Po Nagar Tempel

Po Nagar Tempel

door Getaway Travel

Nha Trang is onderdeel geweest van het Champa-rijk, een machtig koninkrijk dat zijn piek in de negende eeuw beleefde. Op een granieten heuvel, zo'n twee kilometer buiten het centrum staan dan ook een aantal van de oudste resten van dit aparte koninkrijk. Het Po Nagar complex is gebouwd tussen de zevende en twaalfde eeuw. Al stonden hier al sinds het jaar 200 heilige tempels.

De eerste exemplaren waren van hout, waardoor ze in 774 gemakkelijk vernietigd werden door de Javanen. De nieuwe stenen torens bleken beter bestand tegen plundering en verval. Hoewel, van de acht reusachtige torens die er eens stonden, zijn nog maar vijf overgebleven.

ZELF NAAR Nha Trang?

Bekijk alle 18 reizen naar Nha Trang

Champa-rijk

De Cham zijn voor onze cultuur een vrij onbekend volk. De Cham vestigden zich rond het jaar 200 in centraal Vietnam. In tegenstelling tot de rest van het land hadden zij geen Chinese roots maar eerder Indonesische.

Ze waren deels boeddhistisch, deels hindoeïstisch en beheersten dit gebied tot de tiende eeuw. Beetje bij beetje moesten ze steeds meer van hun land inleveren, totdat ze door de Chinezen in de vijftiende eeuw voorgoed verslagen werden. Momenteel wonen er nog een kleine 100.000 Cham in Vietnam. De restanten van hun ooit zo machtige rijk zijn nog door heel centraal Vietnam te vinden.

Godin Po Nagar

De Cham in Nha Trang hielden het langst stand. De Tap Ba is de meest noordelijke toren en met zijn 28 meter ook een van de grootste Cham-torens ooit. De Tap Ba heeft een dak dat trapsgewijs naar beneden loopt. Binnen in de belangrijkste kamer staat een zwart granieten beeld van de godin Po Nagar.

Dit is de godin van de landbouw ook wel bekend onder de naam Umu. Deze godin wordt altijd afgebeeld met tien armen. Een bekend symbool dat ook wij wel zullen herkennen. Aan de buitenkant is de Tap Ba versierd met tekeningen van gewone burgers, die alledaagse dingen doen, zoals op het platteland werken of dansen. De naam Tap Ba betekent toren van de vrouw.

Iets ten westen van de Tap Ba ligt de Thap Tay Bac. Deze tempel is een eerbetoon aan Ganesha, de zoon van Po Nagar. De meest zuidelijke toren is opgedragen aan de godin Shiva. En de westelijke toren wordt nog steeds meegeteld, ook al is er relatief weinig van over.

Denk er aan dat je bij een bezoek aan het tempelcomplex je schoenen voor binnenkomst uittrekt. Dit is al eeuwenlang een heilige plaats, ook voor het Champa-rijk. Ieder jaar wordt bij de Tap Ba het Po Nagar festival gevierd. Alles is vrolijk versierd, er worden spelen georganiseerd en je kunt er kijken naar zang- en dansvoorstellingen. Om bij de Po Nagar te komen kun je de Tran Phu-brug nemen die aan de kust ligt.

Reizen Nha Trang

Specialisten Vietnam

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors