Zijn alle olifantenopvangcentra in Azië olifantvriendelijk?

Zijn alle olifantenopvangcentra in Azië olifantvriendelijk?

door Lotte van der Hart

Nee, helaas zijn er maar weinig olifantenopvangcentra die écht het beste met de olifanten voorhebben. Veel sanctuaries doen zich namelijk voor als opvangcentra, terwijl deze met een ander doel zijn opgericht: het aantrekken van zoveel mogelijk toeristen. Hoewel het bijzonder is om de olifanten in het echt te bewonderen, wil je dat wel op een diervriendelijke manier doen. Toch? 

Om je te helpen bij het kiezen van een olifantvriendelijk opvangcentrum, heeft dierenwelzijnsorganisatie World Animal Protection een handige lijst samengesteld van een aantal olifantvriendelijke opvangcentra in Azië. Ook kan jij zelf op een aantal belangrijke punten letten voordat je een olifantenopvang bezoekt: 

ZELF NAAR Thailand?

Bekijk alle 149 reizen naar Thailand

  • Doe goed research. Bekijk verschillende websites van opvangcentra met foto’s, video’s en reviews van andere toeristen. 
  • Vermijd plaatsen waar je ritjes op de olifanten maakt, ze voert, wast of waar ze bijzondere ‘showtjes’ weggeven. 
  • Bekijk of de olifanten genoeg ruimte hebben. Olifanten zijn kuddedieren en lopen dagelijks grote afstanden. Ook de verzorgers horen op een gepaste afstand van de dieren te blijven. 
  • Vermijd opvangcentra die veel babyolifantjes hebben. Hoe lief ze ook zijn, de kans is groot dat ze hier gefokt worden. En dat terwijl er eigenlijk onvoldoende ruimte is om de baby’tjes te verzorgen. 
  • Let op of de olifanten goed behandeld worden. Gebruiken de verzorgers scherpe haken? Hebben de olifanten wit littekenweefsel op hun lichaam? 

Heb je een bezoek gebracht aan een opvangcentrum waarvan je toch niet helemaal overtuigd bent, deel dan je ervaringen op websites als Tripadvisor of onze reviewpagina’s. Hiermee help je niet alleen andere reizigers met het vinden van de juiste opvangcentra, maar ook het welzijn van de olifanten. 

Reizen Thailand

Specialisten Thailand

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mongolië kenner
Sponsors