Pai
8,4
8,5 Algemene ervaring
7,8 Beziens­waardigheden
7,8 Locals
9,0 Restaurants
9,0 Veiligheid
- Stranden

Pai

door Katja Keuchenius

Als je 's ochtends je bamboehut uitstapt, is het leven langs de rustige Pai rivier al langzaam op gang gekomen. De zon heeft de dauw in de groene vallei in het uiterste noordoosten van Thailand bijna opgedroogd. Vrouwen wassen hun kleding in het bruine water.

Pai is een populair backpackersdorpje in het noorden van Thailand. Uitstapjes naar watervallen, hotsprings en bergvolken als de Karen en Lahu staan op het programma.

ZELF NAAR Pai?

Bekijk alle 12 reizen naar Pai

Weg van 762 bochten

Pai ligt in een bergachtig omgeving en telt slechts 2.500 inwoners. Er hangt een ontspannen sfeer. Thaise toeristen en westerse hippies krijgen er geen genoeg van. Met banaanchocolade pannenkoekjes liggen ze in hun hangmat. Het stadje Pai is inmiddels helemaal afgesteld op toeristen.

In de laadbak van een jeep rijd je even later over de 'weg van de 762 bochten' in de richting van Chiang Mai, zo'n 130 kilometer verderop. Rijstvelden en bananenplantages kleuren de omgeving in tientallen tinten groen. Bij elke haarspeldbocht verandert het uitzicht.

Opiumteelt

In de regio wordt veel illegale opium verbouwd. In 2003 zette de Thaise regering de agressieve 'oorlog tegen drugs' in. Deze eiste veel levens en maakte de inwoners van Pai argwanend tegenover de politie. De politie verstoorde al eerder, met verschillende twijfelachtige ingrepen, de vrede in het stadje.

Het is mogelijk om in deze regio een ritje door de jungle te maken op een olifant. Wij raden je echter aan dit niet te doen, vanwege de slechte leefomstandigheden van deze dieren. Wil je toch graag een olifant van dichtbij zien, bezoek dan een natuurpark waar de olifanten vrij rondlopen en vermijd interactie met deze gevoelige dieren. En die trekking door de jungle kun je natuurlijk prima ter voet doen.

De Longnecks

Er leeft een bonte verzameling volken in de regio. De Shan uit Myanmar vestigden zich al in de dertiende eeuw in het gebied. De Lanna, Karen, Lisu en Lahu volgden de eeuwen erna. Moslims uit Chiang Mai trokken halverwege de vorige eeuw richting Pai.

De verschillende volken wonen nu in kleine nederzettingen van enkele tientallen bamboehutjes. Koeien, kippen en varkens scharrelen vrij over de stoffige grond. Kinderen spelen er tussen.

De koperen ringen rond de nekken van de Karen, ook wel de Longnecks genoemd, en de uitgerekte gaten in de oren van de Lahu trekken veel toeristen. Het is inmiddels een belangrijke inkomstenbron van de bergvolken. Ze verkopen allerlei souvenirs en laten zich voor geld fotograferen.

Mo Paeng waterval

Een leuk uitstapje is naar de Mo Paeng waterval. Het gekletter van het water is al van verre te horen. Met de hoge temperaturen rond het middaguur duik je maar al te graag het frisse water in.

De waterval daalt ongeveer vijftien meter af in een hoek van zo'n 45 graden over gladde, vlakke rotsen. Je kunt er langs klauteren om bovenaan in de zon op te drogen. Zodra deze ondergaat, koelt het echter snel af.

Warmwaterbronnen

's Avonds kun je opnieuw badderen, maar dan in het warme bronwater dat uit de bergen stroomt. Daar waar het hete water zich vermengt met rivierstroompjes is het koel genoeg voor een bad. Maar zelfs in de koudste baden van rond de 45 graden houd je het niet lang uit.

Dan begint al snel het feestgedruis van de avond in Pai. Live muziek schalt uit de cafés. Terrassen van de restaurantjes stromen vol. De straten zijn gevuld met de geur van eten. Pai houdt de meeste bezoekers makkelijk dagen bezig.

Wat is er te doen in Pai?

 • Bezoek een van de vele watervallen die Pai te bieden heeft. Hoewel er geen zee of oceaan in de buurt is, kun je hier bakken alsof je op het strand ligt.
 • Na een lange tijd niets doen kun je zin hebben om je nog meer te laten verwennen. Maak dan gebruik van een van de hotspring in de buurt van Pai. Je komt als herboren terug.
 • Het stadje en haar omgeving is goed te verkennen op een motortje. Deze kun je in de stad huren. De wegen zijn lang niet allemaal geasfalteerd dus let goed op in het regenseizoen.
 • Het regenseizoen zorgt ook voor wild water in de rivieren. Dit is dan ook de perfecte periode om te raften of wildwatervaren. Vaak worden verschillende excursies in een pakket aangeboden, bijvoorbeeld met een overnachting in een homestay.

Reizen Pai

Meer Pai

Reviews Pai

Magical moments in Pai (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Ranjith Claessens op 14 december 2017

Pai is a small town that lies in the mountains of Thailand. It's about a three hours drive from the second largest city Chiang Mai. Pai has an amazing scenery but also a very hippy like culture. The atmosphere is very open en free minded. You can visit a lot of beautiful places and it's worth to spend some time here.

Pluspunten Pai

 • Amazing nature
 • open minded spirit
Ultieme tip: Drive to the Bamboo Bridge. You'll cross the land split and a nice waterfall and the last piece of the road towards the Bamboo Bridge is pretty rough but more than worth a visit!
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Backpacken in Pai (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Diona Verleun op 12 november 2017

Super hip bergdorpje! Zou zo weer terug gaan. Iedereen is behulpzaam om jou op de goede weg te sturen, overal staan ook heel duidelijk bordjes aangegeven van de bezienswaardigheden. Verdwalen kan dus bijna niet.

Pluspunten Pai

 • Veel activiteiten
 • Goedkoop

Minpunten Pai

 • De rit er naartoe
 • Veel toeristen
Ultieme tip: Bezoek alle watervallen! Ze zijn allemaal zo tegek.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Authentiek Pai (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Jorinde Boot op 06 november 2017

Pai is een authentiek dorpje in het noorden van Thailand. Je kunt hier perfect de omgeving verkennen met de scooter waar je prachtige watervallen, hotsprings en bergen kunt ontdekken. Het kleine dorpje zit boordevol leuke winkeltjes en je kunt er heerlijk eten. Kortom: Pai is van alle markten thuis.

Pluspunten Pai

 • Mooie omgeving
 • aardige locals
 • heerlijk eten

Minpunten Pai

 • Om in Pai te komen moet je langs een weg met 762 bochten
Ultieme tip: Pai heeft tal prachtige uitkijkpunten waar je gemakkelijk met de scooter heen kunt rijden. Hier heb je prachtig uitzicht over het dorp en de wijde omgeving.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Heerlijke hippie plek met relax sfeer en veel moois om te zien (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Mirjam Collens op 05 juni 2017

Dit jaar voor de derde keer terug in Pai en weer genoten van het relaxte sfeertje. Vooral niet haasten hier. Centrum is klein maar gezellig; veel lekkere (ook gezonde/vegan) eettentjes, leuke winkeltjes met bohemian spulletjes te koop en 's avonds is er de gezellige Night Market. Zelf verbleef ik alle keren aan de rivier (voor de rust, in 2 minuten in het centrum) + Pai Circus Hostel (voor gezelligheid en feestjes, mooi uitzicht omdat het op een heuvel ligt). Bezocht: Pai Canyon, waterval, White Buddha en een tour geboekt bij Conserve Natural Forests: een herbebossingsproject/behoud van wildlife waar je kennismaakt met 2 olifanten (1 van de weinige plekken waar met liefde en respect voor olifanten gezorgd wordt; ze zijn gered uit een kamp waar ze bereden werden). 's Avonds komen de meeste mensen bij elkaar bij de Don't Cry Bar (raggaebar) waar vaak live muziek is.

8,8
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Locals
9 Restaurants
9 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Pai

 • De sfeer
 • betaalbaar
 • veelzijdig
 • mooie natuur
 • gemoedelijk

Minpunten Pai

 • Zijn er niet
Ultieme tip: Conserve Natural Forests! Een mooi project waar je een steentje bijdraagt door deze mooie plek net buiten Pai te bezoeken en een leuke middag te hebben!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Pai, een rustig dorpje in de bergen van Thailand (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Cynthia Slort op 16 mei 2017

Pai is een rustig dorpje in de bergen van Thailand. Ideaal voor backpackers die rondtrekken in Thailand en even naar een rustigere locatie willen gaan. Vanaf Chiang Mai kun je de bus of scooter nemen naar Pai. Pai is verder vrij klein en openbaar vervoer is er niet echt. Het handigst is om een scooter te huren om naar de bezienswaardigheden te gaan. Pai Canyon is een van de vele mooie locaties in Pai.

8,8
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Locals
9 Restaurants
10 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Pai

 • rustig
 • ideaal voor backpackers

Minpunten Pai

 • regenseizoen in de zomer
Ultieme tip: Een scooter huren.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers

Relaxen in Pai (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Tessa Voncken op 22 april 2016

Hoewel Pai maar een klein plaatsje is, kun je je hier prima een paar dagen vermaken. Overdag maak je een uitstapje naar de grotten of de Pai Canyon, ga je kajakken of neem je een duik in het 'Fluid Swimming Pool' In het centrum van de stad is iedere avond een markt met lekker eten en leuke souvenirs.

8,2
9 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
8 Locals
8 Restaurants
9 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Pai

 • Relaxte sfeer
 • Mooie omgeving

Minpunten Pai

 • Toeristisch
Ultieme tip: Huur een scooter en verken de omgeving! En neem in plaats van een kamer in een (luxe) hotel een hutje met een hangmat voor je deur.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Tussen de hippies in Pai (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Zoë de Goede op 07 april 2016

Pai staat bekend als een idyllisch hippie dorpje, heimelijk verborgen tussen de Thaise bergen. Maar zo rooskleurig is de realiteit niet; de plek wordt vooral bezet door feestende backpackers, en er is geen greintje authenticiteit te bespeuren. Desalniettemin is het eten op de avondmarkt heerlijk en is de omgeving prachtig. Huur dus een Vespa en verken de omgeving: ga baden in de natuurlijke warmwaterbaden, kook een eitje in het kolkende water een stukje verderop, maak een wandeling over de Canyon en loop over de Memorial Bridge. Als je de weg blijft volgen die in een cirkel loopt kom je aan het einde van de dag weer in Pai uit. Daar laat je je smaakpapillen verwennen op de avondmarkt en geniet je van de gezelligheid rondom het kampvuur in je hostel.

7,8
7 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
6 Locals
10 Restaurants
8 Veiligheid

Pluspunten Pai

 • Goedkoop
 • Natuur

Minpunten Pai

 • Toeristisch
Ultieme tip: Boek een trektocht door de Thaise jungle en slaap tussen de locals in de bergen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Thailand

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors