Grand Palace

Grand Palace

door Getaway Travel

Ben je in Bangkok dan mag je de Grand Palace, het Koninklijk Paleis, in het oude centrum van de stad niet missen. De een vindt het een verzameling van te bont gekleurde kitsche gebouwen, de ander vindt het prachtig. Oordeel zelf, want de Grand Palace is een belangrijke plek voor de geschiedenis van Bangkok. Hier staat meer dan tweehonderd jaar aan Thaise historie met meer dan honderd gebouwen.

De bouw begon in 1781 tijdens onder leiding van koning Rama I. In dat jaar werd Bangkok de nieuwe hoofdstad van Thailand. Het Grand Palace is dus net zo oud als de hoofdstad zelf.

ZELF NAAR Bangkok?

Bekijk alle 127 reizen naar Bangkok

Verschillende bouwstijlen

Tot halverwege de twintigste eeuw was het Grand Palace de residentie van het koninklijk huis. Daarna nam de huidige koning Bhumibol zijn intrek in modernere Chitralada Paleis.

De stad binnen een stad bevat gebouwen met verschillende bouwstijlen, zowel Thaise als westerse. Je ziet er westerse gebouwen met typisch Thaise daken, kleurrijke chedi's (stoepa's of graven) met daken van bladgoud, geglazuurde oranje en groene tegels. De pilaren zijn rijkelijk versierd met mooie mozaïeken. Het grootste gebouw van het complex is de Chakri Maha Prasat. Dit betekent letterlijk 'Grote Hal van Chakri'. Dit gebouw werd gebouwd door de Britten in 1882. Het is een bijzondere mengeling van Italiaanse renaissance en de traditionele Thaise bouwstijl.

Smaragdgroene Boeddha

Het belangrijkste gebouw van de Grand Palace en zelfs van heel Thailand, is de Wat Phra Kaew. Deze 'Tempel van de Smaragdgroene Boeddha' bevindt zich in het Koninklijk Paleis in het oude centrum van Bangkok. Deze 'wat' lijkt wel een architectonisch wonder met de glimmende stoepa's die boven de grond lijken te zweven, de glanzende oranje-groene dakpannen die prachtig afsteken tegen de blauwe lucht en de rijk met mozaïek versierde pilaren en timpanen.

Deze Wat Phra Kaew is voor de Thai zo belangrijk omdat hier de Smaragdgroene Boeddha staat (in het Engels: the Emerald Buddha). Dit is het meest religieuze symbool van heel Thailand. Het beeldje draagt altijd koninklijke kledij dat per seizoen wisselt. De koning zelf verwisselt het elke keer weer. De muren rondom het tempelterrein zijn beschilderd met scènes uit de Thaise versie van het Ramayana-verhaal, het beroemde mythologische epos uit India.

Let op: gepaste kleding is voor de entree van de Grand Palace vereist. Dit betekent dat je je schouders en knieën ook moet bedekken.

Reizen Bangkok

Specialisten Thailand

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Dubai kenner
Sponsors