De Thaise keuken

De Thaise keuken

door Katja Keuchenius

Een reis naar Thailand betekent ook lekker eten. Want op eten zijn de Thai dol. Zoetzuur, curry, rijst en noodles. Met een lekker Singh biertje of een bananenmilkshake. Buiten op het terras.

Razendsnel hakt een mes de verse kruiden in gelijke stukjes. Sissend worden ze in de grote wok gegooid, de saus komt er in sierlijke zwaaien bovenop. Met korte bewegingen roert de kok de noedels nog even om. Binnen enkele minuten serveert hij een heerlijke maaltijd uit de Thaise keuken.

ZELF NAAR Thailand?

Bekijk alle 155 reizen naar Thailand

Verse kruiden en vissaus

Eten is één van de leukste activiteiten in Thailand. Gelukkig kan dit bijna overal en altijd. In restaurantjes, op straat en tijdens busreizen genieten de Thai dag en nacht van lekkere hapjes. En hoe vreemd het eten er soms ook uitziet, het is bijna altijd de moeite waard.

De Thaise keuken staat vooral bekend om de verse kruiden en vissaus in bijna elke maaltijd. Het eten kan ook behoorlijk pittig zijn. Rijst of noedels vormen de basis. Daarbij kies je meestal garnalen, kip of varkensvlees.

Eten afstellen op je eigen smaak

In Bangkok struikel je, net als in alle andere steden en dorpjes, over de etensstalletjes. De etensgeuren komen je van alle kanten tegemoet. Neem plaats aan een van de plastic tafeltjes, of loop direct naar de kok.

Je kunt je maaltijd vaak op je eigen smaak afstellen. Zo kun je bijvoorbeeld aanwijzen wat je wel en niet in de wok wilt gooien. Verder staat op tafel meestal vissaus, soyasaus, suiker en een pittig kruidenmengsel. Als je niet te pittig wilt eten, vraag je om 'mai phet'.

Thaise curry's

Een bekend sausje dat de Thai in veel varianten bij gerechten serveren is Nam Prik. De combinatie van gedroogde vis, verse chili, knoflook, limoensap, vissaus en verse stukjes lente-ui geven je maaltijd flink wat smaak.

Het Thaise eten verschilt per regio. In het noordoosten is de invloed van Laos groot. Je eet er veel plakrijst en er zit vaak limoensaus door gerechten. Zuidelijke curry's worden vaak op smaak gebracht met kokossap en gember.

Chinese keuken

Veel populaire Thaise gerechten stammen af van de Chinese keuken. Het Teochew volk migreerde al eeuwen geleden naar Thailand en nam recepten mee, zoals dat van de veel gegeten rijstnoedels.

Een echte populaire Thaise maaltijd is pad thai. Het is een noedelsgerecht met grote stukken verse lente-ui, pinda's, koriander, een limoentje en vaak garnalen of kip. Zoals bijna elk Thais gerecht heeft pad thai een perfecte balans tussen zoet, zout, zuur, bitter en pittig.

Goed maar goedkoop

Met een grote glimlach zet de kok de maaltijd voor je neus. Je krijgt er een lepel en vork bij. Een mes heb je niet nodig met alle gesneden ingrediënten. Noedels slurp je gewoon naar binnen. Anders dan de enthousiaste toeristen, gebruiken de Thai hun stokjes alleen bij noedelsoep.

Bij je eten drink je thee, een verse fruitshake of een halve liter van een van de Thaise bieren. Pas op dat je de pittigheid daarmee niet probeert weg te spoelen. Dit werkt vaak alleen maar averechts.

Binnen een kwartiertje loop je met gevulde buik weer weg. En waarschijnlijk ook met gevulde portemonnee. Een maaltijd in Thailand kost vaak nog geen euro. Je kunt dus direct op zoek gaan naar je volgende maaltijd.

Reizen Thailand

Specialisten Thailand

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

India kenner
Sponsors