Wees niet bang om te verdwalen

Wees niet bang om te verdwalen

door Kristianne Lie Kwie

In een eerdere column schreef ik al eens over de verschillende feiten en fabels over China. Ik schreef dat China een druk en chaotisch land kan zijn en dat was voor veel mensen herkenbaar. Het is natuurlijk een land met ruim 1,3 miljard inwoners. En dat zorgt ervoor dat ‘die Chinezen’ zich in mijn ogen asociaal gedragen. Maar begrijp me niet verkeerd: ik vind Chinezen geen asociaal volk. Ik snap het gedrag dat ze soms vertonen namelijk heel erg goed. Om je een voorbeeld te geven van (in mijn ogen) ‘asociaal gedrag’, neem ik je even mee naar de metro in Hong Kong.

De metro is daar supergoed geregeld. Het is een groot ondergronds gangenstelsel waar de metro’s stipt af en aan rijden. Het mooie van de metro in Hong Kong is dat je precies weet waar het treinstel gaat stoppen en op welke plekken de deuren zullen openen. Zo kun je dus klaar gaan staan op de juiste plek om de metro in te stappen. Maar… samen met jou weten zo nog honderden andere mensen waar ze moeten gaan staan.

ZELF NAAR China?

Bekijk alle 46 reizen naar China

Zo ben ik dus ooit in Hong Kong, toen ik samen met een vriendin de metro in wilde stappen, letterlijk de metro uit geduwd. Een meneer naast mij wurmde zichzelf de metro in en duwde mij daarmee net naast de deur. De deuren gingen dicht, ik zwaaide nog verbaasd naar mijn vriendin en pakte ietwat verbluft de volgende metro.

Het is op sommige plaatsen in China inderdaad zo ontzettend druk dat mensen moeten vechten voor een plekje en daarbij niet bang zijn om af en toe hun ellebogen te gebruiken. Maar geef ze eens ongelijk. Als jij jezelf elke dag de metro in moet worstelen om naar je werk te komen, dan leer jij het vast ook wel om iemand een zetje te geven zodat jijzelf nét dat laatste plekje bemachtigt, toch?

Maar dat het ook heel anders kan, leerde ik met mijn nichtje tijdens een wandeling door de Hutongs in Beijing. Misschien goed om erbij te vermelden dat ik regelmatig tijdens mijn reizen verdwaal, zelfs met routekaarten en -apps. Maar dat vind ik eigenlijk nooit erg. Je komt daardoor namelijk op plekken waar je anders nooit was geweest.

Zo ook tijdens één van onze wandelingen door de Hutongs. Hutongs zijn ommuurde wijkjes waar de locals wonen. Voor deze wandeling gebruikten wij de app ‘maps.me’ en dat is ook wel nodig. Het grappige van deze wijkjes is namelijk dat je soms niet weet of iets nou een deur naar een andere straat is, of dat je per ongeluk iemands tuin binnen loopt.

Misschien voel je hem al aankomen, maar zo kwam het inderdaad voor dat wij op een dood spoor waren beland en bijna iemands binnenplaats op liepen. Wij wilden ons al omdraaien toen iemand heel enthousiast zijn poort uit liep en ons wenkte.

‘Wees welkom, kom binnen!’ in redelijk Engels. Een beetje ongemakkelijk omdat wij mensen op hun privéplaats hadden gestoord, verontschuldigden wij ons. ‘Nee nee, geen probleem, kom verder!’ En zo gebeurde het dat wij ineens uitgenodigd werden bij een gezin om mee te eten.

Ze lieten ons proeven van Chinese pruimen. De dochter van het gezin kon dus redelijk Engels en leerde ons zelfs de zin: ‘Food is good’ in het Chinees. Natuurlijk ben ik dat inmiddels weer vergeten, maar wat ik wel nog weet, is dat het een beetje leek op twee woorden en ‘hatsjie’.

Na een uitvoerige ‘bedankt voor het eten’ en we weer verder wilden gaan, kwam de moeder nog even naar ons toe voor een foto. Ook schreven ze voor ons de route uit op papier, zodat we niet nog eens zouden verdwalen. Uiteindelijk kwam er nog iemand van het gezin naar ons toe en die is helemaal met ons meegelopen. Ik denk dat we wel vijf minuten gelopen hadden voordat ze gebaarden dat we het zelf verder konden vinden. We waren haar heel dankbaar en vervolgden vrolijk en onder de indruk van dit onverwacht leuke momentje onze weg!

Over Kristianne

Even over mijzelf: ik ben Kristianne Lie Kwie, 30 jaar en een van mijn grootste hobby's is reizen. Maar juist ook mensen - vaak vrienden - helpen met het uitzoeken van mooie reisbestemmingen. Of het in mijn bloed zit, of dat het aan Azië ligt weet ik niet, maar ik ben er een stukje van mijn hart verloren. Vol verwondering heb ik enorm genoten van verschillende plekken in Azië en dat enthousiasme wil ik graag met jullie delen.

Naast dat ik werkzaam ben bij een digitaal bureau, werk ik ook een aantal uren in de week als zzp'er en ben ik altijd wel ergens mee bezig. Is het niet met leuke dingen doen met mijn vriend of vrienden, sporten of lunchen, dan is het wel met schrijven, schilderen of wegdromen bij mooie toekomstige reisbestemmingen.

Wil jij ook graag op rondreis door China? Bekijk hier de leukste reizen!

Reizen China

Specialisten China

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors