Nha Trang Pasteur Institute Jouw vakantie naar Azië begint hier!

Nha Trang Pasteur Institute

door Getaway Travel

Heel vroeger was de zuidwestelijke kustlijn helemaal volgebouwd met zachtbruine lemen huisjes. Ter hoogte van het huidige Nha Trang stond één stenen woning. Dit was het huis van de Zwitserse onderzoeker dr. Alexandre Emile Yersin. Omdat hij zijn huis ook nog eens wit had geschilderd, viel het extra op.

Toen er begin negentiende eeuw een buitenlands schip langs voer, vroeg de kapitein aan zijn vertaler waar ze waren. De man had eigenlijk geen flauw idee en riep iets in de trant van 'nha tra'ng' dat zoveel als 'wit huis' betekent. De kapitein noteerde in zijn logboek Nha Trang dat een nieuwe stad geboren was.

ZELF NAAR Nha Trang?

Bekijk alle 19 reizen naar Nha Trang

Onderzoekscentrum

Tegenwoordig is de kustlijn van Nha Trang volgebouwd met hotelketens en zou het huis van dr. Yersin niet eens meer opvallen. Wat wel opvalt, is het onderzoekscentrum waar hij tot zijn dood leiding over had: het 'Pasteur Institute'. Hier worden nieuwe vaccines gemaakt en medische onderzoeken gedaan.

Dr. Yersin was bioloog en vestigde zich in Vietnam in 1889. Daarvoor had hij gewerkt voor Louis Pasteur in Parijs. Hij was erg gerespecteerd onder de Vietnamese burgers omdat hij al vlug vloeiend Vietnamees sprak. In tegenstelling tot veel andere kolonisten deed hij zijn best het land te leren kennen.

Hij ontdekte in 1894 het pathogeen dat de pest veroorzaakt, al was dit wel in het Pasteur Institute van Hong Kong. Met dit pathogeen kon enige tijd later een vaccin gemaakt worden om de ziekte tegen te gaan.

Het gedeelte van het 'Pasteur Institute' dat dr Yersin gebruikte voor zijn onderzoeken is tegenwoordig een museum. Je kunt hier rondsnuffelen in zijn werkkamer. Zo ligt hier de uitbundige briefwisseling met zijn moeder en de instrumenten die hij gebruikte bij zijn onderzoeken. Verder is er een film te zien over zijn leven en zijn werk.

Rubber en kinine

Het is aan Yersin te danken dat er tegenwoordig rubberbomen groeien in Vietnam. Hij importeerde deze bomen vanuit Brazilië. Rubber is nog altijd een van de belangrijkste exportproducten van het land. Hoog op de berg Hon Ba plantte hij een boom die kinine produceert. De boom kwam helemaal uit het Andesgebergte en moest daarom op een hoogte van minstens 1.000 meter staan. Kinine was een belangrijk medicijn tegen malaria, vooral in die tijd.

Dr. Yersin stierf tijdens WOII in Nha Trang. Het was zijn wens om begraven te worden in Suoi Dau, 45 kilometer ten zuiden van Nha Trang. Zijn graf ligt boven op een berg en midden in een prachtig stukje natuur. 'Ong Nam' of 'dokter Five' zoals de inwoners hem noemde is nog altijd erg geliefd. Zo zijn er na de oorlog meerdere straten naar hem vernoemd, evenals het Frans lyceum in Hanoi.

Het Pasteur Institute is een enorm geel gebouw, gelegen aan Nha Trang Beach, in een van de mooiste straten van het land: de Tran Phu. Deze straat loopt helemaal door langs de kust.

Reizen Nha Trang

Foto's & video's Nha Trang Pasteur Institute

Specialisten Vietnam

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Vietnam kenner
Sponsors