5 x dit is waarom je in 2023 een rondreis door India wil maken

5 x dit is waarom je in 2023 een rondreis door India wil maken

door Charlotte de Vries

Van smaakexplosies en cultuurshocks tot serene stranden en bergketens: India is het land van contrasten. Een plek waar je eigen vertrouwde wereld op z'n kop wordt gezet. Op reis naar India betekent dus ontdekken. En zo’n ontdekkingsreis wil je juist in 2023 maken.

Waarom? Lees hieronder onze vijf redenen om in 2023 op reis naar India te gaan. Wedden dat je hierna je ticket boekt?

ZELF NAAR India?

Bekijk alle 57 reizen naar India

Tip: bekijk ook eens de voorbeeldreizen naar India van Evaneos. Deze reisorganisatie kent India op haar duimpje én heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Win-win!

1. India mag weer!

Als dichtstbevolkte land ter wereld waar Nederland zo’n tachtig keer in past, was India de laatste reisbestemming waar je aan dacht in coronatijd. 2023 wordt het eerste coronavrije jaar sinds al die jaren (klop jij ‘m af?). Dat betekent: we mogen weer! En India ook.

De Indiase festivals trekken reizigers vanuit de hele wereld. Met name het Holi Festival wordt op 8 maart 2023 grootser dan ooit. Tijdens dit feest bestrooien mensen elkaar met gekleurd poeder om te vieren dat het goede altijd overwint. Vier het Holi Festival mee tijdens een rondreis door de woestijnstaat Rajasthan. In hoofdstad Jaipur krijgen niet alleen de mensen, maar zelfs de paleizen en tempels een andere kleur…

2. De natuurschatten zijn toegankelijker

Terwijl je door de woestijn van Rajasthan wandelt, is het moeilijk voor te stellen dat het oosten van India het natste gebied ter wereld beslaat: Cherrapunjee. Of dat je in het hoge noorden het liefst drie winterjassen aantrekt voor een reis naar Ladakh: de Himalaya. Terwijl je in het uiterste zuiden opeens weer in je bikini op het strand ligt.

Geloof het nou maar: India is de wereld in één land. En dat schat het land zelf ook steeds meer op waarde. Zo werd het zuidelijk gelegen Arittapatti met haar 72 meren een beschermd gebied. Ontdek deze natuurschatten vóór de massa! Verschillende reizen van Evaeneos brengen je naar het tropische zuiden. Zoals deze actieve reis waarbij je de stranden, vissersdorpen en kokosnootplantages al fietsend ontdekt. Of deze familiereis naar Zuid-India waarbij het tempo wat lager ligt.

3. Smaaksensatie? Nee, nog veel meer

‘Smaaksensatie’ is niet het juiste woord om de Indiase keuken te beschrijven. Eerder: smaakexplosie. Dat ervaar je alleen al op de kruidenmarkt Rawatpara in Agra waar een regenboog aan kleuren, geuren en smaken al je zintuigen prikkelen. Benieuwd naar alle kruiden en curries die India te bieden heeft? De culinaire rondreis van Evaneos brengt je naar de lekkerste plekken.

Een andere tip: voeg Pune toe aan je culinaire reis naar India. In de laatste jaren ontwikkelde deze geliefde stad in Maharashtra zich tot een culinaire hotspot voor inventieve chefs, bakkers en brouwers. Wees een van de eerste toeristen die haar nieuwe zaakjes ontdekt!

4. India zet je wereld op de kop

Niet alleen de extreem hete curries brengen je voor je gevoel naar een andere planeet. Ook op cultureel gebied biedt India je de kans om uit je comfortzone te stappen en opnieuw te kijken naar wat ‘normaal’ is. Zo kunnen mensen weleens dichterbij komen dan je gewend bent, wordt er soms uit beleefdheid 'ja' gezegd waar 'nee' misschien logischer klinkt en zien Indiërs de linkerhand doorgaans als 'onrein'. Tja, dat is onwennig. Maar als je eenmaal je vooroordelen te boven komt, merk je dat er ook iets schitterends in deze cultuur zit. Een rijke geschiedenis, vriendelijkheid en spiritualiteit waar het Westen van kan leren.

Als je ervoor openstaat om je horizon te verbreden, maak dan een spirituele rondreis door India. Bezoek in het zuiden de eeuwenoude Arunachaleswarar: ‘s werelds grootste hindoetempel van Shiva. Verderop ontdek je de ‘universele stad’ Auroville waar geloofsovertuiging, politiek, nationaliteit en geslacht geen rol spelen. Of bezoek in noordoostelijk Arunachal Pradesh het grootste boeddhistische klooster van India. Dankzij het splinternieuwe Donyi Polo Airport is dat sinds 2023 toegankelijk. 

5. Of... check dit superleuke alternatief

Staat India inmiddels op je bucketlist, maar heb je niet zoveel tijd om op reis te gaan? Dan hebben we een ander idee voor je: Sri Lanka. Dit weelderige eiland voor de Indiase zuidkust heeft veel culturele overeenkomsten met India, maar is relatief klein en dus meer geschikt voor een kortere trip. Daarbij biedt Sri Lanka dat gemoedelijke eilandgevoel waar je zo'n behoefte aan kan hebben. Nieuwsgierig? We vertellen je graag meer.

Om te beginnen: de Sri Lankanen zijn ongelofelijk vriendelijk. Dankzij hun warmte en gastvrijheid voel je je al snel op je gemak. Hun keuken lijkt veel op die van India, maar is in het algemeen wat milder én beïnvloed door de Zuidoost-Aziatische varianten op curries. Veel kokosmelk dus. Ook als culturele bestemming doet Sri Lanka niet onder aan India. Zo is Anuradhapura een van de oudste steden ter wereld en is de boeddhistische grottentempel Dambulla misschien wel zo indrukwekkend als de Taj Mahal.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan eens deze voorbeeldreizen naar Sri Lanka

Zo ga je zonder schuldgevoel op reis naar India of Sri Lanka

Als je na al deze tips denkt ‘Doe mij dat Holi Festival in India!’ of ‘Ik wil de Sri Lankanen nú ontmoeten’, dan hebben we nog een tip voor je: boek je reis bij Evaneos. Zoals we eerder al zeiden: deze reisorganisatie kent India en Sri Lanka op haar duimpje én zet zich in voor een reisindustrie met een positieve impact.

Met hun initiatief ‘Better Trips’ maakt Evaneos zich hard voor een koolstofneutrale reiswereld waarin respectvol wordt omgegaan met de lokale economie en lokale culturen. De reisexperts waar Evaneos mee samenwerkt wonen daarom zelf in India of Sri Lanka en voldoen aan strenge duurzaamheidsvoorwaarden. Interessant toch? Je leest hier meer over hun concept.

Reizen India

Specialisten India

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mongolië kenner
Sponsors