Khao Yai National Park
-
- Algemene ervaring
- Natuur
- Stranden
- Wildlife
- Overige activiteiten
- Bereikbaarheid

Khao Yai National Park

door Marcella van Tol

Khao Yai National Park is een wildernis dichtbij de bewoonde wereld van Bangkok. Een groene plek waar tijgers en olifanten leven. En waar mensen wandelen, raften en fietsen ter ontspanning. Voor de film The Beach waagde Leonardo Di Caprio er zijn supersprong vanaf de waterval Namtok Heo Suwat. Het is één van de bekendste watervallen van in centraal en noordoost Thailand.

Khao Yai National Park, in 1962 opgericht, is het grootste regenwoud van heel Zuidoost-Azië. Het was Thailand's eerste National Park. Khao Yai heeft een hoge relax factor en is bovendien budget- en kindvriendelijk. Vanaf Bangkok rijd je er met de auto in minder dan drie uur heen. De Thai leggen die tweehonderd kilometer graag af om de hoofdstad te verruilen voor het altijd groene hart van de jungle.

ZELF NAAR Khao Yai National Park?

Bekijk alle 24 reizen naar Khao Yai National Park

Tijgers en olifanten

In 1994 besloot Unesco het park tot werelderfgoed te maken. Het verbaast niet als je de bamboeplanten, rotanpalmen, varens, lianen, gekleurde zwammen en veelkleurige korstmossen van Khao Yai beziet.

Bijna 2.200 vierkante kilometer regenwoud biedt plek aan zo'n 2.000 verschillende soorten exotische planten. Bovendien is het park het thuis van onder meer tijgers, slangen, olifanten en apen, al zal je ze tijdens je bezoek niet veel tegenkomen.

Wandelen, fietsen en raften

De beste tijd om Khao Yai te bezoeken is van november tot februari. Dan kun je er goed terecht voor trektochten. De aangelegde route is in totaal vijftig kilometer lang. Het is voorzien van bewegwijzering en leent zich perfect voor een mooie wandeling. Alleen voor de langere tochten is een gids raadzaam.

Ook liefhebbers van mountainbiking en raften kunnen terecht in het National Park.

Heuvels in de wolken

Op de lager gelegen heuvels, zo'n vierhonderd meter boven de zeespiegel, tref je zowel droge als vochtige boombossen. Sommige verliezen hun blad, andere zijn het hele jaar door groen.

Wanneer je tot boven de duizend meter klimt, loop je de zogenoemde heuvelbossen in. Vanaf een uitkijkpunt kun je de boomvariatie goed zien. Omgeven door welvende groene bergruggen gehuld in nevel. Letterlijk en figuurlijk waan je je in de wolken.

Vogels spotten

Het National Park staat met haar 320 soorten vogels bekend als goede plek om vogels te spotten. Ook badende en overstekende olifanten zijn door sommige parkbezoekers gezien, evenals grazende herten.

Grasland wisselt het bomenbos af en voorziet de herten, olifanten en andere grazers het hele jaar door van eten. Het regenseizoen geeft het park een boost gedurende mei tot oktober. Planten en bomen zijn op en top groen en watervallen stromen op volle kracht.

Phi Ta Khon in Dai San

Ben je er in juni of juli, spring dan vanuit het park op een bus richting Dai San. Dit slaperige dorpje in de provincie Loei komt eenmaal per jaar tot leven tijdens het Phi Ta Khon Festival.

Dit festival is een combinatie tussen een religieus Thais feest en het raketfestival dat in het noorden van Thailand en in Laos wordt gevierd.

Tijdens het Phi Ta Khon Festival dossen de dorpsbewoners zich uit met felgekleurde maskers en kostuums. Tijdens de eerste paar dagen wordt er veel gedanst, gedronken en plezier gemaakt. Ook vliegen veel bamboeraketten de lucht in. De laatste dag is een stuk serieuzer, dan worden religieuze teksten voorgedragen door de lokale monniken.

Wat is er te doen in Khao Yai National Park?

 • Khao Yai National Park bevat vijf grote rivieren. Dit zijn heerlijke plekken om pootje te baden of je te wagen aan avontuurlijke sporten zoals raften.
 • Het regenseizoen loopt in Thailand van mei tot oktober. Je wandelt hierdoor zelf wat minder prettig door de gladde bospaden. Maar de watervallen zijn erg mooi juist doordat er veel water stroomt.
 • Spot vleermuizen aan de rand van de Park Chong toegangspoort. Hier staat een grot waar de beesten in leven. De grot is niet vrij toegankelijk omdat dit het leefgebied van de vleermuizen schaadt. Wel kun je foto's maken wanneer ze naar buiten komen.
 • Er zijn verschillende kampeergelegenheden in het park. Op deze manier overnacht je pas echt in de wildernis! Voor de mensen die iets minder avontuurlijk zijn ingesteld zijn er ook bungalows te huur.
 • Voor het spotten van wilde dieren ga je naar een van de observatietorens. Bij het hoofdkwartier kun je ook een gids vragen om 's avonds in het donker op zoek te gaan naar wilde dieren.

Reizen Khao Yai National Park

Meer Khao Yai National Park

Reviews Khao Yai National Park

Regen in Khao Yai National Park (bezocht in juli 2019)

Review geschreven door Elona Verlaat op 18 november 2019

Prachtig park met schitterende natuur. Wij hebben een drie daagse jungletour gedaan met een gids van Ton Tan Travel. Supergids die ons mee heeft genomen op lange wandelingen de jungle in en ons heel veel heeft laten zien. Helaas hebben wij heel regen gehad en waren onze poncho’s veel aan. Ook waren er geen olifanten omdat die in juli en augustus verder in het park zijn.

Pluspunten Khao Yai National Park

 • prachtig
 • mooie natuur
 • betaalbaar

Minpunten Khao Yai National Park

 • regentijd minder leuk
Ultieme tip: Ga niet in de regenmaand maar in oktober, dan zijn er ook olifanten te zien. Drie dagen is vrij lang, wij zouden nu maximaal twee dagen gaan.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Waanzinnige ervaring (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Jordi Janssen op 04 december 2017

Khao Yai National park is een waanzinnig nationaal park op maar een paar uur rijden van Bangkok. Je kan er enorm veel wild zien, maar je hebt ook geluk nodig. Zorg dat je van te voren een goede tourcompany inhuurt die je kan laten zien wat je wilt zien. Een paar dagen in het nationaal park met een gids kan je erg veel leuke herinneringen bezorgen.

Ik heb een gespecialiseerd bedrijf (TonTan Travel) ingehuurd om specifiek op zoek te gaan naar bepaalde soorten. De gidsen waren erg goed, wisten precies waar de soorten zaten die ik wilde zien, en deden hun best om het mij zoveel mogelijk naar de zin te maken. Uiteindelijk zagen we in 3 dagen ruim 35 soorten waar ik voor gekomen was, en vele bonus soorten. Het nationaal park is erg groot en je hebt geluk nodig om bepaalde soorten te zien, zorg dan ook dat je meerdere dagen in het park blijft (je kan een hotel/hostel/resort huren vlak bij de ingang). Dat vergroot je kans op het zien van bijzondere dieren als olifanten, beren, wilde honden etc.

Pluspunten Khao Yai National Park

 • betaalbaar
 • bereikbaar

Minpunten Khao Yai National Park

 • veel toeristen
Ultieme tip: Er zijn enorm veel bedrijven die tours aanbieden in Khao Yai NP, maar vele doen alles om jou de dieren te laten zien die je wilt zien. Lees je goed in van te voren over het bedrijf
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Thailand

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

India kenner
Sponsors