Hong Kong, kijk je uit waar je loopt

Hong Kong, kijk je uit waar je loopt

door Kristianne Lie Kwie

Toen ik een aantal jaren geleden een ‘rond de wereld’-reis maakte, was een van de tussenstops van mijn trip Hong Kong. En waar de meeste mensen hier een stop maken van één of max vier dagen, was ik er twee-en-een-halve week. Ik had tijd genoeg om overal wat langer bij stil te staan en dat deed ik ook. 

Hong Kong bestaat uit het vaste land (Kowloon) en Hong Kong Island, meer het zakendistrict. Daarnaast heeft het ook nog wat eilandjes die een bezoekje waard zijn, zoals Lama Island. In die twee-en-een-halve week heb ik dus op verschillende plekken in hostels en hotels gezeten, om zo elke keer een ander sfeertje te proeven. Dat is echt een aanrader als je zelf wat meer tijd hebt.

ZELF NAAR China?

Bekijk alle 46 reizen naar China

Waar het ‘vaste land’ wat meer ‘local’ aanvoelde, was Hong Kong Island tussendoor even een Westerse verademing van allemaal bekende dingen. Spaghetti house, pizza, een bakkertje met broodjes, winkels die je bekend voorkomen enzovoorts. Over het algemeen kun je je daar bijvoorbeeld ook goed verstaanbaar maken in het Engels (het was ooit een Britse kolonie). 

Wat viel me op in deze metropool? Ze rijden er aan de linkerkant, dus oppassen geblazen bij het oversteken. Je hebt overigens in het centrum specifieke plaatsen waar je over kunt steken en omdat je altijd met heel erg veel mensen bent, vind ik dat echt een sport. Stel je voor dat je aan de ene kant van de straat over een breedte van vijf tot tien meter een rij met mensen hebt en dat die rij ongeveer twintig mensen dik is. Beeld je in dat aan de overkant precies hetzelfde staat. Het stoplicht gaat op groen en die twee mensenmassa’s gaan lopen…. Ergens in het midden van de straat kom je elkaar tegen en wordt dat dringen.

Na een keer of zes dit fenomeen meegemaakt te hebben en als een balletje in een flipperkast heen en weer geslingerd te zijn, bedacht ik een nieuwe tactiek. Je bent als Europeaan over het algemeen ietsje groter dan de meeste chinezen, dus dat kan in je voordeel werken. Maar mijn tactiek is: maak je breed, loop waar je wilt lopen en probeer niet opzij te gaan. Dat klinkt misschien heel onvriendelijk, maar dat is het niet. Door je uitstraling en lichaamshouding gaan mensen ineens een stapje opzij, in plaats van dat ze jou aan de kant duwen. Tada: je bent ongeschonden aan de overkant gekomen. 

Doordat er in het centrum zoveel mensen wonen en werken, hebben ze nog iets geweldigs bedacht. Ze hebben op verschillende plekken eigenlijk gewoon meerdere verdiepingen boven elkaar waar je kunt lopen of reizen. Het metrostelsel is een van die lagen. Het metrosysteem is daar trouwens heel erg goed geregeld. Snelle metro’s waar je nooit lang op hoeft te wachten. Maar het is niet alleen handig om de metro te pakken om ergens heen te gaan. Je kunt namelijk ook die ondergrondse gangen gebruiken om van A naar B te lopen. En dan heb je op sommige plekken nog een soort loopbruggen of bovengrondse gangen, waar je kunt wandelen om naar je volgende bestemming te gaan. Zo heb je dus eigenlijk meerdere verdiepingen op één plek en wordt die enorme hoeveelheid mensen verspreid over verschillende verdiepingen. 

Mocht je de drukte van het centrum willen ontvluchten, dan kan dat op verschillende manieren. Ze hebben op verschillende plekken in de stad parkjes die werkelijk een oase van rust zijn in een stad die altijd maar doorgaat. De bekendste is Victoria’s park, waar je mensen bijvoorbeeld Tai Chi kunt zien doen. Maar je vindt ook soms zomaar tussendoor een verstopt parkje met bankjes. Wil je écht even weg, dan raad ik je aan om een metro en/of bus te pakken naar het achterland, de bergen in. Daar heb je verschillende bergen en hiking trails. Ik heb verschillende hikes gedaan, bijvoorbeeld de Dragons Back Trail, en zag tijdens mijn hikes mooie natuur. Ik kwam daar meer runderen dan mensen tegen en stuitte zelfs opmooie verlaten strandjes. Als je ooit in een stad als Hong Kong bent geweest, kun je je haast niet voorstellen dat je ergens kunt lopen voor een uur of vier en amper iemand ziet. Maar ook dát is Hong Kong!

Over Kristianne

Even over mijzelf, ik ben Kristianne Lie Kwie, 29 jaar en een van mijn grootste hobby's is reizen. Maar juist ook mensen - vaak vrienden - helpen met het uitzoeken van mooie reisbestemmingen. Of het in mijn bloed zit, of dat het aan Azië ligt weet ik niet, maar ik ben er een stukje van mijn hart verloren. Vol verwondering heb ik enorm genoten van verschillende plekken in Azië en dat enthousiasme wil ik graag met jullie delen. Naast dat ik werkzaam ben bij een digitaal bureau, werk ik ook een aantal uren in de week als zzp'er en ben ik altijd wel ergens mee bezig. Is het niet met leuke dingen doen met mijn vriend of vrienden, sporten of lunchen, dan is het wel met schrijven, schilderen of wegdromen bij mooie toekomstige reisbestemmingen.

Reizen China

Specialisten China

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors