Bali Klimaat

Bali Klimaat

Wat voor klimaat kun je verwachten op Bali?

Het klimaat op Bali is het beste te omschrijven als tropisch, het eiland ligt op 8 graden ten zuiden van de evenaar en kent hierdoor geen extreme seizoensverschillen. In tegenstelling tot de lente, zomer, herfst en winter in Nederland kent Bali slechts een droog en nat seizoen.

De gemiddelde temperatuur schommelt het hele jaar rond de 27°C. De zon op Bali schijnt gemiddeld 8 uur per dag. Over het hele land valt er zo'n 170 mm regen per maand, tegen 70 mm in Nederland. De maandelijkse neerslag kan in het regenseizoen op sommige plekken echter oplopen tot wel 444 millimeter.

ZELF NAAR Indonesië?

Bekijk alle 230 reizen naar Indonesië

Welke seizoenen zijn er op Bali?

Het tropische klimaat op Bali is onder te verdelen in twee seizoenen: het regenseizoen en het droge seizoen. Het regenseizoen loopt van november tot maart. Het droge seizoen loopt van april tot oktober.

Tijdens het regenseizoen valt er veel water uit de lucht, dit zijn heftige, maar korte buien. In vergelijking met andere tropenlanden is de regenval op Bali erg gematigd. Het natte seizoen is over een lange periode uitgespreid. De invloed van de zee zorgt ervoor dat de lucht boven het kleine eiland weer snel opklaart.

Met welke natuurkrachten moet je rekening houden op Bali?

Op Bali ontweert het regelmatig, Indonesië is het decor van indrukwekkende onweersbuien. Vooral in het westen zul je getuige zijn van de mooiste bliksemschichten en hardste donderklappen. In Bogor op Java ontweert het zo'n 322 dagen per jaar. Praktisch elke dag dus. Het is dan ook een van de onweerrijkste locaties op aarde.

Door zware regenval tijdens het natte seizoen treden riveren soms buiten hun oevers. Overstromingen en aardverschuivingen kunnen dan het gevolg zijn.

Er zijn veel vulkanen in Indonesië. De meeste zijn actief, maar ongevaarlijk. Op Bali is Gunung Batur nog steeds in werking, en Lombok kent met Gunung Rinjani ook een zeer actieve vulkaan.

De honderden vulkanen op de verschillende Indonesische eilanden zijn niet alleen indrukwekkend, maar kunnen ook gevaarlijk zijn. De uitbarsting van de Merapi vulkaan op Java in het najaar van 2010 bewees dit maar weer eens.

Reizen Indonesië

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Laos kenner
Sponsors