Top 5 mooiste tempels van Zuidoost-Azië

Top 5 mooiste tempels van Zuidoost-Azië

door Paulien Tak

Glimmende gouden torens, honderden Boeddhabeelden, kleine mozaïekjes en gedetailleerde muurschilderingen. De tempels van Zuidoost-Azië zijn stuk voor stuk bijzondere bouwwerkjes. Het ene religieuze complex is nog mooier dan de andere. Het is dan ook onmogelijk om geen waanzinnige tempels tegen te komen tijdens je rondreis door Zuidoost-Azië.

Maar het zijn er zoveel. Welke moet je nou écht bezoeken? Wij weten het en zetten de mooiste vijf tempels van Zuidoost-Azië voor je op een rijtje. We nemen je mee door Indonesië, Maleisië, Cambodja, Thailand en Myanmar.

ZELF NAAR Thailand?

Bekijk alle 150 reizen naar Thailand

5. De indrukwekkende Borobudur op Java - Indonesië

Je reis door Zuidoost-Azië begint in Indonesië. Deze archipel in het zuiden van Azië heeft prachtige stranden, knalgroene rijstterrassen en waanzinnige bezienswaardigheden. Maar het absolute hoogtepunt is toch wel de Borobudur op Java. Deze tempel mag niet ontbreken in het lijstje van mooiste tempels van Zuidoost-Azië.

Als je aankomt rijden, zie je de grijze tempel langzaam opdoemen tussen de knalgroene rijstvelden. Het negen etages tellende gebouw, is opgebouwd als een grote stoepa. Voor het mooiste uitzicht klim je helemaal naar boven. Onderweg spot je meer dan vijfhonderd Boeddhabeelden. En eenmaal bovenop bewonder je nog eens 72 kleine stoepa’s rondom een grote. Kijk vooral ook even om je heen, vanaf de top van de Borobudur heb je een spectaculair uitzicht over de omgeving.

Deze indrukwekkende tempel bekijk je niet in een uurtje. Trek minstens een halve dag uit om de Borobudur goed te bekijken. De klim naar de top is best zwaar, dus doe rustig aan en neem veel water mee.

Tip: Om de drukte te vermijden en voor de mooiste vergezichten, ga je vroeg in de ochtend of tegen sluitingstijd.

4. De Chinese Kek Lok Si tempel op Penang - Maleisië

Van Indonesië vertrek je richting Maleisië. In dit Zuidoost-Aziatische land spot je tientallen indrukwekkende tempels, zoals de heilige Batu Caves en de kleurrijke Hindoestaanse tempel Sri Mariamman. Maar de allermooiste is toch wel de Chinees-Boeddhistische Kek Lok Si tempel in Penang.

Het gigantische tempelcomplex ligt bovenop de heuvel op schiereiland Penang. De puntige oranje daken, rode lampionnen en gouden versieringen doen Chinees aan. Je slentert hier door de prachtig aangelegde tuinen, langs gedetailleerde muurschilderingen en bewondert de honderden Boeddhabeelden. In het midden van het complex staat een zeven etages tellende pagode, die je beklimt voor een spectaculair uitzicht. Naast de tempel bezoek je ook het 36,5 meter hoog bronzen standbeeld van de Godin van Genade oftewel Kuan Yin.

Om bij de tempel te komen, loop je eerst via een lange trap omhoog. Onderweg kom je door een wirwar van souvenirwinkels en spot je de schildpaddenvijver, voordat je het complex bereikt. Het laatste stukje pak je de lift.

Tip: Ieder jaar tijdens Chinees Nieuwjaar wordt de tempel waanzinnig verlicht door duizenden gekleurde lampjes. 

3. De eeuwenoude Angkor Wat in Siem Reap - Cambodja

Aangekomen in Cambodja, bezoek je natuurlijk dé trekpleister van het land. Tempelcomplex Angkor is een van de zeven wereldwonderen en dat is niet voor niks. Het heiligdom beslaat in totaal vierhonderd vierkante kilometer en is daarmee het grootste religieuze bouwwerk ter wereld.

Het Angkor complex staat in de provincie Siem Reap en de belangrijkste tempel is de Angkor Wat. Via een brug bereik je het immense heiligdom. Je herkent direct de lotusvormige torens, waarvan de hoogste 65 meter de lucht in steekt. Het gebouw schittert in de weerspiegeling van de vijver waaraan het ligt. En als je dichterbij komt, spot je de gedetailleerde reliëfs van godinnen en danseressen die overal op de tempel aanwezig zijn.

Het hele complex bestaat uit honderden tempels, dus bezoek niet alleen de Angkor Wat maar bijvoorbeeld ook Ta Prohm en Bayon. De beste manier om het complex te bekijken is met een tuktuk of huur een fiets. 

Tip: We snappen dat je de Angkor Wat graag bij zonsopgang bewondert, maar wees voorbereid op hordes toeristen. Om de drukte te vermijden bezoek je de tempels in een andere volgorde dan de standaard tours.

2. De glitterende Wat Phra Kaew tempel in Bangkok - Thailand

Je reist verder naar Thailand. De bruisende hoofdstad Bangkok heeft prachtige Boeddhabeelden, hippe rooftopbars en heerlijk eten. Maar een van de mooiste hoogtepunten van de Thaise metropool is toch wel de tempel van het Koninklijk Paleis. De Wat Phra Kaew is dé nummer één attractie van Bangkok.

De tempel is vanaf een afstandje al spectaculair. Achter een hagelwitte muur en rood met groen glimmende daken, doemen drie enorme gouden torens op. Eenmaal binnen, wordt de tempel van de smaragdgroene Boeddha, zoals hij ook wel genoemd wordt, ‘bewaakt’ door twee reusachtige beelden met een soort drakenkop. De pilaren van de tempel zijn ingelegd met duizenden glimmende mozaieksteentjes. En de muren glitteren in blauw, groen en goud. Ieder hoekje is bedekt met prachtige details.

Trek zeker een middag uit om het hele complex te bewonderen. Op het terrein staat niet alleen de indrukwekkende tempel, maar je bekijkt hier ook het Koninklijk Paleis en allerlei bijgebouwen.

Tip: Denk wel om de kledingvoorschriften die gelden in het complex. Knieën en schouders moeten bedekt worden (niet met een sjaal) en schoenen moeten natuurlijk uit.

1. De duizenden tempels van Bagan - Myanmar

Van Thailand reis je door naar het hoogtepunt van Myanmar: Bagan. Wat de Ankor Wat is voor Cambodja en de Borobodur voor Indonesië, is Bagan voor Myanmar. Dit tempelcomplex bestaat uit duizenden tempels. En dat allemaal op een kleine veertig vierkante kilometer.

Vanaf waar bekijk je zo’n immens tempelcomplex nou beter dan vanuit de lucht? Stap in een luchtballon en bekijk de 2.200 tempels van boven. Onder je lijken de pagodes, stoepa’s en tempels als een zakje confetti over het landschap uitgestrooid. De sluimerende mist die tussen de heiligdommen hangt en de goudgele opkomende zon maken deze ballonvaart waanzinnig en bijna sprookjesachtig.

Een ballonvaart over Bagan is misschien wel de allermooiste manier om het tempelcomplex te bewonderen, maar zeker niet de goedkoopste. Gelukkig zijn de heiligdommen ook gewoon van de grond te bekijken.

Tip: Sta vroeg op en ga zeker een uur voor zonsopkomst naar Bagan voor het beste uitzicht.

Wil je al deze waanzinnige tempels van Zuidoost-Azië van je bucketlist strepen? Bekijk dan hier alle rondreizen door Indonesië, Maleisië, Cambodja, Thailand en Myanmar

Fotocredits:  Hwa800 | Juan Antonio Segal 

Reizen Thailand

Specialisten Thailand

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors