Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao

Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao

door Maarten van Dun

Feesten bij volle maan tot het licht wordt, duiken bij koraalriffen en grenzeloos ontspannen tijdens de beste Thaise massages. Dat doe je op de drie meest geliefde eilanden van Thailand: Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao.

De eilanden Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao hebben ieder hun eigen charme. De laatste passagiers komen aan boord van de boot die uit Surat Thani vertrekt. Aan de horizon zijn de contouren van de eilanden die de Gouden Driehoek vormen al te zien. Vlakbij het vasteland, maar zo anders dan de rest van Thailand.

ZELF NAAR Thailand?

Bekijk alle 150 reizen naar Thailand

Paradijsje Koh Samui

Tot 1970 was er op Koh Samui, de grootste van de drie, nog geen verharde weg. Toen de eerste toeristen het eiland ontdekten, troffen zij een paradijs aan. De eilandbewoners stalen de harten van de reizigers. Met hun humor, openheid en hartelijke omgangsvormen maken zij de natuurlijke schoonheid compleet.

Daarna ging het snel met deze parel van het Verre Oosten. Tegenwoordig heeft het eiland een eigen vliegveld en is het een van de populairste bestemmingen van Thailand. Hoewel Samui allang niet meer het slaperige paradijs van de jaren zeventig is, is het begrijpelijk dat het eiland nog steeds alleen maar populairder wordt.

Luxe en massages

Na de stromen backpackers verrezen er op Koh Samui vanaf de jaren negentig luxe vijf-sterrenresorts die zich volledig richten op het verwennen van hun gasten. Dit is dan ook precies waar de meeste mensen voor naar Samui komen: grenzeloos ontspannen. Thaise massage, aromatherapie, meditatiecursussen en gaan hand in hand met luxe hotels en fantastisch eten.

Hoewel ook de natuur veranderd is, blijven de stranden wit en breed en de zee azuurblauw. Verwonderlijk is de populariteit dus niet: relaxen in een hangmat met een cocktail was nog nooit zo mooi.

Hippies op Koh Phanang

Een paar dagen later komt de boot je ophalen voor de volgende tocht. De zee is hier meestal kalm, maar onderweg naar de volgende haven kan het stormen. Na een woeste overtocht is de rust in de baai van Ko Phanang een verademing. De haven is klein. Slechts een paar slapende taxichauffeurs en wat fruitverkopers.

In niets lijkt Ko Phanang op Koh Samui. Hier belandden de hippies die niets van de luxe op Samui wilden weten. Geen hotels, maar kleine bungalows, slechts een paar wegen op het hele eiland en stranden die alleen per boot te bereiken zijn. Een van de mooiste: Bottle Beach in het noordoosten van het eiland. Een halvemaanvormig strand wordt in een verlaten baai omringd door beboste kliffen.

Full Moon Party

In één opzicht is Phanang echter larger than life: de roemruchte Full Moon Party trekt iedere maand tienduizenden uitzinnige feestgangers.

Het strand bij Hat Rin is dan het toneel van een hedonistische mix van muziek, dans, drank en drugs. Dansen tot de zon opkomt lijkt hier uitgevonden. Iemand die er geweest is zal nooit meer hetzelfde naar de volle maan kijken.

Miniscuul Koh Tao

De boot is terug om het geheim van het laatste eiland te onthullen. Op de boot naar Koh Tao verdwijnen de zonden van de Full Moon Party achter de horizon. De Indische Oceaan rond het minuscule eiland herbergt een van de mooiste koraalriffen ter wereld. Het heldere water en de aanwezigheid van zeeschildpadden, mantraroggen, rifhaaien en miljoenen kleurige vissen maken het eiland tot een van de beste duikplekken ter wereld.

Door de concurrentie tussen de vele duikscholen is het hier goedkoop om een duikbrevet te halen. Boven water is Koh Tao een slaperig stukje aarde. Vanaf hier gaat de boot terug naar het vasteland, maar het is op Koh Tao bijzonder verleidelijk om de boot te missen.

Wat is er te doen op Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao?

  • Bezoek de Ko Pha Nang tijdens een full moon party! Dit is een ervaring om nooit te vergeten. Sommige mensen houden uiteraard niet van het feestgedrang. Maar het eiland bruist gedurende deze periode waardoor het sowieso een bezoek waard is.
  • Ben je niet in de buurt van Ko Pha Nang tijdens volle maan? Geen probleem. Het eiland heeft ook een half moon party en vele andere feesten rondom de maan cyclus.
  • Ko Tao is een paradijs voor duikliefhebbers. Bij vele duikscholen is het mogelijk een PADI duikbevret te bemachtigen.
  • Op de eilanden is de scooter de beste manier om jezelf te vervoeren. Door de steile hellingen stijgt je adrenalinepeil af en toe behoorlijk.
  • Een leuk uitstapje vanuit Ko Samui is het Ang Thong National Marine Park. Deze archipel heeft veertig kleine eilanden met prachtige eilanden en rotsformaties.

Reizen Thailand

Specialisten Thailand

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors