Sambor Prei Kuk Jouw vakantie naar Azië begint hier!

Sambor Prei Kuk

door Rough Guide

Vanuit Kompong Thom kun je een dagtocht naar twee belangrijke tempellocaties maken. Sambor Prei Kuk is een hoofdstad uit de Chenla-periode waar ooit honderden tempels stonden, maar er zijn er veel verdwenen, mogelijk verzwolgen door het oerwoud.

Grootste tempelcomplex

Verscheidene groepen tempels zijn toegankelijk gemaakt en er zijn heel mooie reliëfs in baksteen en versierde zandstenen lateibalken en zuilen te zien. Veel verder naar het noorden ligt het grootste tempelcomplex van Cambodja, Preah Khan. De centrale tempel is de oudste en is versierd met grote gezichten die in de vier windrichtingen kijken, een thema dat later gemeengoed werd in Cambodjaanse tempels.

ZELF NAAR Sambor Prei Kuk?

Bekijk alle 4 reizen naar Sambor Prei Kuk

Bereikbaarheid

Op een splitsing vijf kilometer ten noorden van Kompong Thom gaat hoofdweg 64 in noordelijke richting: een brede onverharde weg die in de regentijd vaak helemaal niet opschiet. Ongeveer tien kilometer ten noorden van de splitsing begint de vijftien kilometer lange zijweg naar Sambor Prei Kuk, die er best mee door kan.

Preah Khan is niet makkelijk bereikbaar. Het ligt dertig kilometer ten westen van hoofdweg 64 aan een zijweg die zestig kilometer voorbij de afslag naar Sambor Prei Kuk begint. De zijweg is heel slecht en biedt je veel kansen om verkeerd te rijden; in de regentijd is hij meestal onbegaanbaar. Vanwege de slechte staat van de weg is het niet praktisch om te proberen beide tempels op dezelfde dag te doen.

Geschiedenis tempels

De geschiedenis van Sambor Prei Kuk gaat terug tot het einde van de zesde eeuw, toen Cambodja uit diverse kleine staten bestond. Een ervan was een koninkrijk aan de Mekong, waar Mahendravarman regeerde; het strekte zich in het noorden uit tot Khon Kaen in wat nu Thailand is.

Zijn broer Bhavavarman schiep zijn eigen koninkrijk door gebieden in Midden-Cambodja en in het noorden tot aan Battambang te veroveren; hij richtte Sambor Prei Kuk als hoofdstad in. Toen Bhavavarman in 598 stierf, werden beide koninkrijken verenigd onder Mahendravarman en hij koos Sambor Prei Kuk als hoofdstad.

Rode Khmer tijd

Van 610 tot 628 was het gebied bekend als Ishanapura en werd het geregeerd door de zoon van Mahendravarman, Ishanavarman. Hij bouwde de torens van de zuidelijke tempelgroep, de oudste hier. Na zijn dood raakte het rijk in verval en viel het in kleinere staten uiteen, maar Sambor Prei Kuk bleef bewoond; Rajendravarman I kwam hiervandaan toen hij in 944 de troon besteeg in Angkor. Daarna wordt Sambor Prei Kuk nergens meer genoemd.

De locatie werd toegankelijk gemaakt in 1962, maar de burgeroorlog in 1970 maakte een einde aan de restauratie en het onderzoek en na de Rode Khmer-tijd bleef het gevaar van guerrilla-aanvallen nog tot 1998 te groot. Er zijn nu nog steeds wachtposten gelegerd, maar die worden geacht om diefstal te verhinderen.

Bereikbaarheid

Vanaf de transporthalte in Kompong Thom is het complex gemakkelijk per moto te bereiken (circa $ 5 retour). Het is er zelden druk. Er komen wel groepen op dagtocht vanuit Phnom Penh, maar die kunnen maar kort blijven; als je even geduld hebt, heb je de tempels zo'n beetje voor jezelf. De toegangsprijs bedraagt 5000 riel. Bij het loket vind je eetstalletjes.

Reizen Sambor Prei Kuk

Specialisten Cambodja

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Vietnam kenner
Sponsors