Tips om het verkeer in Vietnam te overleven

Tips om het verkeer in Vietnam te overleven

door Nena van Bakel

Links, rechts, voor en achter je: overal verkeer! Hoe ga je ooit die straat oversteken? Het zal je tijdens je rondreis door Vietnam vast niet ontgaan zijn: het verkeer. Waar wij in Nederland ons over het algemeen nog erg goed aan de regels houden, gedraagt het verkeer zich in Vietnam een tikje anders. Hoe ga ik dit overleven, vraag je je nu af? Wij bieden jou de ultieme survivalgide:

1. Twijfel nooit

Rijd met zelfvertrouwen. Twijfel wordt niet getolereerd in Vietnam. Hoewel het verkeer op het eerste gezicht een onoverwinnelijke chaos lijkt, is deze chaos gestructureerd. Steek je een kruispunt over, rijd dan gewoon door net als de rest van de mensen.

ZELF NAAR Vietnam?

Bekijk alle 104 reizen naar Vietnam

2. Gebruik je toeter

Rijd je op de scooter, gebruik je toeter! Om in te halen, als anderen je inhalen, wanneer je een kruispunt oversteekt, je een tunnel doorrijdt of om iedere andere reden die voor jou belangrijk genoeg lijkt. Vietnamezen lijken niet echt gebruik te maken van hun spiegels, dus zorg je er zelf voor dat je zichtbaar bent in het verkeer. Door je claxon te gebruiken, zijn anderen zich bewust van jouw aanwezigheid en voorkom je ongelukken.

3. Volg de stroom

Rijd mee met de stroom en ga zeker niet langzamer dan de rest. Vooral op kruispunten is dit van essentieel belang. Stoplichten in Vietnam zijn nog steeds redelijk uniek en zijn dus vaker niet dan wel bij een kruispunt aanwezig.

Belangrijk is om vervolgens gewoon door te rijden op het kruispunt, ook als je bijvoorbeeld over moet steken naar links of rechts. Stoppen midden op een kruispunt is ondenkbaar in het verkeer in Vietnam en moet je zeker niet doen. Hierdoor zal de hele 'infrastructuur' van het verkeer in de war lopen.

4. Negeer voetgangers

In Vietnam bestaat geen cultuur waarin voetgangers worden gerespecteerd. Daar is bovendien geen tijd en geen ruimte voor. Doe die dus zelf ook niet. Wanneer je op een scooter door Vietnam rijdt, weet je zeker dat er op z'n minst één of meerdere scooters achter je rijden waarvan de meesten ook nog allerlei zware bagage vervoeren. Remmen voor een voetganger zorgt dus voor chaos en/of ongelukken.

5. Pak nooit Highway 1

Ben je van plan het land te doorkruisen per scooter of brommer, rijd dan over de Ho Chi Minh Highway in plaats van Highway 1. Highway 1 is gevaarlijk, eng en werkt op de een of andere manier gewoon niet echt. Er gebeuren hier vaak ongelukken en als scooterrijder ben je totaal onzichtbaar voor al de grote vrachtwagens die hier rijden.

Pak in plaats daarvan de Ho Chi Minh Highway. Deze weg is rustiger, stiller en bovendien is de omgeving hier veel mooier. Je rijdt langs rijstvelden, indrukwekkende kalkbergen, regenwouden en mooie vergezichten. Op Highway 1 kan je hier niet echt van genieten, omdat je voornamelijk bezig bent met overleven.


Durf jij die rondreis door Vietnam nog aan? Kijk dan hier voor al onze vakanties naar Vietnam!

Reizen Vietnam

Specialisten Vietnam

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Turkije kenner
Sponsors