Mount Kinabalu beklimmen
-
- Algemene ervaring
- Leuk en mooi
- Prijs-kwaliteit

Mount Kinabalu beklimmen

door Getaway Travel

De berg Gunung Kinabalu is letterlijk en figuurlijk de grootste toeristische attractie van Sabah, de op één na grootste staat van Maleisië in het noordoosten van het eiland Borneo. Met 4.095 meter is het de hoogste berg tussen de machtige Himalaya en de bergtoppen van Nieuw-Guinea. Het wonderlijke is dat de berg nog steeds groeit.

De granieten toppen van reusachtig massief torenen boven de jungle uit en zijn vanuit de hele omgeving te zien. Al zijn ze wel vaak in nevelen gehuld. De berg kent een unieke flora en fauna en het is een waar botanisch paradijs.

ZELF NAAR Kinabalu National Park?

Bekijk alle 10 reizen naar Kinabalu National Park

Hoogtepunt

Het hoogtepunt van een bezoek aan het Kinabalu National Park is de beklimming van de berg. Als je op de top staat, zie je op een heldere dag zelfs de Filipijnen! De hoogste top van Gunung Kinabalu is Low's Peak, vernoemd naar voormalige de Britse ambtenaar Hugh Low.

De Kinabalu is een van de makkelijkste bergen ter wereld om te beklimmen. Elk jaar gaan mensen van alle leeftijden, en met verschillende condities, de berg op. Bedenk wel dat je de berg alleen mag beklimmen onder begeleiding van een officiële gids. Het is slim om een regenjas, trui, muts en handschoenen mee te nemen. Het regent er namelijk vaak en het kan heel erg koud worden. Een zaklantaarn kan je goed gebruiken voor het laatste deel van de klim. Je start dan ruim voor zonsopgang! Lekker vroeg opstaan dus.

Uithoudingsvermogen

Als je een redelijk goede conditie hebt, doe je twee dagen over het beklimmen van de Gunung Kinabalu. Je loopt over paden langs verschillende soorten vegetatie. Op moeilijke plaatsen zijn trappen en kun je je vasthouden aan leuningen en touwen. Aan de borden zie je waar je precies bent en na elke vijfhonderd meter is een markeerpunt. Langs de paden vind je voldoende rustmogelijkheden en toiletten.

Het belangrijkste is je uithoudingsvermogen. Als je te fanatiek start, ben je snel moe en buiten adem. Je moet een rustig tempo aanhouden, dan komt het wel goed. Aan te raden is om de nacht voordat je op pad gaat in het hoofdkwartier Park Headquarters te overnachten. Je begint dan op tijd en je bent al een beetje geacclimatiseerd.

Tocht naar de top

Op de eerste dag klim je naar Laban Rata of een hut in de buurt. Bij het Laban Rata Resthouse kun je een kamer huren met centrale verwarming. Je kunt hier ook een hapje eten in het restaurant.

Bij het aanbreken van de dag start je met je tocht naar de top. Dit is het ruigste stuk van de klim. Zodra je eenmaal op de top staat raak je doordrongen met een enorm gevoel van vrijheid. Ben je er voor zes uur 's avonds en is het niet bewolkt? Dan vang je een glimp op van het adembenemende uitzicht over Borneo. De volgende dag ben je een fantastische ervaring rijker wanneer je naar het hoofdkwartier terugkeert.

Reizen Kinabalu National Park

Reviews Mount Kinabalu beklimmen

Mount Kinabalu (bezocht in juni 2015)

Review geschreven door Jacqueline van der Beek op 06 juni 2017

Als hoogtepunt van onze reis naar Maleisie wilden wij de Mount Kinabalu beklimmen. Na een permit te hebben geregeld, konden we van start. In plaats van het gebruikelijke startpunt hebben wij gekozen voor een mooiere en rustigere plek vanaf Tambang Gate te wandelen. Samen met onze (niet Engels sprekende) gids zijn wij over glibberende paatjes door de bossen naar de top gegaan. Door grote regenbuien en over glibberende rotsblokken hebben we middels gebarentaal veel geleerd van de natuur in Borneo. Velen vergezichten en mooie ruige natuur, maar daar kwamen we niet voor. Vermoeid bij ons rustpunt halverwege hebben we pauze gehad. Na een maaltijd en een hele korte nacht (2 uurtjes) hebben we onze tocht de volgende morgen om 3 uur 's nachts vervolgd.
Na vallen en opstaan in onze zomerkleding tijdens vrieskou kwamen we eindelijk aan de voet van de berg. Veel wandelaars om ons heen maakten een praatje en bevestigden dat wij, als echte Hollanders gek waren vanwege onze zomers kleding. Maar dat maakte ons niet uit. Wij hebben 's morgens vroeg als 1 van de eerste de zonsopgang mogen zien. Wat was dat fantastisch. Puur genieten, de warme zon in je gezicht en de koude wind om de benen.
Na een uur zijn we toch maar de afdaling aangegaan, zodat we konden genieten van een welverdiend ontbijt.

Pluspunten Mount Kinabalu beklimmen

  • Veel lieve mensen ontmoet tijdens de tocht
  • Fantastisch uitzicht

Minpunten Mount Kinabalu beklimmen

  • Zorg voor warme lichte kleren
  • Verwacht niet teveel van je overnachting
Ultieme tip: Start vanaf Tambang Gate en zorg dat je voor zonsopkomst al richting de top gaat.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Maleisië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Turkije kenner
Sponsors