Phanom Rung en Muang Tam

Phanom Rung en Muang Tam

door Rough Guide

Het is zeker de moeite waard om uit de bus naar Surin te stappen voor een omweg langs de mooie Khmerruïnes van de Prasat Hin Khao Phanom Rung en de Prasat Muang Tam. De tempelcomplexen, in dezelfde tijd en om dezelfde reden gebouwd als Phimai, zijn twee schakels in de keten die de Khmerhoofdstad ooit verbond met de grenzen van het rijk.

Phanom Rung, indrukwekkend gelegen op een slapende vulkaan, is prachtig gerestaureerd. De recenter gerestaureerde Prasat Muang Tam ligt in de vlakte eronder.

ZELF NAAR Thailand?

Bekijk alle 150 reizen naar Thailand

Tradities

De Prasat Hin Khao Phanom Rung met zijn talloze prachtige beeldhouwwerken is het mooiste voorbeeld van Khmerarchitectuur in Thailand. De gebouwen van zandsteen en lateriet zijn zo perfect geplaatst dat je op de ochtend van de vijftiende dag van de wassende maan, in de vijfde maand van de maankalender, de opkomende zon door alle vijftien deuren kunt zien als je bij de meest westelijke gopura staat.

Deze dag, meestal in april, wordt gevierd met een festival van enorme optochten naar de prasat. Een traditie die mogelijk al achthonderd jaar bestaat.

Tempel

Net als bij de meeste Khmerprasats duurde de bouw van Phanom Rung enkele regeringsperiodes, waarschijnlijk van het begin van de tiende tot het begin van de dertiende eeuw. Het hart van de tempel is gebouwd in het midden van de twaalfde eeuw in vroege Angkor-stijl en wordt toegeschreven aan de plaatselijke heerser Narendraditya en zijn zoon Hiranya.

Narendraditya was een volgeling van het shivaïsme, een sekte die yoga, vuuraanbidding, alcohol en seks in zijn rituelen verwerkte. De tempel is versierd met reliëfs van deze gebruiken.

Toeristencentrum

Er zijn drie parkeerplaatsen en drie ingangen. Negeer de borden naar Gate 2 en 3 (west) als je met eigen vervoer komt, en rijd door naar de hoofdingang en parkeerplaats bij Gate 1 (oost). Het effect gaat namelijk verloren als je het complex van achter naar voren bekijkt. Bromfietstaxi's moeten je naar de hoofdingang brengen. Buiten Gate 1 en op de parkeerplaats zijn goedkope eetstalletjes.

Het uitstekende, museumachtige toeristencentrum van Phanom Rung op de parkeerplaats van Gate 1 heeft uitstekende informatie over de constructie, iconografie en restauratie van de tempel. De meeste mensen komen 's ochtends, 's middags is het dus minder druk.

Reizen Thailand

Specialisten Thailand

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors