Azie.nl Jouw vakantie naar Azië begint hier!

Reviews Tuol Sleng Museum

8,1
8,0 Algemene ervaring
8,5 Interessant
8,0 Prijs-kwaliteit
 • Aantal reviews: 3
 • Aantal waarderingen: 3

Tuol Sleng (bezocht in maart 2009)

Review geschreven door Jantine de Jong op 26 september 2016

Onder leiding van Pol Pot heeft de Khmer Rouge in de jaren '70 aardig huis gehouden in Cambodja. Vier jaar lang had Pol Pot de macht. In die 4 jaar heeft de Khmer Rouge ongeveer 1/3 van de bevolking uitgeroeid.
Na de in macht name van Phnom Penh werd de Chao Ponhea Yat High School omgetoverd tot "Security Prison 21", S21. Het werd ook wel "Tuol Sleng" genoemd; Heuvel van de giftige bomen (vrije vertaling). Iedereen die het niet eens was met Pol Pot's ideeën, of hem tegenwerkte of gewoon omdat Pol Pot het wilde, werd naar de gevangenis gestuurd. Ongeveer 20.000 mensen vonden hier op de meeste verschrikkelijke manieren de dood.
S21 is tegenwoordig een museum. Hier kun je zien hoe het er aan toe ging toen Pol Pot aan de macht was. Hoe de school is omgebouwd tot een verschrikkelijke gevangenis waar mensen werden vastgehouden, werden gemarteld en uiteindelijk de dood vonden. Buiten op de binnenplaats zie je nog de regels die Pol Pot had opgesteld. Verschrikkelijk strenge regels. In het museum zie je honderden, duizenden mug-shots, foto's van mensen die naar S21 waren gedeporteerd. Mensen die bijna allemaal zijn vermoord. Sommige van hun schedels zie je in vitrines in het museum.
Het museum geeft een gedetailleerd beeld. Je krijgt een goed idee hoe erg het er aan toe ging. Het zien van de oude klaslokalen, nog bloed op vloer of op een matras... je wordt er stil van.
Om te begrijpen hoe het kan dat een gehele generatie is verdwenen, wat de mensen hebben moeten meemaken, is een bezoek aan S21/Tuol Sleng een must als je in Phnom Penh bent. Je zult je er zeker nederig door voelen.

8,0

Pluspunten Tuol Sleng Museum

 • Mooie natuur
 • Prachtige tempels
 • Heerlijk en goedkoop eten
 • Goedkoop verblijf
Ultieme tip: Neem je tijd en bezoek Tuol Sleng, S21, om de historie van Cambodja te begrijpen.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Heel indrukwekkend (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Charlotte de Vries op 18 augustus 2016

Het Tuol Sleng (of S21) Museum is de gevangenis waar de Rode Khmer alle zogenaamde 'tegenstanders' martelde en vermoordde. Je moet een ijzeren maag hebben om hier doorheen te wandelen. De plaats, de verhalen, de cellen, de foto's - gruwelijk. Maar het is een goede manier om je te verdiepen in de recente geschiedenis van het land.

8,3
8 Algemene ervaring
9 Interessant
8 Prijs-kwaliteit

Pluspunten Tuol Sleng Museum

 • Betaalbaar
Ultieme tip: Bezichtig dit museum voordat je naar de Killing Fields gaat. Dan heb je een beter idee van wat er allemaal gebeurd is.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Heftige ervaring (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Merel de Bruijn op 30 juni 2016

Samen met de Killing Fields is het Tuol Sleng museum een bijzondere plek om te bezoeken. De voormalige school en gevangenis is omgetoverd tot een museum waar de gruwelen uit de jaren 70 nog tastbaar zijn.

Ten tijde van het regime van de Rode Khmer werden hier 20 000 mensen gevangen gehouden. Maar 7 personen hebben het overleefd. In de vele kleine lokalen die open zijn wordt duidelijk onder wat voor erbarmelijke omstandigheden de Cambodjanen hier gevangen werden gehouden en wat voor martelingen ze moesten doorstaan.

Naast de foto's en documenten over hoe de martelingen werden toegepast, vond ik ook de foto's van de Cambodjanen die er gevangen hebben gezeten zeer indrukwekkend. Van iedereen werd een foto gemaakt. De mensen op de foto hebben allemaal een zeer indringende blik in hun ogen. Het idee dat al deze onschuldige mensen zonder pardon zijn mishandeld, is een heel cru idee.

Het Tuol Sleng museum is zo'n plek waar je na een bezichtiging stilzwijgend naar buiten loopt door alle indrukken die je hebt opgedaan.

Na het bezoek in de ochtend kon ik het ook niet helpen dat ik bij elke oudere local dacht: 'jullie hebben deze bizarre jaren meegemaakt en overleefd.' Een intrigerend idee.

8,0
8 Algemene ervaring
8 Interessant
8 Prijs-kwaliteit

Pluspunten Tuol Sleng Museum

 • Indrukwekkend
 • Leerzaam

Minpunten Tuol Sleng Museum

 • Treurig
Ultieme tip: Neem de tijd voor het bezoek aan de oude gevangenis. Er is veel te zien en te lezen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Reizen Cambodja

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Brunei kenner
Sponsors