedi echter in de zesde eeuw gebouwd door de vondeling Phraya Pan, nadat hij de tirannieke Mon-koning had vermoord en ontdekte dat hij diens zoon was. In de viharns van de huidige chedi staan beelden van vader en zoon.

Phra Pathom Chedi

De eerste chedi raakte vervallen en werd tijdens de Khmerperiode, tussen de achtste en twaalfde eeuw, herbouwd met een prang. Daarna werd hij verlaten, en in 1853 herontdekt door de latere Rama IV. Omdat alle boeddhistische monumenten, hoe vervallen ook, heilig zijn, besloot hij om de oude prang te vatten in een 120 meter hoge chedi.

Hierdoor werd het een van de hoogste stupa's ter wereld. De opvallende deklaag van glimmende goudbruine tegels werd tientallen jaren later aangebracht.

De huidige chedi wordt als zeer heilig beschouwd, en rond Loy Krathong (half november) wordt er een week lang een speciale markt gehouden, waar muzikanten, waarzeggers en uiteraard ook veel voedselverkopers op af komen.

Meer lezen over Nakhon Pathom?

Rough GuideBestel dan snel je ROUGH GUIDE!

Nakhon Pathom zelf zien? Vraag onafhankelijk advies over je reis

De reisspecialisten van de Azië Desk geven jou onafhankelijk en persoonlijk advies over jouw droomreis naar Thailand. Laat gepassioneerde experts voor je zoeken. Meer weten? Bekijk alle voordelen van de Azië Desk!

Like deze pagina

Reizen Nakhon Pathom

Specialisten Thailand

Reizen Nakhon Pathom

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Japan kenner
Sponsors